Magazin > Lepota & telo
103 ogledov

Štirje koraki proti depresiji

čokolada Shutterstock
Jesensko malodušje in brezvoljnost najučinkoviteje prežene telovadba, a začeti je težko.

“Depresija posrka vso energijo iz telesa, zato začeti telovaditi nikakor ni preprosto, depresivnemu človeku pa misel na dolge in težke vaje še dodatno niso v pomoč, zato je smotrno uporabiti to, kar imamo pri roki vsak dan,” svetuje Veronika Seles, družinska in zakonska terapevtka.

 

Ponujamo vam nekaj predlogov, kako premagati željo po tem, da bi se zleknili na kavč in ostali tam do pomladi.

  • Pojdite peš v službo. Začnite z majhnimi koraki – dobesedno. “Ko greste v službo, pojdite peš ali s kolesom ali vsaj parkirajte svoj jekleni konjiček malo dlje od delovnega mesta,” predlaga Selesova. Morda se vam ne bo zdelo preveč učinkovito, a dejstvo je, da se boste več gibali.
  • Med telefoniranjem. Tudi ko ste že v službi, lahko izkoristite proste trenutke za gibanje. Namesto dvigala uporabljajte stopnice in med odmori naredite nekaj kratkih vaj (počepe, zamahe z rokami in nogami ...). “Tudi med pogovori po mobilnem telefonu hodite po pisarni,” pravi Selesova. Pojdite na malico v bližnji lokal ali se sprehodite do trgovine; ne pojejte je v pisarni za mizo, pred računalnikom.
  • Tudi nakupovanje je vadba. Odhod v supermarket ali izbiranje oblačil lahko spremenite v nekaj koristnega za vaše telo. “Ko greste v trgovino, naredite po njej še kakšen dodaten krog,” dodaja Selesova. Vsaka malenkost je pomembna, in ko naredite prvi korak, bo šlo naprej lažje.
  • Seks, čokolada in pikantna hrana. Protiutež depresiji so tudi endorfini, ki v možganih sprožajo občutke zadovoljstva. “Poskusite s seksom, čokolado in pikantno hrano,” svetuje Selesova. Po nekaterih raziskavah naj bi pomagala tudi kava.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.