Magazin > Lepota & telo
2624 ogledov

To se zgodi, ko prenehamo jesti ogljikove hidrate

kruh, ogljikovi hidrati Žurnal24 main
Nova študija razkriva, da je verjetnost za nastanek raka in težav s srcem večja pri tistih, ki se izogibajo ogljikovim hidratom.

Študija European Society of Cardiology je 11 let spremljala 25 tisoč ljudi in ugotovila, da je verjetnost za nastanek raka in težav s srcem večja pri tistih, ki se izogibajo ogljikovim hidratom. 

Prehranjevanje z malo ogljikovimi hidrati pa ima še več nezaželenih učinkov.

1. Utrujenost
Ogljikovi hidrati so pomemben vir energije, pravi gastroenterologinja Gina Sam. V primerjavi z beljakovinami in maščobo se ogljikovi hidrati hitreje pretvorijo v glukozo. Če jih zaužijemo premalo, se bomo hitreje utrudili. 

2. Zadah
Če telesu ne damo ogljikovih hidratov za energijo, pride do procesa, ki mu rečemo ketoza (telo porablja lastno maščobo kot vir energije). Zadah je stranski učinek produkcije ketonov. Ko se telo privadi na novo prehranjevanje, zadah sicer izgine.

3. Glavoboli
Možgani potrebujejo približno 120 gramov ogljikovih hidratov na dan, piše Freundin. Če jih ne dobi, lahko pride do glavobolov in vrtoglavice.

4. Zaprtje
Ogljikovi hidrati so bogat vir vlaknin, ki pomagajo hrano premikati skozi prebavni sistem. Če torej ne zaužijete dovolj vlaknin, lahko to povzroči zaprtje.

5. Pekoča zgaga
Če zmanjšate vnos ogljikovih hidratov in povečate vnos maščob, lahko pride do te težave.

6. Slabši rezultati treningov
Če nimate dovolj energije, ki jo telo najraje črpa iz ogljikovih hidratov, vaši treningi ne bodo učinkoviti. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.