Magazin > Odnosi in prosti čas
30 ogledov

Bi rodili v viseči mreži?

porod Shutterstock
Ste se kdaj vprašali, kako nosečnost doživljajo mamice po svetu, kakšne običaje imajo med nosečnostjo in porodom?

Antropologi z vseh koncev sveta se strinjajo, da ima vsaka kultura svoje navade in prepričanja, povezana z nosečnostjo in rojstvom otroka. Nejasnosti nastanejo zaradi tanke meje med znanstveno dognanostjo in vraževerjem, ki je različna iz kulture v kulturo. Kaj je prav in kaj ni, je pravzaprav v domeni vsakega posameznika. Dejstvo pa ostaja, da so običaji med kulturami in državami popolnoma različni.

Porod je dosežek

Na Švedskem na rojstvo gledajo kot na ženski dosežek. Zdravilo proti bolečinam je sicer na voljo, vendar njihovega jemanja ne spodbujajo. Epiduralna anestezija se na Švedskem uporablja v manjši meri, najverjetneje zato, ker so pri porodu visoko usposobljene babice, ki pa niso medicinsko podkovane. Prenatalna oskrba na Švedskem je brezplačna.

V visečih mrežah

Ženske v Mehiki na polotoku Jukatan pri porodu še vedno redno uporabljajo babice. Rojstvo v bolnišnici jim je popolnoma tuje. Rojevajo doma v visečih mrežah, ki jih prejmejo kot darilo ob porokah.
Na Nizozemskem je lajšanje bolečin med porodom v celoti prepuščeno dihalnim in sprostitvenim tehnikam. Večina žensk na Nizozemskem še vedno rodi doma z babico.

Poskušajo jo sprostiti

V majski skupnosti pomagajo porodnici pri porodu številni navzoči, ki se z njo pogovarjajo in jo želijo tako sprostiti. Če imajo občutek, da pogovor ne pomaga, jo razvedrijo s petjem.V skladu s tradicijo ženske spijo s svojim novorojenčkom v rokah in se od njega ne ločijo 20 dni. Po tem obdobju se njihovo življenje vrne na stare tirnice in vnovič začnejo opravljati običajne dejavnosti.

V Jararari v Južni Ameriki je porod popolnoma vsakdanja zadeva, ki se tradicionalno odvija v mestu, navzoči pa so lahko vsi, ki si to želijo.

Telovadba med popadki

Nosečnica iz plemena Aniu iz Japonske med popadki telovadi. Telovadba naj bi pripomogla k hitrejšemu porodu.

Pleme Chagga v Tanzaniji ima poseben pregovor, ki pravi, da je noseča ženska najpomembnejša oseba in da se vse vrti okoli nje.

Različna porodniška

Tudi porodniški dopust je med kulturami različen. Da si opomorejo od porodnih bolečin, imajo ženske v Ameriki čas šest tednov. V manjšem plemenu v Kolumbiji mora nosečnica ostati v postelji celo mesec po porodu, tedaj pa je v popolni oskrbi sorodnikov, ki morajo izpolniti vse njene želje. Drugo pleme z istega območja pa ima do svojih porodnic manj strpno politiko; ženske morajo biti dan po porodu popolnoma pri močeh in se predati običajnim delovnim nalogam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.