Magazin > Odnosi in prosti čas
2716 ogledov

Najlepše darilo za materinski dan: Kaj v resnici potrebujemo mame?

Dojenček in mama Profimedia
Prihaja praznik mamic in to je ultimativno darilo!

Marec je mesec meni najljubših praznikov in zagotovo bi jih bilo najlepše praznovati tako, kot je predlagala moja 6-letna hčerka na predvečer dneva žena. "Mami, a jutri ne gremo v vrtec in službo?" "Ne, zakaj?" "Ja, zato, ker imamo jutri ženske počitnice!" In to mi je dalo misliti, da že deklica ve, kaj je v življenju razkošje. Čas! 

Zato mi je tako ljub še en marčevski praznik. To je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Neuradni začetek pomladi in slovenski praznik zaljubljencev je nevidna nit med preteklostjo in sedanjostjo. Po številnih krajih se je ohranila stara ljudska šega, ko na predvečer gregorjevega v čolničkih po rekah spustimo sveče. To smo prevzeli od prednikov, ki so prav tako po rekah v lesenih coklih spuščali svečke, ker jih zaradi vse daljših dnevov ob večerih niso več potrebovali. S to tradicijo sta v času povezani preteklost in sedanjost. Prvič s časi, ki jih več ni in drugič, če ohranjamo to tradicijo, se za hip ustavimo in uživamo v času s tistimi, s katerimi si najraje delimo sedanjost. Kaj je torej lepše darilo kot čas. Skupen čas, čas zase, čas drug za drugega. Kako pogosto si ga zares vzamemo? Tudi prazniki, kot je materinski dan, so lahko odlična priložnost.

Seveda pa ne pozabite na pohvalo in zahvalo. Teh ni nikoli premalo, a smo ponavadi z njimi zelo skopi. 

Darilo, ki zmaga ob vseh priložnostih: Čas!

Najbolj preproste ideje so vedno najboljše. In za naslednje to tako presneto dobro velja. Za nekatere mamice bo letos morda prvi materinski dan in to je lepa priložnost, da jim najbližji, partnerji, sorodniki ali prijatelji podarite nekaj posebnega. Ker so novopečene mamice pogosto utrujene, obremenjene, zelo zaposlene z dojenčkom, jim v tem obdobju najbolj primanjkuje časa zase. Zato nikoli ne boste zadeli v temo s preprosto ponudbo za varstvo otrok, da si bo mamica dojenčka ali malčka lahko privoščila nekaj časa zase, pa tudi, če je to le ena ura. 

Včasih pa se mamice še niso pripravljene ločiti od svojih otrok. A tudi takrat jim lahko podarite svoj čas, tako, da boste prihranili njihovega. S pripravljenim kosilom, domačim pecivom, pospravljenim stanovanjem, ponudbo za trgovino ali sprehodom hišnega ljubljenčka. 

Mama in sin | Avtor: Profimedia Profimedia

Darilo št 2.: Čas in doživetje je kvalitetno preživet skupni čas

S čim pa lahko odrasli otroci razveselite svoje mame? Tudi tukaj je odgovor čas. Seveda je lepo dobiti šopek rož, najljubšo čokolado ali bon za razvajanje, a eno najlepših daril so zagotovo doživetja, skupen čas. Verjetno ste že slišali za ljudi, ki svojega rojstnega dneva ali celo poroke ne praznujejo s slavji in darili, pač pa se raje odpravijo na izlet ali potovanje s svojimi najljubšimi osebami. Seveda vsak nima tako globokega žepa, a bolj kot darilo, je tukaj ideja časa, ki ga podarite. 

Povabite svojo mamo na piknik ob reko ali v park in si privoščite dolg pogovor ena na ena. Odpeljite jo na sprehod do igrišča, kamor vas je vodila kot otroka. Če ima rada umetnost, se skupaj odpravite na koncert ali v galerijo. Če je ona tista, ki vas po navadi povabi na kosilo, tokrat vi povabite njo in ji pripravite jed, ki vam jo je pripravljala v otroštvu ali njeno najljubšo jed. Če je sladkosneda, se odpravita v mesto na tortico ali sladoled. Če imate več časa in je rada v naravi, organizirajte izlet v gore ali morje. Ta čas in spomini bodo v srcu ostali veliko dlje kot šopek rož! 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice