Magazin > Odnosi in prosti čas
2829 ogledov

Risbice razkrivajo, kako se otrok počuti

risanje Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Če dobro preučite na kakšen način vaš otrok riše, lahko veliko izveste o tem, kaj se dogaja v njegovi glavi, kako temperamenten je in, ali se počuti varno. Tudi za otroke je risanje način izražanja in ne le ena izmed dejavnosti.

Otroške risbice prikazujejo otrokove občutke. So njegov notranji svet, ki razkriva veliko notranjih občutkov, težav in načina doživljanja realnosti. Otroci narišejo, kar je za njih pomembno ... ljudi, živali, kar so videli, izkusili in občutili. Čustva pretočijo v barve, pravi hrvaška psihologinja Žana Pavlović. Otroci z risbami zlahka izlijejo občutke kot sta žalost, strah in jeza. Risba je tako projekcija čustvenega stanja otroka. 

Pri analizi otrokovih risbic je potrebno biti pazljiv, saj različni otroci nelagodje izražajo na različne načine. Načeloma pa bo jezen otrok risal tanke linije, energičen otrok bo barvice močno pritiskal ob papir, risanje krivulj in blagih oblik pa je značilnost mirnih otrok. Živahni otroci rišejo veliko kotov in ravne črte. Kako otrok figure postavi v prostor, pa razkriva, kako jih vidi v realnem življenju. Leva stran predstavlja preteklost in navezanost na mater, desna prihodnost in navezanost na očeta. Otrok, ki se počuti varno, bo sebe postavil na sredino papirja. Bogata risba pa potrjuje, da ima otrok zaupanje vase in v svet okoli sebe.

Kaj razkrivajo barve?

Rdeča, rumena, oranžna: Otrok je spontano iskren in uživa v prijateljevanju z drugimi. Rad se igra, njihova čustva so odvisna od drugih.

Modra, zelena, rjave, črne: Otroci nadzirajo svoje vedenje, z veseljem se igrajo sami ,vodijo jih lastne misli.

Pretirana uporaba rdeče barve: Lahko je znak agresivne narave.

Pretirana uporaba rumene barve: Izraža spontano in čustveno bitje. 

Pretirana uporaba rjave barve: Prevladuje v risbah otrok, ki so odraščali v okolju s prekomernimi higienskimi zahtevami. 

Prevladujoča uporaba črne barve: Takšni otroci lahko zatirajo čustva kot je strah. Lahko pa je to tudi znak čustvene krize. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice