Magazin > Odnosi in prosti čas
1870 ogledov

Ta brezplačna stvar vas lahko osreči bolj kot denar

denar evro bankovci štetje denarja Profimedia
To so potrdile tudi raziskave …

Ob športni vadbi se sprošča endorfin, kar nas naredi tako zadovoljne in srečne, da tega ne bi nadomestila niti gora denarja. Te izjave si ni slabo zapomniti in uporabiti vsakič, ko raje preskočite načrtovano športno aktivnost. Raziskave so namreč potrdile, da je telovadba povsem brezplačna stvar, ki osrečuje ravno tako močno kot velike vsote zasluženega denarja.

Študija, izvedena na Yaleu in Oxfordu, je primerjala duševno zdravje skupine, ki je izvajala športno ovadbo, in skupine, ki ni izvajala nobenih dejavnosti. Ugotovili so, da so imeli ljudje, ki so telovadili, 42% manj slabih dni, kar se tiče duševnega zdravja kot tisti, ki v enem mesecu sploh niso telovadili. Anketiranci v skupini, ki je redno telovadila, so doživeli 35 slabih dni na leto, medtem ko je imela skupina tistih, ki niso telovadili, v povprečju 18 slabih dni na leto več.

Za namene študije so analizirali podatke več kot 1,2 milijona Američanov in upoštevali različne oblike vadbe, njihovo trajanje, pogostost in intenzivnost. Udeleženci so se tudi strinjali o poizvedbah o dohodkih in izkazalo se je, da se telesno aktivni ljudje počutijo enako dobro kot ljudje, ki ne telovadijo in letno zaslužijo 25.000 ameriških dolarjev ali več. Na splošno se lahko z redno vadbo počutite enako dobro kot nekdo, ki zasluži veliko denarja.

Vendar lahko pretiravanje z vadbo povzroči ravno nasprotni učinek. Idealno bi bilo, če bi telovadili 3 do 5-krat tedensko po 45 minut. Ne preseneča pa, da ravno skupinski športi najbolj pozitivno vplivajo na duševno zdravje. Na vrhu seznama zaželenih telesnih dejavnosti je tudi kolesarjenje. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.