Magazin > Odnosi in prosti čas
2688 ogledov

V tem je skrivnost dobrega ajvarja!

Ajvar je nepogrešljiv na piknikih. Žurnal24 main
Kot namaz, nepogrešljiv dodatek mesu z žara in dodatek jedem … ajvar je nepogrešljiv v vsaki kuhinji, saj gre praktično k vsemu. Ker pa njegova priprava zahteva kar nekaj časa in potrpljenja, ga mnogi kupijo kar v trgovini. A to ni tisto pravo, zato vam razkrivamo trike, kako doma skuhati popoln ajvar.

Sestavine:

rdeča špičasta paprika
jajčevci
česen
olje in kis
sol
sladkor

Trije triki, ki se jih je vredno držati:

Kakovostne paprike. Paprike za v ajvar morajo biti zrele, čvrste, mesnate in suhe. Takšne paprike med pečenjem ne bodo spustile vode, temveč bodo sokove in okus zadržale v sebi. Če lahko, izberite take bolj ploščate oblike, ki se lepo popečejo z obeh strani in jih je lažje lupiti.

Mešanje. Kremasta tekstura je ena od odlik fantastičnega ajvarja. Da jo boste dosegli je potrebno dolgotrajno in potrpežljivo mešanje.

Sol. Trik, ki ga je res vredno upoštevati, je ta, da paprik in jajčevcev ne solite takoj na začetku, temveč sol postopoma dodajate šele tekom kuhanja in vestno okušate, kdaj jo je dovolj. 

Postopek, ki ni za neučakane:

Operite paprike in jajčevce ter jih osušite, nato jih postavite v pečico, segreto na 220 stopinj ali pa jih specite na žaru. Pustite jih, da se malo ohladijo, nato jih olupite in iz paprik očistite vsa semena. Zmeljete jih lahko s strojem za mleto meso ali z ročnim mešalnikom, pazite le, da ven dobite čimbolj fino kašo brez koščkov. Dodajte še česen, da bo tudi to zmleto čim bolj na fino.

Nato mešanico vrzite na malo olja v lonec ter kuhajte tri do pet ur. Lahko dodate tudi malce kisa, vendar ne preveč, da ne pokvarite okusa. Dlje kot ga boste kuhali, bolj fin in kremast bo. Ne pozabite na trike glede soli in mešanja.

Ko je skuhan, pogrejte kozarce, v katere ga boste vlili. Napolnite kozarce in jih še odprte za eno uro postavite v pečico, predhodno segreto na 100 stopinj, nato jo izklopite in kozarce z ajvarjem pustite notri počivati čez noč. Naslednji dan jih dobro zaprite in postavite na hladno.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice