Magazin
44 ogledov

Po hrano v smetnjak

jabolko Žurnal24 main
Dopoldne v službo, popoldne pa namesto v trgovino po hrano v smetnjak. Freegani so osebe, ki nabirajo še užitno in nepokvarjeno hrano iz smetnjakov. Jih je dotolkla recesija? Ne. S svojim načinom življenja poskušajo zmanjšati količino proizvedenih odpadkov.

Freeganstvo je protipotrošniški življenjski slog, ki zavrača materializem in temelji na vrednotah, kot so radodarnost, skrb za druge in sodelovanje. Tekmovanje, pohlep in odsotnost vrednot popolnoma zavračajo. Gibanje odraža spoštovanje do živali, okolja in sočloveka. Osnova njihovega gibanja so prvinske vrednote, ki smo jih po njihovem mnenju povsem zanemarili. Njihova miselnost je odgovor na množično potrošnjo, člani gibanja pa ne smejo sodelovati v nikakršnih kapitalističnih procesih.

Nabirajo zavrženo hrano

Čeprav iskanje še užitne odvržene hrane po smetnjakih ni nič novega, saj je v državah, kjer vlada revščina, to običajen način preživetja, pa freeganstvo postaja vse bolj popularno v državah, kjer je hrane dovolj in jo ogromne količine po nepotrebnem zavržejo. Najdeno hrano freegani ne zadržijo zgolj zase, temveč jo razdelijo tudi med tiste, ki so se znašli v pomanjkanju. Na ta način poskušajo vzpostaviti ravnotežje med preobiljem in revščino. Pri brskanju po smeteh pa se ne omejujejo zgolj na hrano, temveč na vse, kar je mogoče reciklirati in znova uporabiti. Brezdelja ne podpirajo, prav tako pa so poti načinu življenja, v katerem je služba prvotnega pomena.

Komentarjev 1
  • mufi 12:18 30.oktober 2011.

    Žalostna, ampak dobra stvar, kar počnejo.