Magazin > VIP
113793 ogledov

Ana Dolinar Horvat spregovorila o spolni zlorabi in smrti hčere

ana dolinar Facebook
Igralka je razkrila, da je bila zlorabljena pri komaj sedmih letih.

Še preden je prvi del podkasta #Mater zaživel, je igralka Ana Dolinar Horvat svojim spletnim sledilcem razkrila, da jo je strah. Ko boste poslušali njeno izpoved, vam bo povsem jasno, zakaj. Javnosti je razkrila svojo najtemnejšo bolečino. Razkrila je, zakaj se je odločila, da svojo zgodbo deli z javnostjo.

"Delila sem jo zato, ker čudim, da ne gre več za izbiro, ampak dolžnost, delila sem jo zato, ker verjamem v moč ženskih zgodb, ker smo skupaj močnejše, ker smo skupaj glasnejše in ker je čas, da se nas sliši," je pričela, dodala pa tudi, da se zaveda, da je ranljiva in da gleda svojemu največjemu strahu v oči.

V svoji zgodbi je nato razkrila, da sta se njena starša ločila, ko je bila stara štiri leta, tri leta kasneje pa se je njeno življenje spremenilo v pekel. "Sledile so, … par let spolnih zlorab in življenje je postalo nekaj, čemur je bilo treba pobegniti. In pobegnila sem v balet, obsesivno. Šest let je bil balet moj način bežanja pred čustvi, ki so bila takrat zame močno prevelika in samo, ko sem plesala, se mi je svet zdel nekako znosnejši," je razkrila.

Ko je bila stara 17 let pa je čez noč prenehala plesati, za balet ni želela več slišati, spoznala je, da nikoli ne bo tako dobra, kot si je želela. Pojasnila je, da se ni mogla soočiti z neuspehom.

"Postala se divje čustvena, zmedena, prestrašena, zgubljena bolj kot kadarkoli prej. Balet so nadomestile zabave, pitje, promiskuitetnost in tako sem konec gimnazije zbolela za rakom ščitnice," je nadaljevala s svojo zgodbo. Ščitnico so ji uspešno odstranili.

Upala je, da bo z igranjem blažila občutek tesnobe

V svojem podkastu Dolinar Horvatova še pove, da je bila v drugem poskusi sprejeta na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer igra in upala je, da bo to ublažilo njen močan občutek tesnobe. A imela je smolo.

"Naletela sem na profesorja, na velikega umetnika, uveljavljenega gledališkega režiserja, ki pa je bil strahovito avtoritativen, kar je mene avtomatično poslalo v stanje zmrznitve, ni omogočil varnega prostora za ustvarjanje, varnega prostora za delo, bala sem se ga in to me je tudi do konca paraliziralo," je razkrila in dodala, da čuti posledice še danes.

ana dolinar | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Zaljubila se je in poročila

V svoji zgodbi pojasni tudi, da se je med vajami za igro Pomladno prebujenje zaljubila v režiserja, zdajšnjega moža Sebastijana Horvata, ki pa je 12 let starejši. Leto dni po poroki se jima je rodila hči Ronja. Igralka se je ob pripovedovanju spominov na rojstvo svoje prvorojenke raznežila in povedala, da je z njo prišla tudi sreča in mir. Na porodniškem je ostala 15 mesec, ko pa se je vrnila nazaj v gledališče, je bila noseča, a tega takrat še ni vedela. "Ta nosečnost se je končala v petem mesecu in to rojstvo Olivije, rojstvo mrtvega otroka je bila zame ena najtemnejših izkušenj v življenju. Zlomila sem se. Ja, takrat sem se zlomila," je priznala. "Seveda pa je življenje našlo pot nazaj, v neko normalno stanje."

Prišla je Nana, dvoletna deklica iz Gane

"Želja po posvojitvi se ni rodila v tistem času, rodila se je mnogo, mnogo prej," je pojasnila. Dolinar Horvatova je namreč leta 2006 preživela poletje na misijonu v Manguli, kjer je delala z otroki. Ta izkušnja jo je spremenila. Po izgubi Olivije se jima je z možem zdela prava priložnost, da se odločita za posvojitev. Igralka je razkrila, da je Nana postala njena največja učiteljica.

Razkriva še, da si je po mnogih letih poiskala pomoč terapevta, ves čas pa je bil ob njej tudi njen soprog in je ni zapustil. Dejala je, da je bil edini, ki je zmogel videti nad njeno bolečino.

Izkušnja poroda na domu

V podkastu Dolinar Horvatova omeni tudi rojstvo sina Luna, pred tremi leti ga je rodila doma. "Lun je bil tisti, ki mi je najbolj pomagal, da sem se lahko vrnila v svoje telo. Svojo moč, ki jo imam kot ženska, sem z Lunovim porodom dobila nazaj. Zame je bilo najbolj zdravilno, da sem občutek varnosti, ki ga iščem celo življenje, uspela začutiti znotraj sebe," je razkrila in dodala, da se je tisto noč tudi sama ponovno rodila.

Igralka danes z družino živi na vasi, počasi gradijo svoj novi dom. Po sinovem rojstvu je ostala doma, kot je dejala, se ni bila pripravljena soočiti z mestnim vrvežem in brzino.

Njen podkast #Mater lahko poslušate tukaj.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:11 12.junij 2022.

    Mani se je punca od nekdaj zdela precej "posebn", no zdaj vem zakaj.