Magazin > VIP
12316 ogledov

Moniki se verjetno smehlja: Zato je Jelinčič izgubil tožbo

Zmago Jelinčič, Peter Fašun Saša Despot
Poslanec zaenkrat ob 600 tisočakov …

Odločitev sodišča je po več kot dveh mesecih znana. Sodnica Jadranka Juhant je zavrnila primarni tožbeni zahtevek, ki ga je proti ženi Moniki Jelinčič vložil poslanec Zmago Jelinčič. Moniki tako ni treba vrniti darila velike vrednosti oziroma dobrih 600 tisoč evrov, ki jih je pred leti dobila od Zmaga za nakup parcele na Primorskem, kjer danes stoji družinska vila.

zmago jelinčič, monika jelinčič, rok miklič Magazin Ločitev Jelinčič: Po dveh mesecih končno znana odločitev sodišča!

Vpogled v sodni spis, ki je dolg kar 23 strani, podrobno pojasnjuje, zakaj se je sodnica Juhantova odločila, da Moniki Jelinčič ni treba vrniti darila velike vrednosti oziroma 600 tisoč evrov, ki ji jih je za nakup primorske parcele leta 2011 dal Zmago in za katere sta kasneje, leta 2014, podpisala darilno pogodbo. 

Glede na to, da je bila tožba za vrnitev darila vložena v času, ko tožba za razvezo še ni bila vložena in da tudi v času zaključka naroka zakonska zveza še ni bila razvezana, je sodišče zaključilo, da je bil Jelinčičev tožbeni zahtevek neutemeljen oz preuranjen. Zahtevek za vrnitev darila bi bil utemeljen šele po pravnomočni razvezi zakonske zveze. Ta postopek se bo na sodišču začel šele v sredini marca, kot nam je zaupal poslanec. Takrat se bo odločalo tudi o skrbništvu in preživnini njunih mladoletnih hčerk. 

Monika Jelinčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sodišče sicer nima pomislekov, da darilo predstavlja prav gotovina, v znesku 667.649,45 evrov, ki je bila namenjena nakupu zemljišča, ki pa tedaj ni bilo pozidano. Jelinčič tako po presoji sodišča zmotno zaključuje, da je Moniki podaril nepremičnino, ki na zemljišču stoji danes. 

Tudi odhod toženke iz skupnega doma ter dejstvo, da je spoznala novega partnerja, podjetnika Roka Mikliča, ki jo je spremljal na vseh obravnavah, ne predstavlja nemoralnega ali zavrženega razloga, zaradi katerega je mogoče darilo preklicati. 

Sodišče ocenjuje, da so bili v ospredju obeh pravdnih strank prav ekonomski nagibi in bojazen pred organi FURS-a, ko sta podpisala omenjeno darilno pogodbo. Jelinčič je namreč izpovedal, da je plačal davek, čeprav mu tega dejansko ne bi bilo treba, saj so darila med zakoncema plačila davka oproščena. To pa je storil zato, ker se je bal, da bo izgubil tudi nepremičnino v Ljubljani. Sodišče je tako ocenilo, da pogodba kot taka ne koreni v zakonski veri v dosmrtno skupno življenje, kar je poskušal dokazati Jelinčič, temveč vsebuje številne druge primesi, ki prevladujejo, kot so ekonomski, davčni motivi in drugo. 

Jelinčič pa je po mnenju sodišča spregledal še, da ustvarjanje skupnega premoženja ne pomeni zgolj finančni prispevek zakonca, temveč vsa ravnanja in dejanja zakoncev, s katerimi prispevata k ustvarjanju in ohranjanju skupnega premoženja, torej tudi skrb za družino, otroke in gospodinjska opravila. 

"Vojna" za premoženje se šele začenja

Poslanec se z odločitvijo sodišča ne strinja, kot je včeraj povedal za zurnal24.si, se bo boril naprej: "To se lahko zgodi samo v Sloveniji! Naj gre čim prej ven, kdor mora. Sam bom šel s tožbo naprej, na evropsko sodišče." Zakonca se na sodišču tako ne bosta srečala le zaradi ločitvenega postopka, Monika namreč Zmaga toži za 3 milijone evrov, takrat pa se bo verjetno tudi ugotavljal obseg skupnega premoženja, za katerega Zmago še vedno trdi, da je samo njegovo, saj je Monika v zakon prišla "gola in bosa", kot je že večkrat povedal. 

Zaenkrat je sodna veja oblasti bolj naklonjena Moniki, pred kratkim je namreč dobila tudi tožbo v Kopru. Več o tem TUKAJ.

Komentarjev 14
  • maresem 17:57 21.februar 2020.

    Odbovec dobiva svoje a še premalo.

  • Solton 17:20 21.februar 2020.

    baba zgleda k da bi jo valjar povozu...

  • Solton 15:51 21.februar 2020.

    in potem se nekateri še sprašujejo, zakaj je toliko fizičnega nasilja nad ženskami...

Sorodne novice