Magazin > VIP
31357 ogledov

Slovo še ene filmske legende

nagrobna sveča Facebook
Uspel v rodni Nemčiji in tudi v Hollywoodu.

Umrl je nemški režiser Wolfgang Petersen, režiser filmov Podmornica (Das Boot), Ugrabitev (Air Force One) in Vihar vseh viharjev (The Perfect Storm), poroča nemška tiskovna agencija dpa. Star je bil 81 let, umrl pa je v petek v Los Angelesu za posledicami raka na slinavki, je za dpa sporočil njegov pomočnik.

Petersen je bil zelo ugleden režiser tako v Hollywoodu kot tudi v rodni Nemčiji. V svoji več desetletij bogati karieri je delal z največjimi igralskimi zvezdniki, kot so Clint Eastwood, Dustin Hoffman, Harrison Ford, George Clooney, Brad Pitt, Rene Russo ali Glenn Close.

Wolfgang Petersen | Avtor: Profimedia Profimedia

Aktiven je bil praktično vse do smrti in je zavračal upokojitev. Še lani se je ob 80. rojstnem dnevu v pogovoru za dpa šalil, da bi delal do 100. leta, če bi le lahko. Kot je dejal, se tudi ni hotel preveč ukvarjati z "zgodovino", ampak je vedno gledal le naprej. "Zelo redko sem gledal filme, ki sem jih naredil. Das Boot je bil sicer velika prelomnica v mojem življenju in za mojo kariero," je povedal tedaj.

Kultni film Podmornica o posadki nemške podmornice med drugo svetovno vojno z Jürgenom Prochnowom in Herbertom Grönemeyerjem v glavnih vlogah je Petersena leta 1981 izstrelil med velike zvezdnike Hollywooda. Film je bil nominiran za oskarja v šestih kategorijah, Petersen - tedaj star nekaj čez 40 let - pa je bil sam nominiran za režijo in priredbo scenarija. Na koncu je film sicer ostal praznih rok, a je Petersen z njim več kot očitno opozoril na svoj talent.

Leta 1987 se je z ženo Mario preselil v Los Angeles v ZDA, kjer je njegova kariera dobila dodaten zagon. Podpisal se je tudi pod fantazijo Neskončna zgodba (The Neverending Story), nato pa so v 90. letih prejšnjega stoletja sledili hiti Na ognjeni črti (In the Line of Fire) s Clintom Estwoodom, Izbruh (Outbreak) z Dustinom Hoffmanom, Ugrabitev (Air Force One) s Harrisonom Fordom, Vihar vseh viharjev (The Perfect Storm) z Georgeom Clooneyjem in Troja (Troy) z Bradom Pittom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice