Magazin > VIP
22138 ogledov

Znana Slovenka: Pred 20-imi leti huda nesreča, danes priča čudežu

darja pristovnik Osebni arhiv
Njeni glasbeni kolegici sta v nesreči umrli.

Nekoč je prepevala v priljubljeni skupini Make Up, dokler deklet ni doletela usodna prometna nesreča, v kateri sta obe njeni kolegici izgubili življenje. Takrat 21-letna Darja Pristovnik je pred dvajsetimi leti za las ušla smrti, prestala kar devet operacij in se sestavljala dolgih deset let, dokler ni pri tridesetih prišla v stik z obrazno jogo in Savino Atai. Pri 40-ih, torej po desetih letih vadbe, se je zgodil čudež, postala je mama, čeprav za to skoraj ni bilo možnosti. 

Darja Pristovnik | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

"Tole je moja ljuba Darja Pristovnik, ki je največji čudež in DARILO na svetu! Moja Darja je MAMICA! Naj z vami delim drobtinico njene magične zgodbe: Deset let bo kmalu, ko je prišla k meni na tečaj joge obraza. Takrat je bila stara 30 let. Po hudi in tragični prometni nesreči (njeni dve prijateljici in sodelavki iz glasbene skupine Make Up sta v njej umrli), zaradi katere je po več mesecev cela (od vratu do pet) preležala v gipsu; po številnih operacijah hrbtenice, nog in s trajno poškodovanimi očmi, je bilo že čudež, da je bila tam. Darja je začela živeti jogo obraza in z jogo obraza. Zato, ker je želela preživeti. Njena motivacija ni bila glajenje gub in polna lička; ampak njenega lastnega hormonskega sistema in regenerativnih mehanizmov. Njene oči so bile tako prizadete, da je včasih za nekaj dni izgubila vid in po več tednov morala preležati v popolni temi. Vsako vajo, ki sem jo učila - je Darja srkala s takšno hvaležnostjo in takšno predanostjo. Joga Obraza ni postala samo njeno lastno stikalo samozdravljenja - ampak je postala tudi njeno poslanstvo. No, pa zdaj po desetih letih vadbe zgleda deset let mlajša in 100x bolj sijoča, kot takrat, ko sem jo prvič videla. 'Če je zmogla obuditi moje tako zelo razdrobljeno telo … bo zbudila tudi druge ženske,' si je rekla in temu posvetila svoje življenje. Darja ni več moja učenka, zdaj se tudi jaz učim od nje. Z njo. Je mojstrica, ki z vsakim dihom živi to, kar uči. Potem pa je nastopil Darjin 40 rojstni dan. Že ona sama je čudež. Da bi pa s takim telesom kdaj lahko zanosila in donosila. To je pa bilo nekaj, o čemer se niti sanjati ni dalo/smelo. Zdaj je Darja mamica čarobne čudežne princeske Kaje," je o Darji na svoji Facebook strani zapisala Savina. 

Za njo kar deset splošnih narkoz

"Vedela sem, da je tvegano in da gre lahko vse narobe, a vedela sem, da je malo možnosti, da je pa lahko vse ok," pa danes pravi Darja, ki je za Žurnal 24 razkrila svojo, skoraj čudežno zgodbo o zanositvi: "Vedela sem, da bom morala imeti carski rez, to je pod splošno narkozo in ker sem imela že devet splošnih narkoz, je to za telo preveč in je tudi bilo na meji. Telo je od preteklih poškodb in popravil že tako utrujeno, da ne zmore več, a je kar nekako steklo. Vsak dan sem delala na meditacijah, vajah, trening obraza, ki je ključen, da ti poravna tudi ostale hormone v telesu in tudi spolne centre, zaradi česar je tudi zanositev lažja. Je pa fino, da si tudi v odlični psihični in fizični kondiciji, celostno. Ta program sedaj predajam naprej, na kup sem dala, kar sem delala od začetka do konca, od zanositve, nosečnosti do poporodnega obdobja."

Darja Pristovnik | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

To je njena čarovnija

Darja svoj recept danes deli z drugimi, v knjigi in video različici PREporod, del "recepta" pa je delila tudi z nami.

"Z idejo o materinstvu sem se do svojega 40-ega leta poigravala le tu in tam. Vedno sem odlašala, vedno je bilo toliko drugih stvari. 39 let sem bila stara, ko sem na neki prireditvi slučajno spoznala vedeževalko Maručo. Sedela je v morju kristalov, okrog nje pa so se gnetli firbci. Prisedla sem in jo čisto za hec vprašala, kdaj bom imela otročka. Resno me je pogledala in pribila: Ko ga boš naredila. Še preden sem se začela smejati, je nadaljevala: »Stara si. Zgledaš mlada, ampak telo ve, koliko je staro. Stara si za dojenčka. Ne bo lahko zanosit. To mi pa ni bilo všeč. Sploh ne. Verjamem, da je vedno mogoče načarati vse, kar je potrebno, ampak spremeniti kronološke starosti se pa res ne da.

Nato pa sem se spomnila znanega eksperimenta profesorice dr. Ellen Langer iz Harvarda, ki je moške stare sedemdeset in osemdeset let razdelila v dve skupini. Prvo je dala bivati v okolje, ki je bilo prirejeno in prestavljeno nekaj desetletij nazaj, v njihovo mladost. V čas, ko so bili v najboljši življenjski formi. Spremljali so televizijski program iz takratnega časa, prebirali revije od takrat, na stenah so imeli fotografije sebe iz najboljših let, vse je bilo prestavljeno nazaj. Moški v drugi, kontrolni  skupini niso imeli ničesar, kar bi jih vračalo v mladost. Po samo dveh tednih so bili moški iz prve skupine očitno pomlajeni, imeli so boljši sluh, vid, uravnotežen krvni tlak, pljuča v boljši kondiciji, bili so polni moči in energije, sami so nosili svojo prtljago. Tudi na zunaj so izgledali mlajši. Pri moških iz druge skupine ni bilo nobene spremembe.      

Pomislila sem, ja, saj možgani ne vedo, kaj je res in kaj je domišljija. Oni samo reagirajo. Pa se dajmo igrat, sem si rekla in takoj šla v akcijo. Pobrskala sem po preteklosti in pomislila, katero starost bi si izbrala za najbolj fit telo. Pri 21. letih sem imela hudo prometno nesrečo s trajnimi posledicami, tako da več od 21 jih zagotovo ne želim. Ampak takrat sem pa imela že težave z očmi. Torej se moram vrniti na začetek srednje šole. 15 let torej. Prvi letnik gimnazije. To je to. Moj časovni stroj me mora preseliti tja.

Poiskala sem playliste iz 90-ih in iz zvočnikov sta pričela odmevati grunge in heavy metal. Na steni moje sobe sta pozirala Sebastian Bach in Johnny Depp v Cry Baby stilu. Ob večerih sem prebirala Antigono (obvezno domače branje 1. letnika). Našla sem celo nekaj pajkic, v katerih sem trenirala jazz balet, in plesnih copatkov in jih nostalgično oblekla – še vedno so mi bili prav. In zanimivo, spomnila sem se plesnih koreografij iz takratnega časa in se suvereno zavrtela. Preko družabnega omrežja sem se povezala z bivšimi sošolkami, uporabila pa sem tudi zame najmočnejši vzvod pri priklicu preteklosti – vonj. Izbrskala sem svoj najljubši parfum iz tistega časa in hopla, že sem bila tam. Joooj sama sebi sem se smejala! Odpihnila sem prah iz srednješolskih fotografij in ovekovečila svoj obraz iz njih. Fenomenalen občutek, ko resnično čutiš, da več kot polovica življenja odleti neznano kam, kot da se ni zgodila. Ostane samo svežina mladosti. Čez 30 dni sem zanosila," je del svoje poti do zanositve opisala Darja.

Darja Pristovnik | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

Komentarjev 3
  • MK 08:35 27.september 2019.

    Ja in.... kako vemo, da je zaradi tvoje obrazne joge ali so imeli kaj zraven strokovnjaki UKC, ki so izvedli umetno oploditev. Ne seri Savina in ne nateguj Slovencev. Pejt raje delat. Pa kaj resnega ne nategunstvo.

Sorodne novice