Mundial 2018
2193 ogledov

Hrvati: Dajte nam tega Messija!

SP 2018, Hrvaška
Hrvaška nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Kaliningradu premagala Nigerijo z 2:0 (1:0).

Prvi medsebojni obračun Hrvaške in Nigerije je dobila prva in tako podaljšala niz porazov te afriške ekipe na uvodnih tekmah SP na štiri (od leta 2002). Hrvati so dvoboj dobili zasluženo, predvsem v prvem polčasu so bili boljši tekmec in povedli z avtogolom Oghenekara Eteba. V drugem polčasu so kljub odločnejši igri Nigerije le še oplemenitili svojo prvo zmago na ruskem mundialu.

Hrvati so nazadnje SP z zmago odprli leta 1998 v Franciji, ko so na koncu osvojili tretje mesto in s tem dosegli doslej največji uspeh hrvaškega nogometa. Takrat so uvodoma premagali Jamajko s 3:1.

Hrvati so bili v prvem polčasu konkretnejši tekmec, kot prvi pa je v 14. minuti zagrozil Ivan Perišić, ki je z roba kazenskega prostora meril le malenkost previsoko. Dve minuti zatem je od daleč streljal Andrej Kramarić, a bil tudi on premalo natančen.

Izbranci Zlatka Dalića pa so povedli v 32. minuti. Po kotu z desne strani je pred vrati žoga po strelu z glavo Maria Mandžukića nesrečno zadela Eteba in končala za hrbtom mladega vratarja Francisa Uzoha. Hrvati so imeli novo priložnost v 39. minuti, ko je Kramarić z glavo žogo poslal malce čez prečko nigerijskih vrat.

Lionel Messi Šok za Argentino Mundial 2018 Islandski režiser zaustavil Messijev strel z 11-metrovke

V drugem polčasu je bil najprej Victor Moses premalo natančen, v 59. minuti je z glavo poskusil še Odion Ighalo, a Danijel Subašić v hrvaških vratih ni imel veliko dela. V 70. minuti pa so Hrvati prišli do najstrožje kazni. To je zakrivil William Troost-Ekong, ki je po kotu pred vrati z obema rokama držal Mandžukića. Z bele točke je streljal Luka Modrić in z natančnim strelom zadel za 2:0.

V drugi minuti sodniškega dodatka je imel priložnost še Mateo Kovačić, ki je bil sam pred Uzohom, a se je ta izkazal.

Zmaga Ognjenih je po pričakovanjih poskrbela za udarne naslove v hrvaških medijih. "Dajte nam tega Messija! Ognjeni so na startu prvenstva zrušili Nigerijo," so tako v naslov enega izmed številnih člankov zapisali pri 24sata.hr in nadaljevali: "Hrvaška je SP odprla z zmago z 2:0 proti Nigerije v Kaliningradu pred več kot sedem tisoč Hrvatov, ki so dominirali na tribunah, enako pa so to večji del tekme na zelenici proti Nigerijcem počeli Modrić, Rakitić in druščina."

"Sijajen začetek Hrvaške na SP: Zrušili smo Nigerijo," se glasi naslov pri Večernjem, kjer so v naslednjem članku izpostavili besede selektorja, ki je dejal, da "je to zmaga za branilce v vojni na Hrvaškem". V Jutarnjem listu so izpostavili vzdušje med navijači kockastih: "Vsaka čast! Hrvaški navijači po vsem svetu so prekosili samega sebe. Poglejte si stometersko zastavo, evforijo na stadionu v Kaliningradu, po golu ognjenih pa so se veselili v Reki, Zagrebu, Splitu, Puli, Osijeku ..."

hrvaška nogometna reprezentanca O favoritih Šport "Favorit je Brazilija, navijali bomo za Hrvate"

 

Komentarjev 3
  • Primož Hudej 09:39 17.junij 2018.

    seveda.kot na evropskem prvenstvu.odprta avtocesta do finala pa s tile hrcki takoj po riti dobli

  • sasquatch 09:16 17.junij 2018.

    Hahahaha! Deja vu: po prvi zmagi in to nad nebogljenimi kozojebci so že prvaki. Čez 14 dni pa zastave na pol droga

  • oktipus 08:44 17.junij 2018.

    Upam, da jih Argentinci prizemljijo, ker če bi pogledali včerejšnjo tekmo bolj podrobno bi videli, da sploh niso dominirali. Prvi gol so dosegli zaradi avtogola nigerijcev, drugi pa iz penala tak da... Argentina in Islandija jih bosta postavili na realna tla.

Sorodne novice