Oglaševanje
4 ogledov

Kako v dveh dneh opraviti več zaposlitvenih intervjujev, kot bi jih sicer v celem letu?

moje delo Žurnal24 main
Enostavno, obiščite zaposlitveni sejem! Največji tovrstni dogodek, ki ga zaposlitveni portal MojeDelo.com organizira že enajstič, bo letos potekal 23. in 24. oktobra (sreda in četrtek) v dvorani C Gospodarskega razstavišča v Ljubljani.

Na sejmu se tudi letos predstavljajo najboljša domača in tuja podjetja, ki kljub krizi pospešeno zaposlujejo. Z izbranimi delodajalci takoj opravite zaposlitveni razgovor brez nadležnega pisanja prošenj in čakanja na odgovor. Izkoristite izjemno priložnost in v dveh dneh opravite več zaposlitvenih razgovorov, kot v celem letu skupaj.

Kaj je zaposlitveni sejem?

Število zaposlitvenih sejmov se iz leta v leto povečuje, kar dokazuje, da gre za učinkovito obliko iskanja zaposlitve. Največja prednost za iskalce je zagotovo hitrost – do zaposlitvenega intervjuja pridete brez nadležnega pisanja prošenj, brez prijavljanja na oglase in negotovega čakanja na odgovor. Na zaposlitvenem sejmu se enostavno oglasite na stojnici delodajalca, ki se vam zdi primeren, in opravite razgovor z ljudmi, ki so v izbranem podjetju odgovorni za zaposlovanje.

Poleg domačih in tujih delodajalcev se na sejmu predstavljajo tudi ponudniki izobraževanj in ostalih kariernih storitev. Kot vedno bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo brezplačno svetovali pri pripravi učinkovitega življenjepisa. Udeležite se lahko tudi kariernih predavanj in predstavitev podjetij, ki iščejo nove sodelavce. Tudi predavanja so brezplačna, vendar je zaradi omejenih kapacitet potrebna predhodna prijava preko spletne strani, kjer najdete tudi vse ostale informacije.

Kaj pridobim z obiskom kariernega sejma?

Zaposlitveni sejmi so stičišča ponudbe in povpraševanja po delu. Namenjeni so srečevanju delodajalcev in iskalcev zaposlitve. Delodajalci se tako izognejo pisanju zaposlitvenih oglasov, čakanju in zbiranju prijav, selekciji itd. Na drugi strani pa lahko iskalci na sejmu opravijo več kvalitetnih razgovorov za službo kot bi jih sicer v celem letu.

Vsak, ki se je že srečal z iskanjem zaposlitve, zelo dobro ve, kako težko je priti do zaposlitvenega intervjuja, kaj šele dobiti ponudbo za delo. Zaposlitveni sejem je tako izjemna priložnost, da pridete do intervjuja brez nadležnega pisanja prošenj. To je še toliko bolj pomembno za začetnike, ki s pomanjkanjem delovnih izkušenj ne morejo konkurirati poplavi prijav na posamezno delovno mesto.

Kako se pripraviti na obisk zaposlitvenega sejma?

Če boste na sejem prišli nepripravljeni, boste dali prednost za zaposlitev svojim konkurentom. Že pred obiskom sejma se pozanimajte, katera podjetja iščejo vaš profil. Izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje dobro pripravite. Pravočasno pridite na sejem, poiščite stojnice izbranih delodajalcev in pristopite do osebja ob njih. Na sejmu ne boste sami, pač pa boste obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstavite kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imate na voljo.

 Nekaj smernic za pripravo na obisk zaposlitvenega sejma:

- izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje predhodno dobro pripravite;

- pripravite 30-sekundni govor, ki bo kadrovika prepričal, da imate prava znanja in veščine;

- pripravite življenjepis, ki ga boste pustili kadroviku (pripravite dovolj izvodov);

- prinesite tudi druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev;

- pridite urejeni, če se le da v poslovni obleki (v trenirki ne boste delovali ravno profesionalno);

- s seboj vzemite primerno mapo ali torbico, v kateri boste imeli življenjepise in pisala (primerno tudi za shranjevanje gradiv podjetij);

- pred sejmom se spočijte, da boste imeli dovolj energije za vse intervjuje, ki vas na sejmu čakajo.

Kako na samem sejmu?

Večina kadrovikov bo proti koncu dneva že precej utrujenih, zato priporočamo, da se sejma udeležite med prvimi. Če boste prišli v skupini, se na sejmu razkropite, saj med intervjujem okrog sebe ne potrebujete motečih faktorjev. Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušajte, iz pogovora z njim izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe.

Med pogovorom bodite pozitivno naravnani. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj, morda čez nekaj ur. Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste imeli razgovor, zahvalo za čas, ki so vam ga namenili. Ne obupajte, če službe ali daljšega zaposlitvenega razgovora ne dobite takoj , saj izkušnje kažejo, da podjetja zaposlujejo kandidate, ki so jih spoznali na sejmu, tudi več kot pol leta po tem.

Torej, če ste resen iskalec zaposlitve, obiska zaposlitvenega sejma ne boste izpustili. Prva priložnost se ponuja že v kratkem, saj se bo na Gospodarskem razstavišču 23. in 24. oktobra odvijal največji tovrstni dogodek pri nas. Vse ostale informacije najdete na spletni strani www.kariernisejem.com. Pa veliko uspeha pri iskanju zaposlitve vam želimo.

11. zaposlitveni sejem MOJE DELO

Gospodarsko razstavišče Ljubljana, dvorana C

Sreda in četrtek, 23. in 24. oktober 2013, ob 12:00 naprej

Vstopnine ni!