Oglaševanje
85 ogledov

Ko izgubljate maščobne blazinice s ščegetanjem ...

lipoliza in liposukcija Žurnal24 main
Postava je, priznajmo si, problem. Skladna in blizu lepotnim idealom je dana le redkim ljudem in še ti se morajo zanjo truditi z zdravim načinom življenja, raznovrstno in uravnoteženo prehrano ter redno telesno aktivnostjo.

A mnogim ljudem kljub redni telovadbi in zmerni prehrani ne uspe doseči skladnosti telesnih oblin – naj se še tako trudijo, ponekod so maščobne blazinice vselej predebele. Taka mesta so podbradek, nadlahti, trebuh, ledja, boki, zadnjica, stegna, kolena in goleni, pri moških tudi prsni koš.

So tudi dekleta z idealno telesno težo, a neskladno postavo, ki jo kazijo predebela, jahalnim hlačam podobna stegna, preokrogel trebušček, premočni boki, fantje s povečanimi prsmi ... Večina pa ima po štiridesetem letu precej nadležnih kilogramov preveč.

Liposukcija nekoč in danes

Oblikovanje telesa z vakuumskim izsesavanjem maščobnega tkiva skozi drobne reze na koži – liposukcija – je že štiri desetletja uveljavljena in priznana metoda. V tem času se je od zahtevnega posega v splošnem opoju, s sesanjem maščobnega tkiva skozi za prst debele kanile in veliko izgubo krvi, po kateri so bile potrebne transfuzije, razvila v poseg, ki lahko poteka v lokalni anesteziji, izguba krvi pa je postala zanemarljiva.

Danes je eden najbolj razširjenih in hkrati najvarnejših estetskih posegov. Ni metoda za hujšanje, saj tudi z najbolj obsežnim posegom lahko odstranimo le nekaj kilogramov maščevja, a odstranimo ga na mestih, kjer telesa ne obteše niti najstrožja in najvztrajnejša dieta.

Danes liposukcija ni zgolj sesanje maščevja, razvoj poteka v več smereh: moderne sesalne cevi ali kanile so debele le nekaj milimetrov. Ustrezno manjši so rezi na koži, največ pol centimetra. Nekoč so imele kanile pod topo konico eno samo odprtino, skozi katero so na poti skozi podkožje srkale maščobno tkivo, danes je več različno postavljenih majhnih odprtin, ki omogočajo hitro izsesavanje velikega volumna maščobnega tkiva v kratkem času ali počasnejše in natančnejše odstranjevanje maščevja za dokončno oblikovanje telesa. Ker je kanila topa, ne poškoduje vezivnega opornega tkiva, žilic in živcev.

Moderne izvedbe liposuktorjev

Za lažje in lepše delo proizvajalci v zadnjih dveh desetletjih h klasičnemu "sesalcu" liposuktorju dodajajo tudi različne dodatke. Ultrazvočni liposuktor ima v konici kanil piezokristal, ki z ultrazvočnimi valovi razbija in utekočinja maščobno tkivo, vodni liposuktor lušči maščobne blazinice iz podlage z močnim curkom vode, vibracijski jih razbija z drgetanjem konice, ročnik radiofrekvenčnega liposuktorja poleg sesanja maščevja še segreva usnjico, da bi se po posegu čim bolj skrčila in bi postala koža čim lepše napeta.

Nutacijska liposukcija in laserska lipoliza

Med najbolj napredne uvrščamo nutacijsko infrasonično liposukcijo in lasersko lipolizo. Obe metodi sta sicer samostojni, po potrebi pa ju lahko dopolnjujemo: če z lasersko lipolizo utekočinimo več kot 50 mililitrov tkiva, ga izsesamo z liposukcijo. Ob koncu sicer večje liposukcije pa lahko lasersko "obdelamo" še usnjico, da bi dosegli izrazitejše krčenje kože. Večjo količino maščevja bomo lažje odstranili z nutacijsko liposukcijo, manjša področja natančneje oblikovali z lasersko lipolizo.

V ročniku nutacijskega liposuktorja kanila ne drhti le v vodoravni smeri sem in tja kot pri vibroliposuktorju, ampak potuje tudi naprej in nazaj ter hkrati opisuje majhne kroge. To hkratno gibanje v šestih smereh se imenuje nutacija ali opletanje, infrasonično pa zato, ker njena frekvenca s šeststo tresljaji na minuto ne dosega tresljajev ultrazvočne kanile. S tem metoda dosega vrsto prednosti.

  • Že vbrizgavanje mešanice fiziološke raztopine, lokalnega anestetika za omrtvičenje tkiva in adrenalina za krčenje žilic poteka z nutirajočo dva milimetra debelo kanilo, zato je postopek anestezije neboleč, podoben masaži ali rahlemu ščegetanju. Računalniško voden sistem omogoča natančno vbrizgavanje potrebnih količin anestetične mešanice in nadzoruje količino vbrizgane tekočine po področjih, da se izognemo škodljivim vplivom. Volumen tekočine loči  plasti tkiva in olajša pot kanili, adrenalin skrči žilice, zmanjša izgubo krvi ter količino potrebnega ksilokaina, ki omrtviči živce, da poseg ni boleč.
  • Poseg poteka pri polni zavesti ali z dodatkom blagega pomirjevala. Tudi obsežne liposukcije – na primer v okviru istega posega na ledvenem področju, zadnjici, trebuhu in stegnih – potekajo brez splošne anestezije v tako imenovani "vlažni" tehniki lokalne anestezije. Tako je ves čas ohranjena polna sposobnost komunikacije med bolnikom in zdravnikom. Bolnik se je sposoben sam obračati iz položaja na trebuhu na boke in na hrbet. Operacijo je mogoče zaključiti tudi v stoječem položaju, ki omogoči natančno oceno videza operiranega področja, dosežene somernosti telesa ter dokončno oblikovanje. Buden bolnik ohrani ves čas normalno napetost mišičja, zato je oblikovanje lahko bolj natančno in predvidljivo kot izsesavanje maščevja iz povsem mlahavih udov in trupa globoko uspavanega bolnika.
  • Gibanje kanile učinkuje na živčne končiče kot masaža in dodatno zmanjšuje bolečinske dražljaje – podobno kot z glajenjem deluje roka na bolečem mestu, če se udarimo.
  • Nutacijska liposukcija poteka bistveno hitreje kot z drugimi stroji, saj se maščobno tkivo hitro spremeni v bolj tekočo kašo, ki jo naprava zlahka posesa.
  • Kanile z različnim številom in razporeditvijo sesalnih odprtin omogočajo natančno oblikovanje telesa, zato so redkokdaj potrebne dodatne operacije.
  • Ročno premikanje kanile sem in tja ni potrebno, ker se premika sama, kirurg jo le usmerja v pravi smeri. Poseg je zato bistveno krajši in manj utrujajoč tako za pacienta kot za kirurga. Z ustrezno kanilo je v desetih minutah mogoče odstraniti tudi liter maščobnega tkiva. Temu ustrezno je nižja tudi cena posega. Poseg običajno ne traja več kot dve uri.
  • Koža se po posegu lepo skrči in če pred posegom ni ohlapno visela, tudi pozneje ne bo uvela.
  • Moč naprave je mogoče brezstopenjsko uravnavati, zato je vpliv nutacije oziroma "opletanja" sesalne kanile na maščobne celice nežen. Tudi več kot štiri petine celic preživi izsesavanje in jih je mogoče po potrebi kot presadke vbrizgati na druga mesta.
  • Po posegu je manj otekanja in podpludb kot po drugih oblikah liposukcije, zato je celjenje hitrejše, morebitne modrice pa izginejo v tednu dni. V mesecu dni je že mogoče oceniti prve rezultate. Okrevanje in dokončno obliko telesa dosežemo celo prej kot po neinvazivnih posegih, katerih rezultati so skromnejši in bistveno bolj nepredvidljivi. Z liposukcijo (in tudi lasersko lipolizo bodisi samostojno ali v kombinaciji z liposukcijo) odstranimo maščobno tkivo iz podkožja in rane – mreža tunelov, iz katerih smo odstranili maščevje, se zaceli brez vnetja. Po neinvazivnih posegih, kot sta terapija z ultrazvočnimi valovi ali kemična lipoliza, uničenju maščobnih celic sledi dolgotrajni vnetni odgovor, s katerim organizem odstrani odmrle celice in njihovo vsebino ter v podkožju ustvari brazgotino.

Laserska lipoliza ali razkrajanje maščevja poteka drugače, postopek anestezije pa je enak – anestetično mešanico vbrizgamo z isto tanko "opletajočo" kanilo.

  • Ko prične ta učinkovati, namesto sesalne kanile skozi drobno luknjico v koži deluje na maščevje tanka, en milimeter debela kanila. V njej je svetlobno vlakno, ki iz generatorja usmerja v tkivo šibak laserski žarek. Ta razkraja predvsem membrane maščobnih celic in jih spremeni v oljnato tekočino. Če je količina utekočinjenega tkiva manjša od 50 mililitrov, dodatno izsesavanje s sesalno kanilo sploh ni potrebno. Vsebina maščobnih celic izteče deloma skozi rano na koži, deloma jo razgradi organizem.
  • Laserski žarek hkrati skrkne tudi najdrobnejše žilice, zato je izguba krvi še manjša. Tanka kanila omogoča natančno delo tudi v povrhnjem sloju maščevja in obsevanje usnjice v koži. Poškodba kolagenskih vlaken, ki ob tem nastane, je biostimulacija, saj organizem obsevana vlakna nadomesti z novim kolagenom. Ta skrči kožo oziroma poveča njeno napetost, da se lepše prilagodi zmanjšani debelini podkožja. Obline telesa se zato podobno kot pri nutacijski liposukciji nekoliko dvignejo.
  • Rezultati posega so le delno vidni takoj, ker je pregraditev usnjice in krčenje kože proces, ki poteka po posegu še več mesecev, tudi do pol leta.

In potem?

Okrevanje je po obeh metodah podobno, posega opravljamo ambulantno in pacienti po operaciji ne sodijo v posteljo, ampak se morajo gibati. Ob koncu operacije jim na operirani del telesa namestimo kompresijsko oblačilo, ki stisne prostore v podkožju, od koder smo odstranili maščevje, v špranje in prepreči večje nabiranje krvi predvsem pa limfe. Tako omejimo otekanje. Po laserski lipolizi pacienti nosijo steznik tri do sedem dni, po nutacijski liposukcji pa tri tedne. Možnost okužb preventivno zmanjšamo z antibiotikom v tabletah, ki jih pacienti jemljejo tri dni. Seveda so potrebna tudi zdravila proti bolečinam, ker se lahko pojavijo, potem ko popusti delovanje lokalnega anestetika. Že na dan posega lahko pacienti opravljajo nenaporna dela in se sprehajajo, težja opravila odložimo za en teden, z najtežjimi in s športnimi aktivnostmi je pametno počakati tri tedne.

Okrevanje lahko še pospešimo z razgibavanjem rok in nog, ročno limfno drenažo, kremo za pospešeno razgrajevanje modric in nevromišičnimi trakovi, ki jih nalepimo na kožo, da pospešimo limfni odtok in razbarvanje morebitnih modric. Preveze praviloma opravimo pri nas, prav tako tudi fotodokumentacijo pred in po operaciji.

Komu sta metodi namenjeni?

Metodi sta primerni za oblikovanje telesa vseh zdravih ljudi, ki imajo normalno ali zmerno – za 10 do 30 odstotkov povečano – telesno težo in jih motijo preveliki podbradki, prsi, trebuhi, debela ledja, premočni boki in zadnjica ter preokrogla kolena. Še enkrat, nutacijska liposukcija in laserska lipoliza nista metodi za hujšanje, čeprav je lahko zmanjšanje najbolj problematične obline močna spodbuda za uspešno hujšanje z dieto. Koža ne sme biti zelo stanjšana, neelastična ali posuta s strijami. Posebej je potrebno poudariti, da sta metodi primerni tudi za paciente, ki se močno potijo in jih moti smrad pod pazduho. Povzročajo ga žleze dišavnice, ki jih z lasersko lipolizo uspešno uničimo in nato izsesamo.

Pacient mora biti čustveno stabilen, z realnimi pričakovanji in sposoben dojeti, da so kirurški posegi povezani z določenimi tveganji. Pogojno so primerni kandidati za tovrstne posege tudi bolniki z blagimi funkcionalnimi motnjami in s kroničnimi obolenji – če so z zdravili primerno urejena –, na primer bolnik s povišanim krvnim tlakom, ki je uravnan z zdravili. Nikakor pa tovrstno odstranjevanje preobilnega maščevja ni primerno za nosečnice in doječe matere, bolnike z motnjami strjevanja krvi, obolenji vezivnih tkiv, infekcijskimi, rakavimi ali kroničnimi obolenji v napredovali ali neobvladljivi obliki. Na trebuhu ne operiramo, če ima pacient kilo, ker bi jo lahko s kanilo predrli. Liposukcije in laserske lipolize ne delamo vsaj šest mesecev po kirurških posegih na trebuhu ali okončinah. Celulita ne zdravimo z liposukcijo.

Vsak kirurški poseg je povezan z določenim tveganjem

Seveda moramo biti seznanjeni tudi z možnimi zapleti: laserska lipoliza poleg prehodne otekline in morebitnih modric pušča le izjemoma prehodne motnje občutka na dotik na operiranem področju kože. Podobne težave se lahko pojavijo tudi po nutacijski liposukciji. Nobena metoda ne zahteva velikih količin lokalnega anestetika, zato možnosti zastrupitve s ksilokainom praktično ni, lahko pa se pojavijo seromi – jezerca limfe v podkožju, posebej če pacient ni redno nosil kompresijskega oblačila. Majhen serom vsrka telo samo, večjega posesamo z injekcijsko iglo in šprico. Včasih se pojavijo neravnine na koži in manjša nesimetrija. Mogoče jih je popraviti z dodatno liposukcijo, a praviloma ne prej kot po šestih mesecih. Da bi se izognili možnostim večjih zapletov – znanih je tudi nekaj primerov smrti po liposukciji –, se držimo pravila "manj je več". Znani so primeri herojskih lipousukcij z več kot sedmimi litri odstranjenega maščevja, a vzporedno s tem raste tudi možnost zapletov. Če vemo, da bo potrebno odstraniti več kot tri litre maščevja, je poseg pametneje in bolje napraviti v dveh dejanjih, ker se varnost pacienta s tem bistveno izboljša.

So uspehi trajni?

Se je mogoče znova zrediti? Ljudje večinoma menijo, da se je na operiranih mestih nemogoče znova zrediti, saj smo odstranili maščobne celice. A z nobeno metodo ne odstranimo vseh celic in preostale se ob pretiranem vnosu kalorij lahko spet precej povečajo. Število maščobnih celic odraslega človeka se praktično ne spreminja. Če se redimo, se celice samo večajo. Šele če se zredimo tako močno, da teža maščevja preseže 200 odstotkov normalne teže maščevja odraslega človeka, se prične število maščobnih celic znova povečevati. Vsekakor pa bi pri povečanju telesne teže po liposukciji, predeli, kjer je bila napravljena liposukcija, pridobili manj podkožnega maščevja, kot pa bi ga, če poseg ne bi bil opravljen.

Medical center Rogaška poleg strokovnega svetovanja in nadzorovanjega hujšanja nudi široko paleto tako konzervativnih oziroma neinvazivnih metod za skromnejše, kakor tudi invazivni metodi za obsežnejše odstranjevanje čezmernega maščevja. Poleg tega oddelek za fiziterapijo nudi popoln nabor tehnik za rehabilitacijo po posegih. Sama operacija poteka sicer ambulantno, po njej se lahko vrnete domov in po potrebi obiskujete fizioterapevta v domačem kraju ali pa se vozite v Rogaško. Seveda pa bo razvajanje popolno, če boste lahko za nekaj dni ostali v Rogaški, bodisi v našem hotelu Slatina bodisi v katerem drugem, ter izkoristili vse naše zmogljivosti.