Oglaševanje
3199 ogledov

Mleko in mlečni izdelki: da ali da?

mkgp
Mnogi strokovnjaki vključujejo mleko in mlečne izdelke v t.i. »popolna« oziroma »funkcionalna« živila. Zaradi visoke vsebnosti življenjsko pomembnih hranil, kot so beljakovine, kalcij, mlečne maščobe in nekateri vitamini, je mleko nepogrešljivo živilo pri vsakem človeku. Pomembno je za izgradnjo mišic in kosti, športnikom pa lahko služi kot odlična rehidracijska pijača.

Mleko kot pomemben vir najrazličnejših hranilnih snovi

Čeprav mleko vsebuje kar 87 % vode, je izjemno bogato z beljakovinami, neškodljivimi maščobami, mineralnimi solmi in vsebuje tudi vrsto pomembnih vitaminov. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je mleko tudi glavni vir kalcija, ki igra ključno vlogo pri rasti.

Mleko in kalcij

Kalcij pa ne igra le pomembne vloge pri rasti in razvoju otroka, temveč je glavni dejavnik zdravja kosti. Poleg nekaterih vrst zelenjave in mineralne vode je mleko osnovni prehranski vir za vnos kalcija v telo, zato ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov, tvegajo pomanjkanje kalcija v svojem telesu. Takšni ljudje največkrat posegajo po prehranskih dopolnilih, kar pa je v nasprotju s priporočili, da naj bi vnos potrebnih hranilnih snovi dosegli z uživanjem »normalne« hrane. Poseganje po prehranskih dodatkih namreč po mnenju nekaterih strokovnjakov povečuje tveganje za razvoj srčno-žilnih in rakastih obolenj, zato je še toliko pomembnejše, da vnos kalcija v telo uravnavamo z uravnoteženo prehrano.

mkgp | Avtor:

Mleko in beljakovine

Mleko je tudi glavni vir beljakovin, ki skupaj s kalcijem igrajo ključno vlogo pri izgradnji kosti. Zato je nadvse pomembno, da otroci uživajo zadostne količine mlečnih izdelkov v času svojega razvoja, pri starejših pa igra mleko pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka osteoporoze.

Mleko in šport

Mleko bi moralo biti sestavni del prehrambnega načrta vsakega športnika, saj je odlično za regeneracijo mišic, poleg tega pa pripomore k celjenju mišičnih tkiv po poškodbi. Zaradi vsebnosti sladkorjev mleko pri športnikih zapolni izgubljene sladkorje po vadbi, vsebuje pa tudi veliko vode in soli, zato lahko služi tudi kot rehidracijska pijača.

mkgp | Avtor:

Mleko in ostale hranilne snovi

Mleko je vir aminokislin, tako pomembnih za pravilno delovaje telesa in njegovo rast. Aminokisline so tudi prenašalke hranilnih snovi, močno pa vplivajo tudi na razvoj možganov.
Mleko vsebuje vse rudninske snovi in minerale, ki pomagajo pri uravnavanju kisline v želodcu. Priporočljivo je za zdravljenje rane na želodcu in dvanajstniku, ki se pogosto pojavi pri ljudeh z odvečno kislino, pri starejših, ki imajo kisline premalo, pa pospešuje njen nastanek.

Mleko naj bo na vašem jedilniku vsak dan

Tako kot pri vseh živilih, se tudi priporočljive količine vnosa mleka v telo od posameznika do posameznika razlikujejo. Velja pa splošno prepričanje, da naj bi zdrav odrasel človek zaužil približno 500 ml mleka dnevno.
Za uravnoteženo prehrano pa ni pomembno le, da v svoj jedilnik vključimo mleko, temveč tudi ostale mlečne izdelke, ki imajo ravno tako blagodejen vpliv na naše telo in počutje. Z uživanjem kislega mleka, kefirja in jogurta, na primer, v svoje telo poleg beljakovin in kalcija vnesemo tudi koristne mlečnokislinske bakterije, ki so nujno potrebne za uravnoteženo prehrano in nemoteno prebavo.

 | Avtor: MKGP MKGP

Sorodne novice