Oglaševanje
10 ogledov

Nimamo dovolj posluha za čustvena sporočila

Partnerji Žurnal24 main
Ljudje danes skrivamo občutke ljubezni, nežnosti, sočutja in menimo, da je čustva treba nadzirati, zatreti. V zahodnem svetu vlada mnenje, da so čustva nekaj, kar nas zadržuje, da postanemo racionalni, da nas ovirajo pri sprejemanju razumskih in logičnih odločitev. Razmere pri nas niso dosti boljše. Raziskava Koliko smo nežni, ki jo je izvedla Milka, je pokazala, da imamo Slovenci vse manj časa za nežnost in pozornost.

Zakaj se bojimo čustev?

Z izkazovanjem čustev se odpiramo, postajamo dostopni in ranljivi v vsakodnevnih čustvenih situacijah. Ranljivost nam zmanjšuje čustveno samozavest, partnerski odnosi trpijo, sami pa postajamo vedno bolj nesrečni.

 

S čim dosežemo zdrav in stabilen čustveni odnos?

Ključ do uspeha je komunikacija. Dokler se partnerja pogovarjata o stvareh, ki ju motijo ali težijo, delita in razumeta medsebojne potrebe, skupaj rešujeta težave, sta na dobri poti, da razvijeta stabilen in čustveno zdrav odnos.

Psihologi opozarjajo, da nam manjka posluh za sočloveka. Naučiti se moramo sprejeti celotno »čustveno sporočilo« in brati »med vrsticami«. Vzemite si čas in bodite pozorni na izraz obraza, na ton glasu, občutite stisk roke ter pomagajte premagati sramežljivost pri sogovorniku.

 

Najbolj občutljivi so partnerski odnosi

Pomanjkanje kakovostne komunikacije uničuje intimnost, ki je ključ zdravega razmerja med dvema osebama. Egocentrizem nas zadržuje, da bi se postavili v kožo druge osebe, da bi poizkusili odkriti, kako se resnično počuti in začutili iskreno empatijo. Človeškim bitjem, je sposobnost empatije prirojena, vendar jo moramo kljub temu negovati. Nujna je za vse odnose, posebej za partnerske, ki so najobčutljivejši.

Moramo biti pripravljeni sprejeti ljubljeno osebe tako, kot je. Treba je pozabiti na predsodek, da je oseba, ki kaže nežnost, slabič. Bodite pogumni in naredite prvi korak. Pokažite nežnost, le tako vam bo partner sledil in vrnil čustvo.  Psihologi trdijo, da vam bo vsaka čustveno zrela oseba vrnila pozornost v isti meri.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.