Oglaševanje
5 ogledov

Odkrijte otroka v sebi

milka Žurnal24 main
Izsledki iz raziskave Koliko smo nežni, ki jo je izvedla Milka, so pokazali, da smo zaradi vsakodnevnih obveznosti, pomanjkanja časa in stresa manj nežni do svojih najbližjih.

Kako pomanjkanje nežnosti občutijo otroci?

Pomanjkanje časa za otroke, je lahko resna težava, ki je v sodobnem življenju najpogosteje vzrok za nerazumevanje in napetosti znotraj družine. Strokovnjaki opažajo, da niso samo starši podvrženi stresu. Pritisk sodobnega časa vse bolj občutijo tudi otroci, ki so prav tako podvrženi divjemu tempu, hitenju z ene obveznosti na drugo.

Starši poizkušajo omogočiti otrokom vse najboljše. V želji, da bi iz svojih otrok ustvarili pametne, uspešne, samostojne mlade ljudi, se lahko zgodi, da pretirano napolnijo njihovo življenje z dejavnostmi, ki so, koristne za njihov razvoj in izobraževanje. Navkljub dobremu namenu ta čas v resnici ni čas, ki ga preživijo z otrokom. Treba je premisliti ali nam je pomembnejše, da otrok govori tri tuje jezike ali da uživamo v skupnih trenutkih?

Druga težava nastane, ko se otroci ob vstopu v puberteto želijo osamosvojiti. Takrat navidezno nimajo časa za starše zaradi obveznosti in druženja.  Upirajo se staršem, zdi se, kot da jih sploh ne zanimajo. V tej starostni dobi potrebujejo še več nežnost in pozornost, razumevanja, celo telesnega dotika in objema.

Štirje znaki, da otrok potrebuje pozornost

Vsak otrok, ki pogreša pozornost staršev, bo to pokazal na določen način. Ni treba odgovoriti s kaznijo, temveč z nežnostjo in pozornostjo:

– Če je otrok pogosto neubogljiv, se mogoče počuti prezrto.

– Težko se prilagaja novostim in spremembam vrtcu, šoli ali doma.

– Večkrat joka ali se težko loči od staršev, kar pomeni, da je negotov.

– Pogosto je agresiven, udarja, vpije ali kaže druge znake besa. S pomočjo igre pretvarjanja ali pogovora ga lahko naučite, da obstajajo tudi primernejši načini izražanja jeze.

Približajte se svojemu otroku

Topel odnos, poln ljubezni in nežnosti, se ne more razviti v petih minutah naključnih pogovorov.  Da bi spoznali otroka popolnoma, da bi komunikacija postala kakovostna, si morate nujno vzeti čas. Skupno preživljanje prostega časa vas ne stane veliko denarja niti časa, otroku pa pomeni vse, saj ste takrat samo njegovi. Približajte se mu, poslušajte njihove zgodbe, ne obsojajte jih in prepustite se igri. Dovolite mu, da vas spomni na skritega otroka v vas.