Oglaševanje
22 ogledov

Odštevanje do Pikinega prihoda se začenja

Pika Nogavička
1/5
Žurnal24 main
Pikin festival. Najbolj pikast otroški festival v Sloveniji bo potekal od 18. do 24. septembra.

Velenje

Od 18. do 24. septembra bo v Velenju še posebno razigrano, saj v goste zopet prihaja Pika Nogavička. Pikin festival je največja otroška prireditev v Sloveniji, saj na idilično prizorišče ob Velenjskem jezeru privabi več kot 80 tisoč obiskovalcev, med drugim Piko v organiziranih skupinah obišče tudi prek 150 šol in vrtcev iz vse Slovenije. Letošnja tema festivala Jeziki je evropsko obarvana, saj je festival tudi eden izmed vodilnih projektov v okviru Evropske prestolnice kulture 2012. Častna pokroviteljica letošnjega festivala je znana novinarka in publicistka Bernarda Jeklin. Večina festivalskih dogajanj za otroke na osrednjem prizorišču je brezplačna, prireditve pa so razkropljene tudi po drugih mestnih lokacijah.

Več kot 110 pikastih delavnic

Množico nagajivih Pikinih oboževalk in gusarjev bo na letošnji prireditvi čakalo kar nekaj presenečenj in novosti. Otroci bodo ustvarjali v več kot 110 delavnicah, na šestih festivalskih odrih si bodo lahko ogledali več kot 50 gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav, prisluhnili številnim koncertom, občudovali zanimive razstave, ki jih bo letos kar 16, ter doživeli nešteto pikastih dogodivščin.

Iz Pikine pekarne na Pikino pošto

Festivalski dogodki so razkropljeni na več mestnih lokacijah, osrednje prizorišče pa je ob Velenjskem jezeru, kjer je tudi vila Čira čara in Pikino mesto. Na glavni ulici Pikinega mesta bodo letos zrasle čisto prave mestne hiše. Zadišalo bo iz Pikine pekarne, obiskovalci se bodo lahko okrepčali v Pikini mlekarni, si naredili svoj kovanec v Pikini banki, obiskali čevljarno, zeliščno hišico, v Pikini kuhinji bo neprestano dišalo iz loncev, iz Pikine pošte pa bodo lahko poslali pozdrave svojim prijateljem. Pika Nogavička bo imela tudi letos svojo znamko in poštni žig, zato bo razglednica, poslana iz festivala, še posebej dragocen spominek.

Taborniška družinska miniavantura

Po obisku mestnih hišic se boste lahko odpočili v počivalnici in pod drevesi v prijetni senci prisluhnili kakšni pravljici. Na travniku med jezerom in Belo dvorano bodo svoje spretnosti prikazovali taborniki in indijanci, zaživela bo Pot čutov, kjer se boste sprehodili po gozdičku in krepili senzorične sposobnosti. Zadnji festivalski dan bo mesto dobilo še Umetniško ulico z art marketom, kjer bodo umetniki ustvarjali unikatne izdelke. Novost letošnjega festivala bo tudi taborniška družinska miniavantura, ki se bo zgodila prvi dan festivala, zadnji festivalski dan pa bo okrepljen še s smučarsko-skakalno tekmo na velenjski skakalnici.