Oglaševanje
2002 ogledov

To so napovedi Slovencev

Nakupovanje s kartico
Kar dve tretjini Slovenk in Slovencev je v raziskavi Masterindex družbe Mastercard® napovedalo, da bodo v naslednjih letih kartice postale najbolj zaželen način plačevanja.

To ni presenetljivo, saj med najhitrejšimi načini plačevanja na blagajni med Slovenci prevladuje prav novejše brezstično plačevanje s kartico. Sodeč po raziskavi so že skoraj vsi Slovenci slišali za brezstično plačevanje. Tisti, ki so ga preizkusili, pa pravijo, da je to enostaven in praktičen način uporabe kartice.

Pomembna prednost brezstičnega plačevanja je tudi ta, da v primeru nakupov do 15 evrov vnos številke PIN ni več potreben, kar uporabnikom prihrani še nekaj dodatnega časa. Tudi zato se v Sloveniji brezgotovinsko plačevanje vse pogosteje izvaja tudi pri nizkih zneskih.

Ne le hitro, tudi varno

“Za zdaj se tudi v praksi Slovenije kaže, da brezstične kartice in njihova uporaba ne prinašajo zgolj boljše uporabniške izkušnje, temveč tudi enak oziroma še višji nivo obstoječe varnosti uporabe plačilnih kartic ter večjo kontrolo imetniku in kupcu,” pojasnjuje Boštjan Fabjančič iz družbe Mastercard v Sloveniji.

Pri Mastercard namreč pojasnjujejo, da uporablja plačevanje z brezstično kartico enak sistem kodiranja kot klasične plačilne kartice. Pri tem je vsako plačilo zavarovano z dinamičnim kriptogramom. Obenem tudi pri brezstičnem plačevanju vsaka transakcija ustvari svoj unikatni kriptogram.

Brezstično plačevanje imetnikom omogoča tudi stalen fizičen stik z njihovo kartico skozi celoten postopek plačevanja, kar je sodeč po raziskavi Masterindex pomembno za 61 odstotkov Slovencev in Slovenk.

Slovenci zaupamo karticam

Med Slovenci so plačilne kartice zelo priljubljene, saj imajo v povprečju do tri kartice, dobra tretjina pa ima celo tri kartice ali več. Več kot polovica Slovencev sodeč po raziskavi Masterindex kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 64 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov.

Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard
Slovenci smo navdušeni nad kupovanjem prek spleta, ko ni treba prestopiti praga trgovine. Glede na rezultate raziskave je 90 odstotkov Slovencev že nakupovalo prek spleta, kar 82 odstotkov vprašanih meni, da je spletno nakupovanje varno. Več kot dve petini pa jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico.

Dodatni razlogi za plačevanje s plastiko

Plačevanje s kartico je varnejše tudi zato, ker nam tako ni treba s seboj nositi velikih količin denarja. S plačilno kartico lahko pozabimo na gotovino in brskanje po žepih za kovanci ter jo uporabimo kjerkoli in kadarkoli, tudi v tujini.

Ob tem imajo uporabniki tudi večji nadzor nad porabo, to je dodatno omogočeno tudi z vse pogostejšim SMS obveščanjem o nakupih oziroma transakcijah. Plačevanje s karticami je varneje od plačevanja tudi zato, ker jih v primeru izgube, kraje ali poškodovanja lahko nemudoma prekličemo in zamenjamo.

Sodeč po raziskavi Masterindex imetniki kartic cenijo tudi nizko stopnjo obresti in stroškov, pa tudi dodatne ugodnosti, ki jih imetnikom omogočajo ponudniki kartic. Te se dotikajo popustov v trgovinah, pri vsakodnevnih stroških bivanja, kot so denimo položnice za elektriko ali plin, telekomunikacijskih storitvah in popustih pri nakupu oblačil ter spletnem nakupovanju.

Masterindex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka že od leta 2009. Raziskavo je med 12. in18. majem 2017 na reprezentativnem vzorcu več kot 1000 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana.

Sorodne novice