Oglaševanje
19 ogledov

Zlata pravila varnega spletnega nakupovanja

Končno ste našli trgovino na spletu, ki nudi kar 40 % popuste! Kaj pa, če je to spletno fasado postavil goljuf? Kako v množici spletnih trgovin ugotovimo, kdaj gre za prevaro?

Neverjetna ponudba

Prvi sumljiv znak je neverjetno nizka cena. Če je popust 40 ali 50-odstoten, se nam mora vklopiti alarm. Sploh pa se ustavite, če so kar vsi artikli v akcijski ponudbi (izjema so spletna mesta s kuponi za popuste).

Dobre novice se hitro širijo, slabe še hitreje

Vedno preverimo sloves prodajalca. Poguglajmo naslov trgovine in v okence za iskanje drugič vstavimo tudi spletni naslov trgovine. Preverimo, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje.

Brezplačni poštni predal

Stopite v kontakt s prodajalcem in izmenjajte nekaj sporočil. Se njegov elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Če prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, live.com), je spet čas za alarm.

Plačilo preko sistema Western Union

Ko je v spletni trgovini, kot način plačila, možno zgolj nakazilo preko sistema Western Union ali MoneyGram, je to velik rdeč znak STOP! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Samo potrdilo o plačilu ni dovolj

Goljufi so svojo priložnost odkrili tudi na spletnih oglasnikih. Če prodajate manjši predmet (npr. telefon ali fotoaparat), vas kontaktirajo, ponudijo dobro ceno, nato pa skušajo prepričati s ponarejenimi elektronskimi sporočili bank ali lažnimi PayPal potrdili, da denar čaka na banki in bo nakazan, da oddate paket. Vedno počakajte in se prepričajte, da je denar resnično nakazan na vaš bančni ali PayPal račun!

Ne morem se odločiti

Kupim ali ne? Poglejte še video, ki razkriva pasti spletnih nakupov ali pišite na info@varninainternetu.si in priložite podatke o trgovini ali prodajalcu. Dobili boste še dodaten nasvet, ki vam bo pomagal pri odločitvi.