Popotnik
1542 ogledov

Bled bo nekaj časa neprepoznaven

Bled Profimedia
Na Bledu začenjajo sanacijo ene najbolj izpostavljenih črnih točk kraja.

Na blejski občini so sporočili, da bo vsaj do konca aprila del priljubljene poti za peščce okoli Blejskega jezera zaprt med pristaniščem Mlino in Vilo Beli dvor. Krožni sprehod okoli jezera tako vsaj do prvomajskih počitnic ne bo mogoč. Preostali del sprehajalne poti ob jezeru bo sicer normalno prehoden. Ker bi bilo gibanje pešcev po območju gradbišča izjemno nevarno, bodo spoštovanje prepovedi prehoda strogo nadzirali. V izogib zmedi bodo za peščce namestili tudi ustrezno signalizacijo z opozorili.

Grajsko kopališče Bled Popotnik Zaradi onesnaževanja sprejemajo ukrepe, v primeru neupoštevanja sledi globa!

Bled hoteli | Avtor: Profimedia Profimedia
Blejski župan Toni Mežan izpostavlja, da je popravilo nujno, saj se pločnik na Mlinem v jezero poseda že več let, zadnji dve leti pa je bila polovica zaradi varnosti zaprta. Čeprav gre za le nekaj deset metrov dolg pločnik, ta namreč stoji na konzolah nad jezerom, je izvedba zahtevnejša in posledično dražja. Sanacija ene najbolj obiskanih krožnih sprehajalnih poti v državi bo stala približno 700.000 evrov. 

Ob tem je treba upoštevati tudi zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki terja, da je razgled na konzolni pločnik lep tudi s strani jezera. "Zagotovo je to težek način gradnje, malo zaradi specifike prostora in pa zaradi zahtev zavoda za varstvo kulturne dediščine," je pojasnil Mežan. otoček Visovac neverjetno Popotnik Kako je to mogoče? Blejski otok ima dvojnika!

Gradnja bo vplivala tudi na ureditev prometa, saj bo uvedena polovična zapora. Kot piše na vladni spletni strani, bo v času med 9. januarjem in 26. aprilom več delnih in popolnih zapor regionalne ceste Bled–Soteska. V času delnih zapor bo promet potekal izmenično enosmerno s semaforskim oziroma ročnim usmerjanjem. V času popolnih zapor, ki so predvidene v nočnem času med 22. do 5. uro zjutraj, bo obvoz urejen in ustrezno označen.

Kot je povedal župan, so čas izvedbe del skrbno izbrali z željo, da bi bila Bled in Bohinj čim manj prizadeta. Ceste zato niso želeli zapirati v poletni sezoni, prav tako ne v prazničnem decembrskem času. Mežan je prepričan, da večjih zastojev v prometu ne bo, saj so pred nekaj leti na podoben način gradili tudi škarpo pri Vili Viktoriji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:10 11.januar 2024.

    Spet drama

  • rd2dmk2 09:52 10.januar 2024.

    noben pa noče povedat, da obstaja še ena cesta, na severni strani jezera. pa bi se dalo uredit nekako enosmerni krožni promet. sam tolk z moje starni en neumen predlog. res bo krasno stat v koloni skoz center bleda, pa ...prikaži več magari sedaj ko naj bi bila sezona smučanja v Bohinju. p.s. na netu so nekje podali predlog naj pešči namesto teh par 100 metrov uporabijo pot preko Ribnega ( mal) pretiravam, ampak nekako v tem smislu naj uporabijo poti skozi vasi ob mestu. oh,ja bled menja župane,pameti pa ne.

Sorodne novice