Popotnik
2140 ogledov

Če uporabljate to platformo za potovanja, bodite previdni

Potovanje, ženska, Ljubljana Profimedia
Spletna stran Tripadvisor se te dni spopada s kritikami uporabnikov.

Iz Tripadvisorja so sporočili, da je bilo lani skoraj milijon ocen (ali 3,6 odstotka vseh), poslanih na njihovo spletno stran, lažnih. Ob tem so s potovalne spletne platforme v svojem drugem poročilu o transparentnosti poudarili, da so 67 odstotkov lažnih oz. ponarejenih ocen s pomočjo posebnega algoritma prestregli, še preden so bile objavljene na strani.

Leta 2019 je Tripadvisor analizo potrošniške skupine Which?, ki je odkrila, da ima 14 odstotkov hotelskih ocen "brezsramne znake, da gre za lažne", označil za "poenostavljeno".

Novo Tripadvisorjevo poročilo navaja tudi podatke o plačanih ocenah, pojav, ki je vzniknil iz želje ponudnikov po višji uvrstitvi s pozitivnimi ocenami, s katerimi bi si pridobili višji status na Tripadvisorju. Iz podjetja so sporočili, da so lani umaknili plačane ocene iz 131 držav, vključno z velikim porastom tovrstnih ocen iz Indije.

Most na Soči Nominacija Popotnik Bravo! Kakšna čast za Slovenijo!

Na Tripadvisorju vse več ponarejenih ocenah

"Čeprav skupno število ocen na naši strani upadlo skupaj s potovanji, in sicer za približno polovico v primerjavi z letom 2018, lažne objave, ki ne temeljijo na resničnih izkušnjah gostov, temu trendu niso sledile. Naša ekipa je bila pozorna in učinkovita pri prestrezanju teh prevarantov, posledično pa se je delež ocen, ki smo jih zavrnili ali umaknili, povečal v primerjavi s številkami pred pandemijo," so zapisali v podjetju.

TripAdvisor | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav lažne ocene predstavljajo največjo grožnjo verodostojnosti Tripadvisorja in ocenjenih ponudnikov, pa niso edine, ki jih platforma briše. Skupno so zavrnili ali umaknili več kot dva milijona (8,6 odstotka vseh) ocen, med drugim zaradi uporabe psovk, hujskanja k ignoriranju vladnih pravil glede covida, širjenje lažnih informacij glede virusa in rasističnih opazk glede "kitajskega virusa".

Skupno je Tripadvisor lani zaradi goljufanja kaznoval 34.605 ponudnikov storitev, 20.299 članom pa zaprl račune, ker se niso držali pravil platforme.

Potniki so skupno lani sicer predložili več kot 26 milijonov ocen, od tega več kot 8 milijonov za hotele, več kot 12 milijonov za restavracije in več kot 4 milijonov za doživljajske izkušnje, atrakcije in najrazličnejše dejavnosti. 54 odstotkov vseh ocen se je nanašalo na Evropo, 23,5 pa na Severno Ameriko.

Ljubljana pohvale iz tujine Popotnik To slovensko mesto znova najboljše v Evropi Špičnik Srce Maribor Vinograd turizem Popotnik Novost, ki vas ne bo navdušila
 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:24 30.oktober 2021.

    a to so šele zdej odkril.. a ste pozabili leta nazaja ste objavljali ( ja dragi moji tudi tukaj so se brali članki ) členke obupanih gostincev , ki so imeli izsiljevalske goste. ti so jim povedali , da če ...prikaži večče ne bodo jedli in pili zaston, bodo pisali slabe, zelo slabe poročila. pa še letos je bil članek o hrvaškem gostincu, ki je prebital poljaka, ki mu je napisal katastrofalno oceno, ker ni bil takoj na vrsti.jebite se s temi ocenami. to bi sploh bilo treba prepovedat. pa pika.

  • Boschtjan Zupanchich 08:11 30.oktober 2021.

    Ne rabim Nobenih potovanj za pasenje zijal, razen za gorništvo.

Sorodne novice