Popotnik
8108 ogledov

Cene kuhančka vas znajo presenetiti

stojnice
1/9
Saša Despot
Pred šestimi leti smo v prestolnici za kuhano vino odšteli 1,8 evra. Letos je cena občutno višja.

Stojnicam s prodajo kostanja so se z decembrom pridružile tudi stojnice s kuhanim vinom in ostalimi dobrotami. Na Prešernovem trgu je po poletnem času ponovno zadišalo po bosanski kulinariki, ki se ji je pridružil vonj po praznikih. Tudi podoba Ljubljane je danes povsem praznična, za kar so poskrbele lučke, ki jih je župan Zoran Janković slavnostno prižgal v petek, 1. decembra 2023, ob 17.15. Letošnja novoletna okrasitev nosi naslov "Oni smo mi" in poziva k medsebojnemu spoštovanju.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veseli december v Ljubljani preverili smo Popotnik Lučke po državi se prižigajo, toliko boste zanje "plačali"

Center Ljubljane je tako spet živahen, v njem predvsem v večernem času srečujemo skupine ljudi, željnih druženja. Tako je bilo tudi v ponedeljek popoldan, ko smo se odpravili na teren z željo, da bi preverili ponudbo hrane in pijače na stojnicah ter letošnje cene. Hitro smo opazili, da je ponudba v Ljubljani izjemno pestra; na stojnicah so nas pričakale tradicionalne slovenske dobrote, tudi čevapčiči in druga hitra hrana, kot so hamburgerji in hot dogi. Ne razočara niti ponudba za sladkosnede, ki si lahko med drugim privoščijo palačinke, carski praženec in churrose.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Seveda pa ne moremo mimo pestre ponudbe alkoholne in brezalkoholne pijače, kjer izstopajo gin, pivo, punč, kava, čaj, vroča čokolada in predvsem kuhano vino. In kakšne so cene letos?

Po besedah Mestne občine Ljubljana (MOL) odločitev o cenah prepuščajo ponudnikom. Najprej je treba izpostaviti, da je plačevanje večinoma gotovinsko, zato pred obiskom stojnic ne pozabite iti na bankomat. Po pregledu cen smo ugotovili, da je za kozarec kuhanega vina na skoraj vseh stojnicah v središču mesta treba odšteti 3,5 evra za dva decilitra. To gre povezati s konkurenčnostjo na trgu in bližino stojnic.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po podatkih MOL je bilo letos v centru mesta oddanih 22 hišic z gostinsko ponudbo. Po njihovih opažanjih največje zanimanje vlada za hišice na Prešernovem trgu, Bregu in Cankarjevem nabrežju. Na letošnji razpis, ki je potekal do 6. novembra, je za 13 malih gostinskih hišic prispelo 20 prijav (lani 16 prijav za 10 hišic), za 9 velikih gostinskih hišic pa 18 prijav (lani 15).

Cene najema zanje so različne in se razlikujejo od velikosti in lokacije. Najdražje so velike sejemske hišice na Cankarjevem nabrežju, kjer cena najema stane od 5.000 do 15.000 evrov in velja v času od 1. decembra 2023 do 7. januarja 2024. V ceno nista vključena priklop in pavšalna poraba električne energije v višini 2.625 evra.

V velikih gostinskih hišicah mora ponudnik zagotoviti vsaj eno jed iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane, ki mora biti ustrezno označena z znakom Okusi Ljubljane. Ponudniki lahko za opravljanje gostinskih storitev uporabljajo papirnato, kartonsko ali lesno embalažo oziroma embalažo iz biološko razgradljive plastike. Prav tako ni dovoljena spletna prodaja sejemskih gostinskih storitev. 

Sledijo male sejemske hišice na Prazničnem sejmu, za katere je treba odšteti od 3000 do 6000 evrov. Takoj za njimi so sejemske hišice, kjer se prodajajo predmeti, ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila. Pri tem imajo prednost ponudniki slovenskih produktov ter ročno izdelanih izdelkov, ki so prejeli nagrade s področja umetnostni obrti ali oblikovanja. Najem tovrstnih stojnic, za katere je treba plačati 1700 evrov, velja med 1. decembrom 2023 in 7. januarjem 2024.

kostanj cene Slovenija Turisti navdušeni, domačini zaradi cen zmajujejo z glavo

Medtem cena najema stojnic na Miklavževem sejmu (od 3. do 6. decembra 2023) znaša 333 evrov. Na njih je možno prodajati izključno izdelke iz testa, lecta, sadje, sladkarije v darilni embalaži, kape, šale in lesene igrače. Izdelki morajo biti torej primerni za obdarovanje ob Miklavžu.

Gostinci in ostali ponudniki so tako pred velikim izzivom, da si povrnejo (visoke) stroške najema. Ti se po besedah MOL niso spreminjale od leta 2014, vemo pa, da so podražitve poznajo na ostalih področjih, kot so cene dobrin, živil, stroškov elektrike, plačah zaposlenih ... Posledično se to odraža na cenah gostinske ponudbe.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ponazorimo lahko na primeru cen kuhanega vina, ki smo ga omenjali prej in se mu lahko ponovno posvetimo. Pred šestimi leti smo zanj v prestolnici odšteli 1,8 evra, lani je bila cena že 3 oziroma 3,5 evra in celo 4 evre. Letos so cene podobne. Nižjo ceno smo opazili na Mestnem trgu, kjer lahko obiskovalci kuhano vino kupijo za 2,8 evra. Na to ceno smo naleteli tudi na nekaterih stojnicah na Pogačarjevem trgu. Nižja cena pa je prav tako na Kongresnem trgu, kjer večina ponudnikov kuhano vino ponuja za tri evre. Po naših opažanjih so cene nižje, ko se oddaljujemo od mestnega središča in glavnih atrakcij.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Odvisno sicer, koliko smo "žejni", a včasih se splača sprehoditi in preveriti morebitne prodajne akcije. Določeni ponudniki namreč nudijo akcijo, v katerih poleg kuhanega vina prejmete še skodelico. Tovrstnih marketinških trikov se poslužujejo ponudniki na Prešernovem trgu, kjer je za skodelico in kuhano vino treba odšteti pet evrov. 

Količinske akcije so najpogostejše ob nabrežju Ljubljanice, kjer so cene med ponudniki sicer primerljive in za skodelico kuhančka znašajo 3,5 evra. V enem izmed barov je denimo za sedem kozarcev kuhanega vina treba plačati 20 evrov (cena enega je torej 2,85 evra), v enem pa šest kozarcev dobimo za 17,5 evra, kar pomeni, da kuhano vino tam stane 2,9 evra. To ga uvršča med enega najcenejših v strogem središču mesta.

Podobno je s ponudbo hrane. Na Prešernovem trgu je denimo za čevapčiče treba plačati 12 evrov, za pleskavico 10 evrov, hot dog stane 4 evre, prav toliko odštejemo za krompirček. Na Cankarjevem nabrežju so miške 5 evrov, na Pogačarjevem trgu pa churros stane 6 oz. 8 evrov. Ponudba je pestra in se najde za vsakogar nekaj.

Letos tudi ta novost

Iskanje najugodnejše ponudbe je pogosto oteženo, saj je Praznični sejem ob koncih leta že tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu in je gneča tam neizogibna. Praznično vzdušje z izvirno okrasitvijo in raznolikim decembrskim programom v Ljubljano vsako leto privabita približno milijon obiskovalcev.

Ljubljana lučke bozic | Avtor: Profimedia Profimedia
V zadnjem tednu leta po božičnih praznikih je glede na celo leto nadpovprečna tudi zasedenost namestitvenih objektov. Po podatkih SURS-a je lanskega decembra Ljubljano obiskalo 71.766 gostov, 13,1 % je bilo domačih in 86,9 % tujih. Ustvarili so 139.540 prenočitev, od tega 10 % domačih in 90 % tujih gostov. Glede na celoletno povprečje je delež prihodov domačih gostov decembra višji za 38,0 %, delež njihovih prenočitev pa za 33,4 %.

Gneča zna biti problematična predvsem za prebivalce slovenske prestolnice, ki pa imajo po besedah Turizma Ljubljana do dogajanja v sklopu Decembra v Ljubljani v večini pozitiven odnos. V Raziskavi o zadovoljstvu s turizmom v Ljubljani iz letošnjega leta meščani dogajanje dobro poznajo in ga vrednotijo kot izjemno pomembnega, tako zanje kot za domače in tuje obiskovalce.

stojnice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V dobro voljo pa jih lahko spravi predvsem pester glasbeni program, ki ga na mestni občini Ljubljana organizirajo že vrsto let. Na osrednjem prireditvenem prostoru – na Kongresnem trgu – bodo obiskovalci med 26. decembrom 2023 in 1. januarjem 2024 med drugim lahko prisluhnili Hamo &Tribute 2 Love, Big Foot Mami, Milici Todorović, Saši Matiću, Joker Out, Vladu Kreslinu in Malim bogovom ... Celoten program Decembra v Ljubljani lahko najdete na spletnih straneh Turizma Ljubljana.

Tam nam še zaupajo, da bo Na Novem trgu med 1. in 15. decembrom stala Praznična vasica Mastercard, ki bo ponujala vrhunsko kulinarično ponudbo Michelinovih chefov in spremljevalni program z mladimi glasbeniki.

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Ogledalce 07:04 10.december 2023.

    Na stojnicah v LJ se vsako leto zgodi cudez. Vino se v caj spremeni.

  • jakec1575 22:05 09.december 2023.

    Kuhan vin je totalni nateg na stojnicah. Je pa res,da to vemo in smo ovce v decembru. Sam se sicer izogibam poslovnim nategom te sorte

  • rd2dmk2 21:09 09.december 2023.

    ja no lenobe nesposobne. kofeta ne znate skuhat, znate pa it na petrol po kofi to go. ok šalco že mate od kofeta, upam, evo vam zastonj recept. greste k sosedu. ne unmu ruskemu, pravemu sosedu s šalco, ga fehtate ...prikaži večte za deci vina, pridete domu, z bojlerja dolijete še en deci kropa, pa mate tisto brozgo, zdej pa lahk odpeketate do tistih lučk, pa uživate.. v lučkah in kuhančku. p.s. lahk donirate, za recept ker ste fest pršparal, -pošljite sms na 1919 rd2 2.. ...

Sorodne novice