Popotnik
21662 ogledov

Cene na Brniku vas znajo presenetiti

Letališče Jožeta Pučnika Anže Petkovšek
Odpravili smo se Brnik in preverili cene gostinske ponudbe.

V začetku julija 2021 je Slovenija dobila nov, razširjen terminal na brniškem letališču, ki ga je kljub njegovi majhnosti postavil ob bok ostalim evropskim letališčem. Z modernim infrastrukturnim objektom, ki se razprostira na 10.000 m2, je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana tako postalo sodobna in učinkovita regionalna vstopna točka.

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kris odhod z Brnika boljši časi Popotnik Brnik se prebuja – na toliko destinacij lahko letite sedaj

Za Slovenijo je to pomenilo veliko prelomnico in vsekakor veliko spodbudo za naš zračni promet, ki je po propadu Adrie Airways precej osiromašen. Z vzpostavitvijo novih linij in s pomočjo državnih subvencij za letalske destinacije sicer sedaj počasi in vztrajno postaja vse bolj živahen. 

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Leto 2023 je ljubljansko letališče zaključilo s 30-odstotno letno rastjo števila potnikov – čezenj je potovalo več kot 1.270.000 ljudi. Največ jih je letelo v Istanbul, London, Frankfurt, Pariz in Zürich. Primerjava s predpandemskim letom 2019 kaže, da so povezave v Istanbul, Pariz, Varšavo, Zürich, Tel Aviv, Beograd in Niš po številu potnikov že presegle takratno raven. Z več kot 151.000 potniki je na raven iz leta 2019 okreval tudi čarterski promet, so v začetku januarja spodbudne novice delili pri Fraport Slovenija.

Skladno s kvalitetnejšo ponudbo v prenovljenem terminalu, kjer potnike pričara bistveno prijetnejša izkušnja kot v preteklosti, so očitno narasle tudi cene, tako v zunanjem lokalu letališča kot v kavarni znotraj novega terminala. 

Obnje so se obregnili tudi tujci na potovalnem forumu Slovenia Travel Forum. Ena izmed njih je bila ameriška blogerka Terry Anzur, ki svoja potovanja predstavlja na blogu Strangers in the Living Room. Na forumu je objavila fotografijo kave v papirnatem lončku, ob tem pa vprašala: "Je to najdražja kava v Sloveniji?" Za majhno kavo z mlekom je na našem letališču namreč odštela 3,90 evra. Zmotilo jo je tudi, da v lokalu ni bilo cenika: "Nisem vedela, da toliko stane, vse dokler mi je niso postregli."

Trgovina Slovenija Kaj se dogaja s cenami hrane?

Pod njeno objavo so se zvrstili številni komentarji tujcev, ki so poleti obiskali Slovenijo in doživeli podobno. Redna obiskovalka Slovenije je zapisala, da cene na slovenskem letališču pred prenovo nikoli niso bile tako visoke in da so jo lani zato negativno presenetile. Spet drugi so bentili, da takšnega oderuštva še niso doživeli. Najbolj pa jim je šlo v nos, da zaradi majhnosti letališča potniku ne preostane nič drugega, saj drugih ponudnikov, tako kot je to praksa na večjih letališčih, ni. 

Nekateri pa so se strinjali, da imajo ponudniki na letališčih monopol in lahko cene določajo, kakor si želijo. "Vzemi ali pusti," je zaključil eden izmed njih. Drug pa je predlagal, da se ob takšnih cenah splača počakati na letalo, saj je cena pijače "v zraku veliko cenejša".

grčija Počitnice Popotnik Ta država, priljubljena tudi med Slovenci, letos znatno dviga cene

Nov terminal pravo nasprotje staremu

V želji, da bi preverili tamkajšnje cene, smo se na teren odpravili tudi mi. Krajše popotovanje po Letališču Jožeta Pučnika smo začeli skozi stari terminal B, ki je v času našega obiska izgledal zelo temen in zapuščen. Nekaj živosti in polnejšo podobo dodajo zdaj že kultne makete letal, ki se spuščajo iz stopa, in plišašta igrača ljubljanskega zmajčka. Ta obiskovalce, ki se slučajno znajdejo tu, vabi k nakupu v trgovino s spominki, na videz pozabljeno s strani obiskovalcev Brnika. 

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pri vhodu, ki ga je v času obiska tamkajšnja zaposlena vestno čistila, se še vedno nahaja tudi manjša poštna poslovalnica. Razen zaposlenih v starem delu, ki bo v prihodnosti služil kot rezerva v primeru povečanega števila potnikov, drugih obiskovalcev nismo srečali. Zdi se, da je v luči razvoja novega terminala kar nekako pozabljen, čeprav je bil v zadnjih letih tudi sam deležen določenih sprememb. Določeni deli so bili tam prenovljeni in preurejeni za sprejem potnikov izven schengenskega območja. Na mejnem pregledu so bile prav tako nameščene točke za samodejno mejno kontrolo.

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Največja pridobitev pa je zagotovo povezava z novim terminalom, ki so jo dokončali v začetku leta 2022 in omogoča pretok potnikov med objektoma ter dostop do novega prostora za prijavo na let in varnostno kontrolne točke oz. parkirne hiše.

Po koncu prehoda je bistro Lolita Sweet & Salty, ki je odprt za vse obiskovalce letališča. Pohvalijo se lahko s široko ponudbo hrane in pijače, pod nekatere vrhunske sladice in izbrane jedi se je podpisal tudi chef Igor Jagodic. Sladka ponudba bara obsega različne vrhunske torte, sladolede, pralineje, maslene piškotke in macrone.

Cena vseh domačih tort je 7 evrov, prav tako je univerzalna cena sendvičev, ki so v treh različnih okusih (caprese, slovenski in tunin sendvič), in sicer 8 evrov. Na meniju smo zasledili tudi špagete z dvema različnima omakama (bolonjska in San Marzano), ki stanejo 16,5 oz. 15,5 evra. Podobna cena je za krožnik solate, tri evre manj, torej 13,5 evra, pa je treba odšteti za klasik oz. fit burger.

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V bistroju je prav tako na voljo sedem različnih zajtrkov, cene katerih se začnejo pri 6,5 evra in končajo pri 11 evrih. Ponudba zajtrkov med drugim vključuje več vrst jajčnih jedi, domačo granolo, rogljičke in ameriške palačinke. V času med 10.00 in 14.00 si lahko obiskovalci naročijo tudi dnevno malico.

Domen Mikulec Nekdanji pilot Adrie Popotnik Pilot Adrie, ki potnikom strogo prepoveduje eno stvar

Če je cena zajtrkov glede na lokacijo povsem običajna, so nas nekoliko presenetile cene pijače. Za vodo Romerquelle (0,33 l) je denimo treba odšteti štiri evre, sladkane gazirane pijače stanejo 4,5 evra, za domač sadni ledeni čaj pa boste plačali 7,5 evra. Nič cenejša ni niti ponudba kave, ki se za espresso začne pri 3,1 evra in konča pri 4,7 evra za veliki kapučino in belo kavo. Presenetilo nas je tudi, da so bili vsi meniji v angleškem jeziku. Moramo pa priznati, da je bila kulisa zasneženih Kamniško-Savinjskih Alp, ki nas je pozdravljala skozi okno bistroja, posebej pravljična.

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Je ponudba na novem terminalu res predraga?

Pravo nasprotje starega terminala je prenovljen terminal A, ki je brez dvoma estetsko zelo dovršen. Velik del ponudbe novega terminala je v lasti podjetje All Yours Ljubljana, ki na svoji spletni strani obljublja: "Enota ponuja različne izkušnje, prepletene med seboj, da bi vam na letališču ponudili čim bolj intuitivno doživetje. V Your Spa odkrijte najbolj priljubljene in privlačne vonje parfumskih izdelkov in izdelkov za osebno nego, v Your Slovenia izberite popolno darilo s pridihom Slovenije, v Your Bistro pa razvajajte svoje okuse s skrbno izbranimi prigrizki". Ponudbo All Yours dopolnjuje še bogat izbor vin in drugih alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov, kozmetike, modnih dodatkov in igrač. 

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gostinsko ponudbo v neschengenskem prostoru dopolnjuje Smartseller v enoti Goodman & Filippo. Na novem terminalu se nahajajo tudi promocijski otočki, na katerih se promovira slovenske blagovne znamke, kot sta Piranske soline in Medex. Očitno bolj pestro je bilo tam tudi dogajanje. Medtem ko so se nekateri na let šele prijavljali, so bili drugi z eno nogo že skoraj na letalu in so čakanje na vkrcanje izkoristili za posedanje v tamkajšnji kavarni oz. nakupovanje v brezcarinski prodajalni. Tam se nahaja tudi pipa za vodo, kjer si jo potniki lahko dotočijo v svoje stekleničke.

kontrola zračnega prometa Slovenije pri nas Slovenija 4000 evrov neto za 5 ur dela dnevno, mobilni telefon je prepovedan

Nas je bolj kot ostala ponudba zanimala ponudba v bistroju. Njegov delovni čas je prilagojen voznemu redu letov, stoji pa tik po brezcarinski prodajalni. Vključuje ponudbo, značilno za vsa letališča. Tam lahko najdemo pester nabor napitkov in prigrizkov, kot so pice, toasti, ameriški krofi in hamburgerji. Razen toasta, ki stane 5,5 evra, preste s kremnim sirom za 6,20 evra in ameriškega krofa za 4,2 evra se cene hitre hrane gibljejo od 7,9 evra navzgor. Nič manj ne boste odšteli za trikotni sendvič v plastiki, ki znaša 7,9 evra. 

V bistroju so gostom na razpolago tudi posebne ponudbe, kjer določeno kombinacijo prigrizka in pijače plačajo po nižji ceni. Za hamburger s pivom je treba denimo odšteli 20,9 evra. Za primerjavo: samostojna cena hamburgerja znaša 24,5 evra. 

Potni list raziskava Popotnik Presenetilo vas bo, kako "močan" je slovenski potni list

Nič ugodnejša ni niti ponudba pijače. Za vodo Dana iz tamkajšnjega hladilnika je treba plačati 3,5 evra. Med brezalkoholnimi napitki sicer prevladujejo gazirane pijače, kot so fanta, kokakola in tonik, ki jih v pollitrskih plastenkah prodajajo po ceni 3,7 evra. Pivo v pollitrskih pločevinkah je 6 evrov, mala pločevinka piva iz slovenske mikropivovarne pa 7,5 evra.

Pri Fraportu Slovenija so nam na vprašanje, kako so obiskovalci zadovoljni s cenami gostinske ponudbe na letališču, odgovorili: "Cene so se tako kot drugod na trgu usklajevale z gibanjem stroškov. Naši partnerji, gostinski ponudniki, pri postavljanju cen delujejo samostojno. Po našem vedenju so cene primerljive s tistimi na evropskih letališčih." Njihovi podatki kažejo, da se več kot tretjina vseh potnikov odloči za nakup hrane ali pijače v tamkajšnjih gostinskih enotah. Pri tem je med strankami v lokalih delež tujih potnikov nekoliko večji od deleža domačih. Najpogosteje pa si naročijo Coca-colo, kavo, vodo in sveže pripravljen sendvič.

Letališče Jožeta Pučnika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pri Fraportu Slovenija so prepričani, da ponudba trenutno še zadostuje potrebam gostov, kar potrjujejo tudi rezultati zadnje raziskave. Dodajo, da bodo v prihodnjih letih stremeli k temu, da bodo gostinsko ponudbo skladno z gibanjem števila potnikov sproti prilagajali in nadgrajevali.

"Tekom letošnjega leta bodo izpeljane določene nadgraditve obstoječe ponudbe, povečane bodo kapacitete lokalov ali dopolnjena ponudba gostinskih izdelkov. V marcu bo odprta nova hibridna enota v non-schengen delu terminala – ločena trgovina Duty Free in gostinska enota Goodman & Filippo se bosta združiti v lično in funkcionalno hibridno enoto z osveženo ponudbo in večjo kapaciteto," za konec načrte še razkrijejo pri Fraport Slovenija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • igor740 03:11 01.februar 2024.

    Da Medex prodaja tam svoje izdelke mi diši po korupciji oz si nekateri, kot še kaj v Sloveniji jemljejo javne površine in državne servise za družinsko podjetje. In kakšen je to Duty Free, da nisi mogel tam kupiti cigarete.

  • igor740 02:58 01.februar 2024.

    Osebna izkušnja z letališča Dublin z enega zadnjih potovanj. Zaželel sem si kave. Latte. Običajno strežejo veliko in malo in včasih tudi srednje veliko. Čakam tako rekoč sam tam, zaposlena sta imela veliko dela sama s seboj. Naročil sem veliki ...prikaži več latte (da bo ja Premk) Cena 4.50 eur. Kaj sem dobil? Neko neokusno brozgo v MALEM papirnatem lončku. Precej mi je bilo žal da sem ta denar zapravil pri teh amaterjih !

  • alena8 08:06 29.januar 2024.

    Cene ne odstopajo od drugih letališč (Benetke, Dunaj, Muenchen...)

Sorodne novice