Popotnik
17632 ogledov

Presenetilo vas bo, kako "močan" je slovenski potni list

Potni list Boštjan Tacol
V našem regiji je slovenski potni list (pričakovano) najmočnejši, nato sledi hrvaški.

Moč potnega lista temelji na tem, v koliko držav sveta lahko potniki potujejo brez vizuma. Spletna stran Passport Index je naredila manjšo raziskavo in razvrstila potne liste 96 držav sveta. Na presenečenje mnogih se je na prvem mestu znašel potni list Združenih arabskih emiratov; njegovi imetniki lahko brez vizuma potujejo v kar 180 držav sveta.

Potni list | Avtor: Profimedias Profimedias
Drugo mesto, z možnostjo potovanja v 178 držav brez vizuma, si deli pet držav: Nemčija, Španija, Francija, Italija in Nizozemska. Tretje mesto z možnostjo vstopa v 177 držav brez vizuma pa so zasedle Švedska, Finska, Luksemburg, Avstrija in Švica. Na četrtem mestu sledi šest držav, in sicer Danska, Belgija, Portugalska, Poljska, Irska ter Južna Koreja. Tisti, ki imajo potne liste naštetih držav, lahko brez vizuma potujejo v 176 držav. 

Peto mesto si deli kar osem držav: Singapur, Grčija, Norveška, Češka, Velika Britanja, Madžarska, Japonska in Nova Zelandija. Vsi, ki posedujejo potne liste naštetih držav, lahko brez vizuma potujejo v 175 držav sveta.

Skopje kje je Slovenija? Popotnik To so najcenejša mesta za življenje v Evropi

Na šestem mestu so trije potni listi  – slovaški, ameriški in avstralski. S temi lahko potniki obiščejo 174 držav brez vizuma. Slovenija si sedmo mesto deli s še štirimi državami – Malto, Estonijo, Litvo in Kanado. Državljani omenjenih držav lahko brez vizuma potujejo v 173 držav. To jo znotraj naše regije uvršča na prvo mesto. Še ena država iz naše okolice, ki se nahaja v top 10, pa je Hrvaška. Njen potni list omogoča vstop v 172 držav brez vizuma.

V eno državo manj brez vizuma lahko potujejo tisti, ki imajo bolgarski, romunski ali ciprski potni list. Potni list Srbije se nahaja na 32. mestu, z njim pa lahko brez vizuma potujete v 137 držav. Črnogorski potni list je na 37. mestu, ki ga deli s turškim potnim listom, z njima pa lahko brez vizuma potujete v 129 držav. Potni list BiH je na 44. mestu, tisti, ki ga imajo, pa lahko brez vizuma potujejo v 121 držav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • PPiikkaa 07:50 22.januar 2024.

  Nekje okrog leta 1990 so v občini Kranj ukradli 1500 praznih potnih listov. Lopova niso nikoli odkrili, ali pa ga niso želeli odkriti.

 • alen04 10:37 14.januar 2024.

  Zurnal, res ne gre brez Hrvaške???? Smilite se mi.

 • Avatar Garancija
  Garancija 08:59 14.januar 2024.

  Naš je tako močan,da ga še kriminalci imajo najarje