Popotnik
7075 ogledov

To so najcenejša mesta za življenje v Evropi

Skopje Profimedia Pogled na Skopje.
Če se morda spogledujete z delom digitalnega nomada, a še niste povsem prepričani, vam bo morda pri odločitvi pomagala nedavna raziskava podjetja Norton Finance.

Na račun digitalizacije vse bolj cveti digitalno nomadstvo. Tovrstno delo vključuje posameznike, ki svoje zadolžitve opravljajo preko interneta in pri tem niso vezani na določeno lokacijo. Pisali smo se že, da jih številne evropske države vabijo, med njimi tudi Hrvaška, kjer so leta 2021 zagnali turistično kampanjo z naslovom Hrvaška, tvoja nova pisarna! ("Croatia, your new office!).

Hrvaška novo Popotnik Hrvaška jih vabi, kaj pa Slovenija?

Drugače je v Sloveniji, kjer zaenkrat še ne obstaja posebna viza za digitalne nomade. V Evropi sicer obstaja t. i. enotni režim Blue card, ki visoko izobraženim državljanom tretjih držav omogoča lažji vstop v EU in večjo mobilnost po evropskih državah. Leta 2019 se je v Sloveniji tako poenostavilo in digitaliziralo postopke za strokovnjake IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije), ki prihajajo iz tretjih držav.

Znotraj EU bivanjske vize za digitalne nomade ponujajo naslednje države: Nemčija, Češka, Portugalska, Norveška, Estonija ter Hrvaška. Vsaka država določa lastne pogoje za pridobitev te vize.

digitalni nomad | Avtor: Profimedia Profimedia
Če se morda tudi sami spogledujete s tovrstnim načinom življenja, a še niste povsem prepričani, vam bo morda pri odločitvi pomagala nedavna raziskava podjetja Norton Finance. Njihovi strokovnjaki so ugotavljali, katera evropska prestolnica je najugodnejša za življenje digitalnih nomadov.

Seznam držav, ki ponujajo digitalne nomadske vizume, je iz dneva v dan daljši. A vsaka izmed njih ima drugačne zahteve. Poleg tega so tu še stroški bivanja, ki se lahko v nekaterih primerih povzpnejo v višave.

V ta namen so strokovnjaki ocenili 184 držav in jih razvrstili na podlagi povprečne cene najemnine, komunalnih storitev, prevoza, hrane, članstva v telovadnici in interneta ter stroškov povratnih letov.

digitalni nomad digitalni nomad Popotnik "Včasih vzamem prenosnik na plažo, zraven pijem pivo in se grem ohladit v morje"

Na prvem mestu seznama kraljuje makedonsko Skopje, ki slovi kot cenovno ugodna turistična destinacija. Prestolnica Severne Makedonije ima ugoden javni prevoz in nizke najemnine, kar je zelo pripomoglo k njeni visoki uvrstitvi. Mesečna vozovnica za javni prevoz naj bi bila tam kar osemkrat cenejša od tiste v Londonu.

Skopje | Avtor: Profimedia Profimedia
Na drugem mestu je še ena prestolnica države bivše Jugoslavije, in sicer Sarajevo, očarljivo glavno mesto Bosne in Hercegovine. Enosobno stanovanje v središču mesta v povprečju stane ugodnih 275 evrov na mesec.

Sarajevo Bosna in Hercegovina | Avtor: Profimedia Profimedia
Sledi Kišinjev v Moldaviji, kjer boste za kozarec piva odšteli le 1,30 evra. Ja, tudi to so upoštevali v raziskavi.

Kišinjev | Avtor: Profimedia Profimedia
Na repu seznama so mesta, ki v Evropi sodijo med najdražja za življenje. To sta denimo Kopenhagen in Dublin, kjer je najemnina v povprečju približno petkrat višja kot v mestih na prvih mestih seznama.

Aspen analiza Popotnik Najdražje destinacije na svetu so ...

Celoten seznam najugodnejših mest za digitalne nomade v Evropi: Skopje (Severna Makedonija), Sarajevo (Bosna in Hercegovina), Kišinjev (Moldavija), Sofija (Bolgarija), Bukarešta (Romunija), Beograd (Srbija), Budimpešta (Madžarska), Varšava (Poljska), Vilnius (Litva) in Riga (Latvija).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:49 14.november 2023.

    Če ne bi bila vezana na službo bi se takoj šla nomadsko življenje in to kar s avto domom.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:52 14.november 2023.

    A je to ponudba za nas upokojence,ki pri nas s svojo penzijo ne morejo preživeti,pa jim predlagate,naj se še izselijo drugam

Sorodne novice