Popotnik
98 ogledov

Javne površine so nujno potrebne

Tivoli Saša Despot
Kaj Ljubljančanom pomenijo javne površine.

Anketa, ki so jo raziskovalci z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU opravili med 900 Ljubljančani, je pokazala, da se jim javne površine zdijo nujno potrebne in da se na njih radi zadržujejo. Ključni vprašanji, ki so si ju zastavili raziskovalci, sta, kaj ljudem pomenijo zelene površine in kje se lahko rekreirajo na prostem.

Projekt nastal v okviru programa Erasmus+

Tivoli | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mednarodni projekt Promocija zdravega okolja in podpora ekosistemskim storitvam za razvoj aktivnih mest - Hepness prek sodelovanja med mesti, raziskovalnimi in športnimi organizacijami razvija zdrava in športna mesta in promovira dejaven življenjski slog, s poudarkom na razvoju naravnih in kulturnih dobrin in ekosistemskih storitev.

Projekt, ki se je začel januarja lani in se bo iztekel 31. decembra, je nastal v okviru programa Erasmus+, med partnerji je tudi Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

KoloPark KoloPark Popotnik Nove Fužine - KoloPark za vse

Raziskava na terenu

Kot je na današnji predstavitvi pojasnil koordinator projekta Hepness v Sloveniji Aleš Smrekar, so v sklopu projekta v drugi polovici letošnjega leta med 900 Ljubljančani, ki v mestu živijo vsaj eno leto, opravili anketo o tem, kako z vidika kulturnih ekosistemskih storitev, kamor med drugim spadajo rekreacija in šport, vzgoja in izobraževanje, sprostitev, naravna in kulturna dediščina, prepoznavajo različne javne površine v Ljubljani.

veseli december v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Prižig lučk v Ljubljani in začetek veselega decembra. Anže Petkovšek

Nagovarjali so jih na terenu, in sicer tako na javnih zelenih površinah, kot je mestni park Tivoli, kot v krajih, ki so njihovo popolno nasprotje, v starem mestnem jedru in v obeh nakupovalnih središčih.

prig lučk Najdestinacije 2019 Popotnik Ljubljana med 20 top destinacijami

Smrekar je izpostavil, da so gledano v celoti javno dostopni športni objekti prepoznani kot najbolj vredni prostori v mestu. Športni objekti s svojo pomembnostjo po njegovi oceni izstopajo zaradi ustrezne umestitve v prostor in svoje večnamenskosti. Ankete so izvajali ob Športnem parku Kodeljevo in Športnem parku Svoboda.

Meščane izjemno privlači voda

koseški bajer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za rekreacijo in šport ter za sprostitev so po Smrekarjevih navedbah med Ljubljančani prepoznani tudi veliki mestni park, mestni gozd in obvodni prostori. Najbolj se mu zdi presenetljiva ugotovitev, da prebivalci Ljubljane mestni gozd prepoznavajo bolj z vidika naravne dediščine in ne za čutenje narave. Naravo najbolj občutijo v bolj urbaniziranem okolju, na primer v Tivoliju in na obvodnih površinah, kot je nabrežje Ljubljanice in Koseški bajer. Te površine so prepoznane tudi z vidika izvabljanja čustev. "Voda je tisti element, ki izjemno privlači," je poudaril.

Z vidika kulturne dediščine je najbolj prepoznano staro mestno jedro, otroško igrišče pa so anketiranci najbolj prepoznali po estetskem kriteriju.

Brko tura Popotnik Brko tura najboljša kolesarska tura v Evropi

Nova aplikacija Sprosti se na prostem!

Raziskovalec z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU Smrekar je dejal, da bodo rezultati ankete lahko v pomoč pri prizadevanjih, kako najti skupni jezik med upravljavcem javnih površin, se pravi Mestno občino Ljubljana, in njihovimi uporabniki, torej meščani.

V sklopu projekta so sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana razvili tudi že javno dostopno spletno aplikacijo z zemljevidom rekreacijskih območij Sprosti se na prostem!

Z njo je mogoče ugotoviti, kje vse se je v Ljubljani možno brezplačno rekreirati na prostem, s čim so območja opremljena in katere aktivnosti je na njih možno izvajati. Vsebuje še več drugih koristnih informacij in funkcionalnosti.

Ljubljana NatGeo Popotnik Ljubljana vzor drugim mestom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.