Popotnik
756 ogledov

Michelinove zvezdice zaradi pandemije še niso v celoti 'zasijale'

Ana Roš Benjamin Schmuck
Prihod prestižnega Michelinovega vodnika so nekateri že težko pričakovali, a bodo morali za to, da bo obrodil vse sadove, počakati do umiritve pandemije. Bodo pa, kot pravijo gostinci, Michelinove zvezdice koristile vsem, ne le tistim, ki so jih prejeli.

Porast slovenskih gostov

V Hiši Franko, ki je letos prejela dve Michelinovi zvezdici, pravijo, da je število gostov v primerjavi z lanskim letom nekoliko nižje, a da so takšno stanje, glede na razmere, pričakovali. Beležijo približno 30-odstotni upad. "V trenutnih poletnih mesecih je število tujih gostov sicer še vedno visoko, v primerjavi s preteklimi leti opažamo tudi porast slovenskih gostov," dodajajo.

Prihod Michelina je bil zanje po več letih trdega dela seveda dobrodošel, cenijo tudi odločitev Slovenske turistične organizacije in Michelina, da so z razglasitvijo počakali do trenutka, ko so restavracije lahko ponovno odprle svoja vrata. Največja pričakovanja pa imajo, kot zagotavljajo, do sebe. 

Visoki stroški dela, restavracija pa zaprta

Zaradi koronakrize cen in ponudbe niso prilagajali, so bili pa finančni ukrepi države tudi zanje "potrebni in dobrodošli", pravijo. Restavracija je bila namreč skoraj tri mesece brez prihodkov, ker štejejo približno 40 zaposlenih, pa so stroški dela precej visoki. Ukrepe so koristili zato, ker niso želeli, da bi kdo od zaposlenih izgubil delovno mesto, pojasnjujejo.

Gostje iščejo manjše, družinske restavracije

V Vili Podvin, ki jo prav tako krasi Michelinova zvezdica, podobno opažajo spremenjene razmere. Turistov je v primerjavi s prejšnjimi leti okrog 40 odstotkov manj, domačinov pa 30 odstotkov več, pravi Marcela Klofutar. "Gostje iščejo manjše, družinske nastanitve in restavracije, saj se tam počutijo bolj varne," opaža. 

Cen in ponudbe zaradi koronakrize podobno kot v Hiši Franko niso prilagajali, so pa skrajšali delovni čas in skoncentrirali obisk med vikendi. Tudi sami so koristili pomoč države, pravijo, da je bila dobrodošla. 

Uroš Štefelin Uroš Štefelin: Slovenija "Slovenci v primerjavi z drugimi narodi še vedno jemo zelo, zelo zdravo"

Vpliv Michelinovih zvezdic na promet Klofutarjeva težko oceni, saj pravi, da glede na izredne razmere, povezane s pandemijo, sezono težko primerjamo z lansko. "Zagotovo pa v Slovenijo prihaja več sladokuscev, ki jim je motiv prihoda okušanje slovenskih Michelinovih restavracij," še doda.

Za več kot 50 odstotkov manj tujcev 

V Starem piskru, znani celjski gostilni in pivnici, letos beležijo 20 odstotkov manj gostov kot lani, kar je povezano tudi z ukrepi za preprečevanje širjenje virusa, saj ne morejo koristiti celotnih kapacitet lokala. Tujcev je letos pričakovano bistveno manj, "po oceni za več kot 50 odstotkov", tako da je razmerje med domačimi in tujimi gosti po besedah Staneta Žilnika približno 90:10.

Cen sicer niso prilagajali, se jim pa obeta nekaj sprememb v poslovanju. Kmalu bodo izdali nov à la carte menu, poleg tega so lokal odprli še ob nedeljah in ga obogatili z živo kavarniško glasbo.

"Ob težkih situacijah se delavcev ne bomo enostavno znebili"

V času epidemije niso odpuščali, temveč so izkoristili subvencije za čakanje na delo doma za večino zaposlenih. "Kadri so zelo pomembna poslovna funcija, istočasno pa je na njihovi strani potreben tudi občutek zaupanja do delodajalca, da se jih ob težkih situacijah ne bomo enostavno znebili in jih prepustili usodi," poudari Žilnik.

Čeprav sami Michelinovih zvezdic niso prejeli, pa prihod znanega gastronomskega vodnika v Slovenijo Žilnik pozdravlja, saj pravi, da veliko pripomore k kulinarični prepoznavnosti države. "Je pa res, da večina turistov ne sledi Michelinu in njihovim visokim cenam, zato je treba tudi v preostalem gostinskem sektorju skrbeti za lastno prepoznavnost in kakovostno ponudbo," še dodaja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 08:27 29.avgust 2020.

    Povečaj porcije in streži domačo hrano, ne neke zmazke ki jih zastopjo le francozi katerih pa ni od nikoder. In evo kolk pomaga 40 zvezdic v SLO NIČ, če bi jih imela v Dubaju pa ogromno. Tko da hm neki ...prikaži večki bo treba ukrenit.

Sorodne novice