Popotnik
4833 ogledov

Na ta dan ne bo mogoče na Triglav

Aljažev stolp Triglav Arhiv ZVKDS
Zaradi obnove bo zaprtih več poti na Triglav, zato preden se odpravite v gore, preverite dostop in stanje planinskih poti.

Planinska zveza Slovenije sporoča, da sta zaradi prenove planinskih poti in markiranja začasno zaprta dva odseka planinskih poti na Triglav. Med 16. in 20. julijem se planinci na našo najvišjo goro ne boste mogli povzpeti po planinski poti Dom Planika pod Triglavom–Mali Triglav, zaprta bo tudi pot od Planike do Triglavske škrbine, od sobote pa še Bambergova pot. Med 20. in 21. julijem enako velja tudi za pot čez Luknjo iz Zadnjice.

Namesto po zaprtih poteh se lahko na Triglav odpravite od Koče na Doliču prek Triglavske škrbine ali od Kredarice čez Mali Triglav.

Turistične kmetije Ga že imate? Popotnik Nov hit med planinci

Poti bodo zaprte zaradi nujnih vzdrževalnih del, zato planince prijazno naprošajo, da zaprtje poti upoštevajo. Z neupoštevanjem navodil lahko resno ogrozijo lastno varnost, predvsem pa varnost markacistov, ki bodo prenavljali poti.

gore | Avtor: Matej Planko Matej Planko

Vse podatke o zaprtih poteh najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Poleg poti na Triglav prenova v teh dneh poteka tudi na poteh med Roblekom in Begunjščico (v soboto), Hanzova poti na Malo Mojstrovko pa je do nadaljnjega zaprta.

Zaživel nov sistem

Potem ko so na pobudo Planinske zveze Slovenije oblasti sporočile, da bo turistične bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah, so na zvezi uvedli nov sistem rezerviranja preko spleta, ki je v tujini že aktualen, saj se ga poslužuje že preko 400 koč. 

"Rezervacijski sistem je prilagojen posebnosti planinskih koč in bo bistveno olajšal rezervacijo prenočišč tako obiskovalcem planinskih koč kot tudi oskrbnikom. Obiskovalci bodo lahko preko spleta v vsakem trenutku videli zasedenost v rezervacijski sistem vključenih koč, tako da bodo lažje načrtovali svoje planinske pohode in se s tem izognili tveganju, da ne bodo dobili prenočišča. A uvedba rezervacijskega sistema bo prinesla tudi več odgovornosti obiskovalcem. V primeru prepozne odpovedi bodo gosti soočeni s finančnimi posledicami, kar je sicer običajna praksa pri rezervaciji nočitev pri ponudnikih v dolini," je ob razglasitvi novosti dejal podpresednik PZS Miro Eržen.

Planinska koča planinske koče Popotnik Tudi ta del turizma bo letos prikrajšan

Planinska koča | Avtor: Profimedia Profimedia
V letošnji sezoni pričakujejo, da se bo v rezervacijski sistem vključilo približno petnajst planinskih koč z največjim deležem nočitev, prve so se v sistem že vključile, med drugimi: Vodnikov dom na Velem polju, Koča na Planini pri Jezeru, Dom Planika pod Triglavom, Poštarski dom na Vršiču in Aljažev dom v Vratih. V prihodnosti pričakujejo vključitev v rezervacijski sistem še Zasavsko kočo na Prehodavcih, Kočo na Doliču in Pogačnikov dom na Kriških podih.

Na tem mestu pa na zvezi ponovno svarijo pred nesrečami v gorah in spodbujajo k varnemu hribolazenju ter upoštevanju priporočil.

"Nesreče v gorah so se v zadnjem desetletju povečale in dobivajo pridih vedno bolj absurdnega. Da bo korak v gore varnejši, v Planinski zvezi Slovenije pozivamo k preudarnosti in dobri pripravi na turo, ki med drugim zahteva tudi informacijo o stanju planinskih poti, kot tudi zadnja priporočila glede omejitve širjenja koronavirusa. Zadnje dni smo priča poplavi klicev o pretrganih jeklenicah, zlomljenih oprimkih in stopih ... Vse to je posledica erozije v gorskem svetu," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Planinska koča to morate vedeti Popotnik Izjema pri koriščenju bonov
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:37 17.julij 2020.

    Zakaj ne napišete ,da gre Princ teme na Triglav ! Vsi zavedni Slovenci vemo ,da imajo kamp v Lepeni ,zato takrat ne obiskujemo naših čudovitih Alp .

Sorodne novice