Popotnik
5406 ogledov

Pozor! V teh krajih je lahko strošek za mobitel precej višji

mobilni telefon Profimedia
Bližajo se poletne počitnice, ki jih veliko Slovencev preživi v tujini. Medtem ko jih večina ostane znotraj Evropske unije, številni pobegnejo v bolj odročne kraje. To pa lahko prinese marsikateri strošek, na kar opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nedavno smo na Žurnalu24 poročali, da je bralka med prvomajskim obiskom Srbije in Makedonije kljub izklopljenemu podatkovnemu gostovanju od A1 prejela obvestilo, da so ji vklopili podatkovno opcijo v vrednosti 9,99 evra na mesec.

Dekle hodi po ulici in gleda mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
Nepričakovanih stroškov na račun podatkovnega gostovanja v tujini je veliko, zato velja prebrati napotke Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). V svojem prispevku so potnike opozorili, da ob potovanju v katero koli državo izven EU pravočasno izključijo prenos podatkov. To pomeni že na letališču pred vkrcanjem na letalo oziroma vsaj nekaj deset kilometrov pred mejo, če potujete z vlakom, avtobusom ali avtomobilom.

"Le tako se boste lahko izognili strošku v višini 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven EU. Do tega stroška boste večinoma prišli zelo hitro, saj pomeni zgolj 5 do 7 megabajtov prenesenih podatkov," so posvarili na ZPS. Za primerjavo so še izpostavili, da bi v EU, če bi vam zaračunali količino podatkov izven politike poštene uporabe, za ta denar lahko prenesli 20 gigabajtov podatkov.

Denar (evri) Slovenija "Če ne bi dala reklamacije, bi mi za nič zaračunali 20 evrov"

Prav tako so na ZPS preverili cene gostovanja v državah, ki med Slovenci za počitnice veljajo kot najbolj priljubljene. Ugotovitve so podali v tabeli, kjer je podan interval cen, v katerega je zajeta ponudba vseh operaterjev. "Nižje cene so običajno vezane na točno določenega operaterja v gostujoči državi, ki ga je zato pametno izbrati ročno, da med gostovanjem ne bo prišlo do preklopa na drugega operaterja in s tem bistveno višjih cen uporabe storitev," so zraven obrazložili. Ob tem so navedli še podatek, kako ekscesne cene zaračunavajo nekateri operaterji v drugih državah; za en sam gigabajt podatkov (če ne bi bilo omejitve, ki jo je postavila Evropska unija) bi lahko denimo plačali tudi več kot 15 tisoč evrov.

Cene uporabe mobilnih storitev v izbranih državah | Avtor: Zveza potrošnikov Slovenije Zveza potrošnikov Slovenije

Telefonirajte le po podatkovnih omrežjih!

Na ZPS svetujejo, da se zaradi varnosti izogibamo odprtim javnim omrežjem Wi-Fi. Za telefoniranje pa naj raje uporabimo znane aplikacije, kot sta WhatsApp ali Viber. Pri svojem operaterju se splača tudi povprašati, ali omogočajo storitev Voice over Wi-Fi, oziroma klice preko omrežij Wi-Fi, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje. 

Na reguliranem trgu v Evropski uniji (in na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem) velja, da je uporaba mobilnega telefona med gostovanjem v grobem enaka kot v domačem omrežju. Za večino uporabnikov to pomeni, da ne plačujejo za klicanje ali pošiljanje sporočil, na voljo pa jim je določena količina podatkov, ki je odvisna od cene paketa. Gre za tako imenovano politiko poštene uporabe, ki bi morala zadostovati za občasno gostovanje v državah EU. Kršenje politike poštene uporabe pa se zgodi v primeru, ko uporabnik v štirih zaporednih mesecih več storitev opravi v tujem kot v domačem omrežju.

Običajni klici, po mobilnem omrežju, nas bodo stali nekaj evrov za vsako minuto. Pri tem je treba vedeti, da v tujini izven EU plačujemo tudi za dohodne klice, ki nas stanejo nekje do dveh evrov na minuto. Torej plačamo tudi, ko nas kliče nekdo drug.

telefoniranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Bodite pozorni na past v obliki samodejne zamenjave omrežja

Ko smo fizično znotraj EU, a blizu mejnega področja, se nam lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pogosto uporabnik sploh ne ve, da se je njegov telefon znašel v "tujini", operater pa mu v tem času že zablokira prenos podatkov, ker je strošek presegel zakonsko omejitev 61 evrov.

Operaterji le redko odpišejo ta strošek, češ da so uporabnika obvestili (v resnici obvestilo o spremembi omrežja in države v telefon pogosto pride že potem, ko je bil strošek ustvarjen) in da mora sam poskrbeti za izklop prenosa podatkov oziroma ročni preklop na pravo omrežje. Po mnenju ZPS je takšna praksa sporna: "Najmanj, kar bi pričakovali, je, da operater preveri, kdaj je prišlo do preskoka v drugo omrežje."

Za posebej kritična veljajo naslednja področja:

- nekateri grški otoki (Krf, Rodos, Kos, Lezbos, Samos, Hios ...): preklop na albansko ali turško omrežje,

- San Marino, Monako, Andora, Gibraltar: te tri majhne državice, obkrožene z državami EU, niso del EU,

- Francija, Nemčija, Liechtenstein in Avstrija ob švicarski meji: preklop na švicarsko omrežje,

- Ciper: Severni Ciper ni v EU, preklop se lahko zgodi že na obmejnem področju,

- Neum: je ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine, zato ni v EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice