Popotnik
622 ogledov

Pozor, če želite iti v gore, morate to nujno vedeti

gore Manca Ogrin Fotografija je simbolična. V teh dneh je treba biti v gorah pazljiv, velika je nevarnost zdrsov, opozarjajo reševalci in policisti.
Gorenjski policisti pozivajo k pravilni uporabi ustrezne gorske opreme, saj so razmere v gorah popolnoma zimske.

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v prihodnjih dneh večinoma majhna. Snežna odeja je dokaj stabilna, sneg bo ta konec tedna zaradi hladnega vremena ostal trd in pomrznjen. Predvsem na mestih, ki so zaradi vetra spihana, obstaja velika nevarnost zdrsa. Zato policisti s Policijske uprave Kranj opozorjajo na odgovorne odločitve pri hoji in smučanju v gorah. Letos so namreč obravnavali in preverjali že enajst prijav gorskih nesreč – dve v prvih dveh dnevih leta, vse preostale pa zadnji konec tedna.

zima ideja Popotnik Sem po najbolj priljubljeno aktivnost na snegu

Ob tem opozarjajo, da so razmere v gorah zimske, podlaga je lahko na mnogo predelih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega. "Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenjata led, mehek in trd sneg, zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram," so sporočili. Poudarili so, da je ključnega pomena pravilna uporaba ustrezne gorske opreme. "Oprema je dostopna, večina jo ima, nesreče pa se zdaj dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri njeni uporabi in nezmožnosti ocenjevanja razmer," so še opozorili.

Kot so pojasnili, gorniške dereze ne opravljajo več svoje vloge, če se pod njimi nabere sneg, zato jih je treba s cepinom sproti čistiti. Kramžarji niso enakovredni gorniškim derezam. Izredno nevarno pa je tudi prečenje pobočij, zahajanje s poti, poleg pomanjkljive opreme pa tudi slabo znanje in slabe psihofizične zmožnosti posameznika.

Neizkušenim planincem policisti tako predlagajo, da izbirajo lažje in manj zahtevne poti, lahko pa si zagotovijo pomoč planinskih in gorskih vodnikov. Smučarje pozivajo k upoštevanju FIS-pravil varnega smučanja, predvsem glede hitrosti, ustavljanja, varnega prehitevanja in prehajanja med progami, razdalje do drugih smučarjev, opreme in pravilnega izbiranja težavnosti prog.

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Pozor! Popotnik Se odpravljate na smučanje? To morate pred odhodom nujno vedeti!
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice