Popotnik
1244 ogledov

Pozor! To vam lahko uniči dopust

mejni prehod zastoj Profimedia
Tako kot vsako leto do sedaj tudi pred začetkom letošnje poletne sezone na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) beležijo povečano število vlog za izdajo identifikacijskih dokumentov.

Vloge za izdajo osebnih dokumentov se v času poletja gostijo, saj takrat številni posamezniki dokument pridobijo prvič, na primer otroci. Prav tako veliko posameznikov šele takrat zamenja dokument, ki mu je veljavnost morebiti že potekla, pojasnijo na ministrstvu.

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek
Navedeno posledično povzroči tudi povečano število dokumentov, ki jim v poletnih mesecih poteče veljavnost. Trenutno ima veljaven potni list 667.507 državljanov, osebno izkaznico pa 1.837.086 državljanov. Do konca junija bo veljavnost potekla 8.926 osebnim izkaznicam in 3.134 potnim listom. Na ministrstvu povedo, da je bilo v prvih dveh tednih letošnjega junija vloženih že 15.904 vlog za izdajo osebne izkaznice ter 5.088 vlog za izdajo potnega lista. 

"Ob načrtovanju potovanj in poletnih dopustov zato svetujemo, da pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje. Če je veljavnost dokumenta že, ali bo kmalu potekla, pravočasno vložite vlogo za izdajo novega. Priporočamo, da vlogo za izdajo novega dokumenta, vložite vsaj deset dni pred potovanjem. Še posebno pozornost je treba nameniti veljavnosti dokumentov otrok, saj se v osnovi izdajajo s krajšo veljavnostjo treh oziroma petih let," napotke z nami delijo na ministrstvu.

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije, v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški), v Švici, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji, Gibraltarju (v izogib zapletom Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve svetuje potovanje s potnim listom), Martiniku – odvisno ozemlje Francije, Moldaviji, Monaku, San Marinu in na Azore - sestavni del Portugalske.

Za obisk drugih držav morajo državljani Slovenije imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom se zato svetuje, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.

mobilni telefon pametni telefon telefon Slovenija Nove osebne izkaznice: Po več mesecih odslej možna širša uporaba

Zaradi počitnikovanj v tujini je pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov, kar lahko privede do podaljšanja čakalne dobe za izdajo osebnih dokumentov. "Pogodbeni izdelovalec je dolžan izdelati osebno izkaznico in potni list v roku petih delovnih dni od prejema vloge. V primeru, da dnevni obseg naročil preseže število 2.000 vlog, pa se dobavni rok za vsakih nadaljnjih 500 vlog podaljša za en delovni dan," pojasnijo na MNZ.

 

biometrična osebna izkaznica | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve
Kot smo napisali zgoraj, je čakalna doba za izdajo osebnega dokumenta odvisna od števila vlog. Upoštevati je treba tudi čas, potreben za prenos izdelanega dokumenta po pošti do državljana oziroma na upravno enoto. Državljanom zato na ministrstvu priporočajo, da vlogo za izdelavo novega dokumenta vložijo vsaj deset dni, preden dokument dejansko potrebujejo.

Državljani, ki se znajdejo v stiski in potrebujejo osebno izkaznico ali potni list hitreje, pa lahko prosijo tudi za tako imenovano prioritetno ali nujno izdelavo dokumentov. To pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Vendar takšna izdelava za državljana pomeni tudi dodatne stroške, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso.

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, Slovenija Toliko časa bo še minilo, da boste z osebno lahko šli k zdravniku

Podražitev ne bo!

Od 15. marca 2022 na upravnih enotah ni več obveznega naročanja, lahko pa se na podlagi določb 21.a člena Uredbe o upravnem poslovanju stranke na svojo željo naročijo za oddajo vloge na termin. Podatki o čakalnih dobah na posameznih upravnih enotah so objavljeni na spletni strani ministrstva za javno upravo. Proizvajalec osebnih izkaznic vsak dan okoli 10. ure na svoji spletni strani prav tako objavlja informacije o odpremi osebnih izkaznic. 

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Razmerje pri izdanih osebnih izkaznicah in potnih listov se iz leta v leto sicer razlikuje. Dejstvo pa je, da se vsako leto izdela veliko več osebnih izkaznic kot potnih listin. Do konca leta 2023 bo veljavnost potekla nekaj več kot 27.000 potnim listom in skoraj 73.000 osebnim izkaznicam. Na ministrstvu za konec sporočijo še veselo novico, da podražitev izdelave dokumentov trenutno ni na vidiku. Izdelava osebne izkaznice za deset let in trajno tako stane 29,53 evra, za potni list z 32 stranmi z veljavnostjo desetih let pa bomo plačali 48,67 evra.

Na tem mestu velja še omeniti, da je v primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice državljan dolžan naznaniti pogrešitev listine čim hitreje, najkasneje v roku osmih dni (oziroma v roku osmih dni po prihodu v Slovenijo, če se to zgodi v tujini) na kateri koli upravni enoti. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča, opustitev naznanitve pa je dejanje, ki lahko privede do zlorabe dokumenta in identitete, in je hkrati prekršek, za katerega je predpisana globa od 125 do 400 evrov.

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl Slovenija Cena osebne izkaznica in potnega lista: preverite, kdaj vam poteče

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice