Popotnik
5907 ogledov

Ste se kdaj vprašali, kakšna zgodba se skriva za okrasitvijo Ljubljane?

Ljubljana lučke bozic
Ljubljana je čudovita prav vse dni v letu, decembra pa je njena podoba še posebej pravljična, saj zažari v prazničnih lučkah, povezanih v presenetljive oblike, ki vselej znova očarajo njene prebivalce in obiskovalce. Takrat mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja zaživijo v čisto posebnem vzdušju. Ste se kdaj vprašali, kakšna zgodba se skriva za okrasitvijo Ljubljane?

Naslov letošnje novoletne okrasitve je "Splošni um // duh skupnosti". Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, je skoznjo poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos. Ljubljana je prikazana kot organizem, ki se vzporedi z mislečimi bitji. Mestno tkivo se razdeli na poteze, ki organizem predstavijo v mehanskem smislu in tiste, ki predstavijo metafizični oziroma intelektualni aspekt. Ločeno, a v kontekstu se predstavi tudi uveljavljene, na novo koncipirane in dopolnjene zgodbe nastanka življenja, vesolja ...  Projekt sestavlja približno 850 skulptur in likov.

Tromostovje, Ljubljana Komentar Slovenija Najlepše mesto na svetu z napako

Nekateri elementi in sklopi so novi. Medtem ko je velik del skulptur, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, originalnih, vendar na novo koncipiranih po smiselnih enotah, posvečenih vsem, ki živijo z multiplo sklerozo:

Osrednji element okrasitve // mehanskega organizma je centralni živčni sistem, možgani mesta, ki krasijo Prešernov trg. Nevroni kot nosilci informacij potujejo ob Ljubljanici, ki ima vlogo glavne žile, preko Petkovškovega in Gallusovega nabrežja ter Brega. Tako se predstavi bio-mehanski aspekt organizma, mestno tkivo kot skelet in druge tvarne sestavine telesa.

// metafizične komponente se zrcalijo v obliki matematike oz. geometrije, kot osnovni jezik interpretacije vesolja in skozi umetnost, kot izhodišče abstraktne misli. Tako se mestnemu tkivu doda živo vsebino, ljudi in druga mestna bitja, ki jih lahko označimo kot duha (esenco) umnega urbanega organizma, Ljubljane. 

Zemljevid praznične osvetlitve in prazničnih elementov, ki razkriva zgodbo za posameznimi svetlobnimi postavitvami, si lahko ogledate na sledeči povezavi

 

Praznične smreke in "Zelena drevesa"

Ljubljano krasi tudi deset smrek in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici; to so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo. Gozdiček zelenih dreves na Wolfovi ulici bodo pomagali okrasiti učenci ljubljanskih osnovnih šol, pri Turizmu Ljubljana pa prebivalce mesta vabijo, naj okrasijo zelene gozdičke na Stritarjevi in Čopovi ulici in so tako del zgodbe praznične Ljubljane. Poleg tega jih naprošajo, naj ne kupujejo novih okraskov, temveč naj prinesejo tiste, ki jih že imajo doma.
Praznična Ljubljana turizem Popotnik Tako za praznike kaže Ljubljani in Mariboru Visit Ljubljana Popotnik Vau, to so v Ljubljani pripravili za najmlajše
Komentarjev 2
  • robi2107 07:46 31.december 2022.

    Ne.

  • bozo666 10:45 27.december 2022.

    Bla, bla, bla. Vsako leto zgleda enako. Prav bedna je tale okrasitev... Dajte dodat malo barve. Bo bolj živahno.

Sorodne novice