Popotnik
6466 ogledov

Tak jamski labirint s toplo vodo skriva Madžarska

Miskolc
1/5
Profimedia
V enem najlepših mestec na severovzhodu Madžarske, ki leži v dolini reke Sajo, najdemo znamenitost, ki ji jo zavida marsikatera država.

Madžarska slovi po številnih termah, med katerimi izstopa prav poseben biser, ki se nahaja na severovzhodu države. Natančneje, na obronkih gorovja Avas, ki je del apnenčaste planote Bükk, v bližini mesta Miskolc.

reka Temenica pri nas Popotnik Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

Eno najlepših madžarskih mest, ki je od Budimpešte oddaljeno 185 kilometrov, je za obisk zanimivo predvsem zaradi čarobnih podzemnih jam. Te so bile poseljene že v prazgodovini, Madžari pa so jih izkoristili za izgradnjo kopališča, ki je odprto tako poleti kot pozimi. Od mesta Miskolc do kopališča je z avtom približno petnajst minut. 

Miskolc | Avtor: Profimedia Profimedia

Celoten kompleks je zlit z naravnimi podzemnimi jamami, v katerih so uredili termalne bazenčke. Posebej izstopa okrogli bazenček, ki se nahaja v čisti temi. Razsvetljuje ga le nekaj podvodnih lučk in kupolast strop z umetno ustvarjenim ozvezdjem. Ob sproščujoči glasbi se kopalci lahko predajo tudi masaži in predvsem toplini vode.

Miskolc | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta ima v labirintu več sto let starih naravnih jamskih rovov med 29 in 32 stopinj Celzija. Za čarobno vzdušje poskrbi pravljična osvetlitev. V poletni sezoni je odprt tudi zunanji bazen. Če želite uživati v mirnem in intimnem vzdušju očarljivega jamskega labirinta, svetujemo, da se tja odpravite v zgodnjih jutranjih urah, ko je gneča najmanjša. Kopališče je sicer odprto vsak dan od 9. do 18. ure.

Martuljški slapovi ideja za izlet Popotnik Ta spektakularna naravna znamenitost je povsem blizu Kranjske Gore

Ob tem predlagamo, da premislite o nakupu turistične kartice Miskolc Pass. Enostavno jo lahko pridobite na internetu in omogoča brezplačen vstop v priljubljeno jamsko kopališče ter nekaj drugih atrakcij, brezplačen javni prevoz in popuste v restavracijah. Cena kartice, ki se giba med 15,50 in 36 evri, je odvisna od dolžine obiska. Izbirate lahko med 24, 48, 72 ali 120 urami. S turistično kartico lahko v jamskem kopališču plavate štiri ure, za dnevno karto za odrasle pa boste sicer odšteli približno 18 evrov.

V neposredni bližini kopališča lahko obiščete tudi park in reko, kjer lahko zaplujete s čolnom, pedalinom ali pa se zgolj odpravite na sproščujoč sprehod. 

Miskolc | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • sandi76 19:32 31.oktober 2023.

    Da Madžari ne znajo nobenega tujega jezika, sem na žalost tudi sam spoznal pred leti na obisku v Budimpešti !

  • Majazmaja 15:38 31.oktober 2023.

    Smo bili. Gneča nenormalna (tudi če greš zjutraj!), osebje ne zna nobenega tujega jezika, garderobe dizaster itd.

Sorodne novice