Popotnik
7162 ogledov

Tudi v tej znamenitosti omejen obisk

Park Škocjanske jame Žurnal24
Številni slovenski biseri preoblegani.

V prvih osmih mesecih tega leta je Slovenijo obiskalo nekaj več kot 4,5 milijona turistov, ki so ustvarili nekaj več kot 12 milijonov prenočitev oz. za tri odstotke več kot leto prej. Domači turisti so prispevali nekaj več kot 3,2 milijona prenočitev oz. 27 odstotkov vseh, tuji pa približno 8,8 milijona oz. 73 odstotkov. Prvih je bilo za 23 odstotkov manj, drugih pa za 17 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Ker Slovenija postaja vse bolj priljubljen turistični biser, so v najbolj obiskanih krajih začeli iskati načine, kako gnečo omejiti. O povišanju cen parkirnin v Bohinju in uvedbi ukrepov zaradi onesnaževanja na Bledu smo letos že pisali, prav tako je bilo dosti rečenega o številnih ukrepih, ki jih sprejemajo na območju Triglavskega narodnega parka. dolina Vrata Slovenija Popotnik Ker se ljudje niso držali pravil, postavili novo zapornico

Že lani so omejili obiske v Parku Škocjanske jame, s tem so nadaljevali tudi v letu 2023. Razlog se skriva v nepopisni gneči, ki so ji bili priča tudi letošnjega julija in avgusta in ki je po njihovem mnenju slaba tako za naravno dediščino kot za obiskovalce. V Parku so dnevni obisk z rekordnih 2.600 obiskovalcev na dan omejili na 1.200. 

Park Škocjanske jame | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Zanimivo je to, da čeprav smo odrezali glavno sezono, so zunaj sezone tako visoki obiski, da bomo približno na istih številkah, kot smo bili v rekordnem letu 2019," je za TV Slovenija povedal Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame.

Obetajo se tudi novosti

Trenutno v parku poteka naložba v večjo varnost. "Postavljamo mreže. Trenutno smo ravno v investiciji za galerije in v primeru, če prileti kakšna skala, ta ne bi slučajno poškodovala obiskovalcev. Intenzivno razmišljamo tudi o novem dvigalu," je še povedal Ščuka.  Prav tako so sodelavci parka pripravili več projektov za novo proračunsko obdobje v višini sedmih milijonov evrov, pri čemer je nekaj že bilo odobrenih.

Blejski vintgar pri nas Popotnik Zato je tej svetovno znani znamenitosti tako zelo slabo kazalo

V parku ne skrbijo zgolj za jame, temveč tudi za varstvo naravne dediščine na celotnem zavarovanem območju parka. "Ruševine gradu Školj smo odkupili z namenom vzpostavitve mirne cone zaradi velike uharice, ki naj bi tukaj gnezdila občasno, vendar je kot kulturni spomenik potreben prenove oziroma zaščite pred nadaljnjim propadanjem," pa je povedal Borut Peric iz Parka Škocjanske jame.

Park Škocjanske jame | Avtor: arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:49 27.september 2023.

    Ja,najlepše škocjanske jame,ne treba preveč reklam delat bo se bo vse uredilo

Sorodne novice