Popotnik
31269 ogledov

Tako kaže za zimske počitnice

smučišče Krvavec RTC Krvavec
V želji, da bi preprečili morebitno nejevoljo, smo na najbolj priljubljenih destinacijah po Sloveniji preverili, kako kaže z zasedenostjo med zimskimi počitnicami.

Manj kot mesec dni nas loči do zimskih počitnic. Za učence gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel se bodo te začele 19. februarja in trajale do 23. februarja. 

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima Slovenija Popotnik Končno prihajajo dobre novice!

Nekaj dni kasneje – od  26. februarja do 1. marca –, pa bodo na svoj račun prišli tudi učenci z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije.

Čas počitnic marsikatera družina izkoristi bodisi za skok v tujino bodisi za smučanje na domačih smučiščih in uživanje v snežnih radostih, nekateri tudi za razvajanje v termah. V želji, da bi preprečili morebitno nejevoljo, smo na najbolj priljubljenih destinacijah po Sloveniji preverili, kako kaže z zasedenostjo v omenjenih terminih. Glede na prejete odgovore se splača pohiteti in z rezervacijo ne odlašati.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima | Avtor: M. Ha. Smučanje v Kranjski Gori, fotografija je simbolična. M. Ha.

Kranjska Gora

Ena izmed najbolj priljubljenih točk za preživljanje zimskih počitnic je zagotovo Kranjska Gora, čemur pritrjujejo številke zasedenosti. Pri Turizmu Kranjska Gora so nam dejali, da je v času zimskih počitnic destinacija že približno 80 % zasedena. 

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia
"Opaziti je, da je prvi teden počitnic izrazito bolj poln kot drugi termin, v katerem je na voljo še precej prostih kapacitet. Do 24. februarja so kapacitete lepo zapolnjene, po tem datumu pa se bo nekaj kapacitet sprostilo," nam povedo.

Dodajo, da so kapacitete zasedene predvsem med vikendi, medtem ko se med tednom  lahko še vedno najde prostor. Omenijo, da so se cene nastanitvenih obratov pri njih v povprečju povišale za približno 5 %, odvisno od segmenta in termina.

Na njihovi destinaciji prevladujejo gostje iz Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ostali so večinoma domači gostje. Veseli jih, da se vračajo tudi Italijani. Sledijo gostje iz Slovaške, Nemčije, Madžarske in Velike Britanije.

Golte jo poznate? Popotnik Idilična lokacija za zimske radosti

Opažajo, da je zelo malo gostov, ki bi v Kranjski Gori samo enkrat prenočili. Povprečna doba bivanja se pri njih tako giblje med 3-4 dnevi. "Opaziti je, da tuji gostje ostajajo dlje časa, medtem ko se domači gostje odločijo za obisk Kranjske Gore med vikendom," še povedo pri Turizmu Kranjska Gora. 

Pohorje

Za izjemno priljubljeno destinacijo med zimskimi počitnicami velja tudi mariborsko Pohorje. Tamkajšnji ponudniki v zimskem času med tednom kapacitete napolnijo predvsem s šolami v naravi, ob koncih tedna pa k njim v glavnem prihajajo družine in individualni gostje. 

Maribor Pohorje | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com
Kot nam povedo pri podjetju Javni Holding Maribor, ki kot upravljavec podjetje Marprom skrbi za obratovanje žičnic in smučišča, je povpraševanje organiziranih skupin in šol smučanja podobno kot v preteklih letih. Medtem ko je v prvem tednu počitnic ponekod že vse zasedeno, se v drugem terminu še najde prostor. Pri njih v času zimskih počitnic običajno prevladujejo domači gosti, vendar iz drugih slovenskih regij. 

S trenutnim potekom zimske sezone so na smučišču Mariborsko Pohorje z Arehom izjemno zadovoljni. V tej sezoni je padel celo letošnji rekord, saj so med 20. in 21. januarjem 2024 zabeležili preko 9500 smučarjev. 

Smučišče Soriška planina Slovenija Velika novost na slovenskem smučišču

Za konec ponosno razkrijejo, da je na Pohorju od 24. 1. 2024 odprta tudi Čopova proga do doline, kar pomeni, da je sedaj mogoča smuka z vrha vse do doline po obeh progah. Prav tako so trenutno urejene skoraj vse proge na Arehu.

Rogla

Rogla | Avtor: Foto arhiv: PMKP Foto arhiv: PMKP
Z obiskom med zimsko sezono so zelo zadovoljni tudi na Rogli, kjer optimistično zrejo tudi v prihodnost. Povsem razumljivo, saj so bili že sedaj deležni precejšnjega povpraševanja. 

"Po trenutnih napovedih in stanju rezervacij se število nočitev v Uniturjevih kapacitetah slab mesec pred začetkom zimskih počitnic približuje stanju le-teh v času zimskih počitnic 2023, ki so izjemoma potekale od 30. 01. do 12. 02. 2023, pa tudi stanju nočitev v času od 20. 02. do 05. 03. 2023, ko bi sicer tradicionalno potekale slovenske zimske počitnice. Glede na trend rezervacij v zadnjem hipu v prihodnjih tednih pričakujemo še precej povpraševanj in rezervacij.

Med zimskimi počitnicami pričakujejo največ slovenskih gostov, ki pri njih v povprečju bivajo pet dni oziroma štiri noči. V tem času bosta družinam z otroki prilagojeni tudi hotelska animacija in kulinarična ponudba.

Krnica pri nas Popotnik To je zagotovo najbolj pravljičen izlet v naravi

Dolina Soče

Manj živahno je te dni v Dolini Soče, kjer je zimska sezona zaradi pomanjkanja snega v dolini in zaradi nedelovanja Kanina slabša od lanske. V primeru, da ne bodo deležni večje pošiljke snega, na Turizmu Dolina Soče nič bolj optimističnih napovedi nimajo niti za zimske počitnice. Največjo popestritev zime sta letos predstavljali drsališči v Bovcu in Kanalu, ki sta bili med novoletnimi prazniki lepo obiskani.

Soča | Avtor: Profimedia Profimedia
"Povpraševanja je letos manj kot v preteklosti, več rezervacij prejemamo za pomlad in poletje. Glede na situacijo v Dolini Soče med zimskimi počitnicami pričakujemo predvsem goste, ki iščejo mir in sprostitev v naravi ter kakovostno turistično doživetje," povedo pri Turizmu Dolina Soče. Povprečna doba bivanja na tej destinaciji sicer znaša 2,6 dni. Zaradi različnih vrst nastanitev se cene med seboj zelo razlikujejo. Obiskovalci lahko tam prenočijo v posebnih, butičnih nastanitvah, v apartmajih, ali na turističnih kmetijah. V poletnem času je veliko ležišč na voljo tudi v kampih.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima slovenska smučišča Popotnik Težave se stopnjujejo: kaj to pomeni za njihovo prihodnost?

Krvavec

Čeprav so veseli lepih in sončnih dni, bi si na Krvavcu želeli nižjih temperatur, ki bi omogočile lažje zasneževanje prog. Za zimske počitnice si tako želijo predvsem ugodnih snežnih razmer, da bi lahko v celoti odprli smučišče. Kljub neugodnim vremenskim razmeram jih veseli, da je povpraševanje tako s strani tujcev kot domačinov za zimske počitnice na visokem nivoju. Za nočitev z zajtrkom je v tem času tam v povprečju treba odšteti 80 evrov.

Krvavec | Avtor: Profimedia Profimedia
Za konec na Krvavcu predstavijo še posebno ponudbo v času zimskih počitnic, ko bo za obiskovalce v petek in soboto na voljo nočno sankanje. V soboto na Plaži Krvavec prav tako pripravljajo APRES SKI zabavo, hotelski gosti pa imajo na voljo tudi savne ter fun room.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 07:11 05.februar 2024.

    Na prvi fotografiji: levo obe Kočni,na sredini Grintovec,desno Kalški greben.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:41 04.februar 2024.

    Čedalje več vas bo doma,kot včasih

Sorodne novice