Popotnik
1689 ogledov

Tako sta štopala vse do Barcelone

štopar Profimedia
Mlad par iz Bosne in Hercegovine se je podal na prav posebno avanturo.

Medtem ko se večina na dopust odpravo z letalom, avtom, morda z vlakom, so bolj pogumni posamezniki odločijo za "štop". Tovrstne taktike sta se letos poslužil par iz Banjaluke, ki je z iztegnjenim palcem prispel vse do Barcelone. Pot iz Banjaluke do katalonske prestolnice sicer ni bil prvi štoparski podvig Tajane Dedić in Đorđeja Ostića. Kot sta razkrila novinarjem N1 Sarajevo, sta v lanskem lanu skupaj štopala do Budimpešte. Ostić pa je pred leti na tak način prispel celo do Turčije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tajana Dedić-Starović (@artistatcamera)

Med tokratnim podvigom sta iz Banjaluke najprej prispela do Ljubljane, od tu prek Italije, Francije, vse do končnega cilja v Španiji.. Kot je za bosanski N1 povedala Tajana, sta največ štopala v Franciji in Španiji, delček poti pa sta prepotovala tudi na druge načine.

Hrvaška novo Popotnik Hrvaška jih vabi, kaj pa Slovenija?

Marsikoga zgolj ob misli na štoparske počitnice zaskrbi, a par poudarja, da se je treba na tako pot podati z veliko mero pozitivne energije. "Izkušnja je bolj osvobajajoča kot pa grozljiva. Treba je biti osredotočen na dogajanje in razmišljati o tem, kako dobiti prevoz, kako komunicirati z voznikom in kako priti do naslednje destinacije," meni Dedić.

štopar | Avtor: Profimedia Profimedia
Po njenih besedah vozniki štoparjem ustavijo bodisi zato, ker želijo pomagati, si želijo le družbe, ali pa so v preteklosti tudi sami že štopali. Slabih izkušenj s partnerjem na poti nista imela, k mirnosti je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da potujeta v paru. "Sama si ne bi upala," je priznala novinarjem N1 Sarajevo.

Z vsemi, ki razmišljajo o podobnih podvigih, je delila še nekaj uporabnih nasvetov. Svetuje, da je najbolje štopati na cestninskih postajah ali črpalkah, medtem ko se je luksuznim naseljem in četrtim bolje izogniti.

Ida Glušič popotnica Popotnik "Še danes se spomnim, kako sem jokala v avtu, ko sem prišla nazaj v Slovenijo"

S seboj je pametno imeti nekaj denarja, vode, hrane, dežni plašč in kapo, ki pomaga v poletni pripeki. "Včasih se je treba tudi odločiti, da je bilo čakanja dovolj in poiskati alternativni prevoz," je še priporočila Tajana.

Banjalučanka meni, da bi z iztegnjenim palcem lahko prepotovala ves svet, vendar bi ji to vzelo ogromno časa, ki ga pa dandanes skoraj nihče več ne premore. "Najina pot do Barcelone je trajala dvanajst dni, vendar je bila res intenzivna. Idealno bi bilo, če bi si lahko zanjo vzela ves mesec. Za cel svet bi jih verjetno potrebovala kar nekaj,” je zaključila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • brencl 09:12 30.oktober 2023.

    Zakaj le taka senzacija? V letih ~60 in ~70 je bilo štopanje po celi Evropi (razen Rusije) nekaj povsem običajnega, tako za štoparje kot tudi za voznike. Nekateri so si privoščili pot še celo do Indije. Obstajala so celo štoparska ...prikaži več združenja in klubi, ki so ponekod imeli še svoje štoparske izkaznice.