Popotnik
4800 ogledov

Kapo dol: to sta storila zakonca Alice in Žiga

Maribor
1/2
Profimedia
Zakonca sta dobrodelno kolesarila od Maribora do Southamptona in ozaveščala o raku in pomenu širitve registra darovalcev krvotvornih matičnih celic. Z zbranimi sredstvi bodo opremili šest bolniških sob v mariborskem UKC.

Obstajajo tisti, ki srečo raje zadržijo zase, in tisti, ki jo radi delijo z drugimi. Med slednje sodita zakonca Alice in Žiga Erlač Shepherd, ki sta v avgustu letošnjega leta dobrodelno kolesarila od Maribora do angleškega Southamptona. Dva tisoč kilometrov dolg podvig je trajal 31 dni. Par je potoval skozi Avstrijo, Nemčijo, Francijo, s trajektom prek Jerseyja v Poole in nato naprej v Dorset ter Southampton. Celotno pustolovščino, o kateri je poročal celo sloviti britanski medij BBC, sta posvetila bolnikom z rakom. 

Alice Shepherd Erlač in Žiga Erlač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Motiv za tako dolgo dobrodelno pot jima je dala izkušnja Alicinega očeta, ki je pred desetimi leti izgubil bitko s krvnim rakom. "Septembra bo minilo deset let od očetove smrti, takrat bi praznoval tudi svoj 59. rojstni dan. Imel je redko obliko raka kostnega mozga, zaradi česar se je zdravil skoraj pet let. Njegov primer je bil poseben, saj pri teh letih ni običajen. Ker je bil v srednjih 40-ih, ko je z zdravljenjem začel, se je odločil in strinjal biti del raziskovalnega zdravljenja s Kim Orcard v bolnišnici Southampton," je razložila Alice.

 

Anita Ogulin Anita Ogulin Zdravje "Vedela sem, da je vame lezla neka bolezen, povedali so mi ..."

Nadaljevala je, da je sledilo sodelovanje z organizacijo Anthony Nolan, kjer so Benu našli darovalca krvi in krvotvornih matičnih celic. Proti raku se je odločno boril vse do konca. Tako sta njemu v spomin, kot tudi z željo, da bi s kolesarjenjem v Angliji širšo javnost seznanila z redkimi oblikami rakov in pomembnostjo darovanja krvi ter krvotvornih matičnih celic, izvedla nadvse navdihujoč podvig. "Presaditev je statistično uspešnejša, ko je darovalec star med 16 in 30 let, zato se vse organizacije trudijo predstaviti in pridobiti mlado občinstvo, ter jih prepričati, da se prijavijo in postanejo darovalci," pove Alice.

V Sloveniji vsako leto iščemo nesorodnega darovalca za presaditev KMC za povprečno 50 bolnikov. Od teh jih v domačem registru najdemo do 10 odstotkov. Zaradi genetskih značilnosti populacije je ravno v registru Slovenija Donor največ možnosti, da se najde darovalca. Večji kot je register, večja je možnost. Iz registra je v zadnjih 20 letih darovalo KMC že 76 darovalcev. Vse kar morate narediti je, da na njihovi spletni strani naročite paket za odvzem brisa, ki ga prejmete po pošti. S pomočjo limone ali brez nje in skladno z navodili nato odvzamete bris, izpolnite priloženi vprašalnik in vse skupaj vrnete po pošti. Več o tem, kako lahko že iz domačega kavča pomagamo rešiti življenje TU.

Pot, ki sta jo začela 3. avgusta 2023, sta sklenila na ciljni črti pred splošno bolnišnico v Southamptonu. In to na dan, ko bi moral Alicin oče praznovati 59. rojstni dan. Tam so jima družina in prijatelji priredili tudi veličasten sprejem.

Alice Shepherd Erlač in Žiga Erlač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Z donacijo sta želela opremiti bolniške sobe na Oddelku za onkologijo in Oddelku za hematologijo in hematološko onkologijo s sobnimi kolesi ter zbrati sredstva za brezplačni program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki, ki ga skupaj s strokovnjaki izvaja Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Njuno dobrodelno kolesarjenje je spodbudilo tudi zdravnike in drugo medicinsko osebje UKC Maribor, predstavnike Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, nekdanje bolnike z rakom, podpornike in donatorje, da so 23. septembra skupaj dobrodelno kolesarili po ulicah Maribora in z donacijami podprli nakup sobnih koles. 

Rehabilitacija na sobnih kolesih v času bolnišničnega zdravljenja in program celostne rehabilitacije po zaključku bolnišnične obravnave namreč bolnikom omogoča, da se lažje in hitreje vrnejo nazaj v življenje. Prav tako zdravljenje poteka z manj zapleti, kakovost življenja bolnikov pa je bistveno boljša.

V novembru in decembru bomo na Žurnal24.si in Med.Over.Net v okviru projekta Podarimo srečo 2023 znova delili srečo. Vizija projekta je ustvariti celostni komunikacijski ekosistem, v katerem bomo v sodelovanju s partnerji bralcem ponudili preverjene in kakovostne informacije ter nasvete, da bodo prazniki še bolj srečni in pravljični za vse. Ker srečen je tisti, ki deli ... 

jesen Sreča je zdravje Slovenija Najsrečnejši trenutek, ko je imel sin zadnjo kemoterapijo

Na UKC Maribor so v začetku novembra sporočili veselo novico, da so skupaj dosegli cilj akcije. Dobrodelni kolesarji, podjetja in posamezniki iz cele Slovenije so preko SMS sporočil in TRR donacijami zbrali 6.000 evrov. To je zadostovalo za nakup kakovostnih in za bolnike z rakom ustreznih šestih sobnih koles za oba oddelka. Obenem je dobrodelno akcijo opazilo podjetje Hofer, ki je z donacijo šestih dodatnih sobnih koles poudarilo družbeno odgovorno držo in s tem prispevalo k še boljši dostopnosti do bolnišnične rehabilitacije v UKC Maribor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 09:30 25.december 2023.

    Čestitke obema. Še so ljudje, ki jim je mar za druge.