Slovenija
816 ogledov

30.000 samozaposlenih že prosilo za pomoč

Denar, evri, denarnica Boštjan Tacol
Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote.

Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki, ampak le prek eDavkov. Do danes je Finančna uprava RS (Furs) prejela že 30.000 takšnih izjav.

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so danes spomnili na Fursu.

Covid-19, UKC Ljubljana Znani novi podatki Slovenija Novi podatki: 21 okužb, od tega 19 v DSO

Dva pomembna datuma

Ob tem so opozorili, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov, zato naj pred oddajo izjave preverijo stanje na kartici zavezanca v eDavkih.

Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve zakona, ki ureja to področje, torej 11. aprila.

Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje bodo prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

V primeru vračanja pomoči brez obresti

Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je v sredo zagotovil član vladne svetovalne skupine, sicer davčni strokovnjak Ivan Simič. Upravičencem je predlagal, naj izjavo izpolnijo za tri mesece vnaprej, saj trenutno še ne morejo vedeti, ali bodo izpolnjevali pogoje za prejem pomoči.

prazna denarnica Slovenija Zaradi karantene za pomoč zaprosilo več kot 300 delodajalcev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 21:29 16.april 2020.

    Ker ni treba predložiti nobenih dokazil o poslovni izgubi, bodo seveda za pomoč zaprosili vsi, tudi tisti, ki jim posel normalno teče ali celo bolje, kot pred krizo. Navali narode!