Slovenija
7 ogledov

4000 ljudi pri Treh žebljih

Pahor na slovesnosti
1/4
Urad predsednika
Pri Treh žebljih na Osankarici je dopoldne potekala spominska slovesnost ob 70. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona.

Borut Pahor je v nagovoru med drugim opomnil, da dogodkov ne moremo spreminjati za nazaj, lahko pa vplivamo na prihodnost, kar je naša odgovornost.

Pahor je na slovesnosti, ki se je je udeležilo več kot 4000 ljudi, spomnil, da je Evropska unija nedavno prejela Nobelovo nagrado za mir in po njegovem ni bolj primerne priložnosti, da se pol milijarde Evropejcev, med katerimi smo tudi Slovenci, spomni, da mir ni samoumeven.

"Biti moramo pazljivi"

Kot je dejal, je ta nagrada primerno svarilo vsem, da sta mir in varnost, zlasti v teh kriznih razmerah, odvisna od naših zelo iskrenih prizadevanj, da tako tudi ostane. Zgodovina je po njegovem polna dokazov, kako se v določenih bolj zaostrenih okoliščinah, zlahka, iz majhnih nestrpnosti razvijejo sovražnosti, ki se končajo v solzah, trpljenju in neskončni žalosti ljudi.

"Zdaj je tak čas, ko moramo biti na to posebej pazljivi. Ljudje, ki so v stiskah, zlasti tisti, ki imajo občutek, da nimajo več kaj izgubiti, so lahek plen sovražnega govora in ščuvanja enega proti drugemu. Naša temeljna zgodovinska odgovornost je, da vse velike težave, s katerimi se soočamo, tako Slovenci kot Evropejci, rešimo v duhu iskrenega dialoga, s potrpežljivim spoštovanjem tistih, ki mislijo drugače in utrjevanjem vsega tistega kar nam je skupno," je dejal predsednik republike.

Zlasti politiki in vsi, ki sodelujejo v javnem dialogu, se morajo po njegovem mnenju disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo lahko kdo razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno. To je njihova najbolj elementarna dolžnost v skrbi za prepotrebno ozračje tolerance, svobode in spoštovanja eden do drugega, je prepričan Pahor.

Slovenski predsednik je posebej poudaril pomen nadaljnje graditve Slovenije, kot demokratične, pravne in socialne države, za kar pa je v teh izjemno težkih razmerah potrebna večja politična složnost kot običajno. Kot je dejal, je v Sloveniji in Evropi potrebno zbrati moč za večjo politično enotnost.

"Več politične složnosti bo v Sloveniji dalo več poguma in zagona vsem tistim, ki verjamemo, da skupaj lahko dosežemo nepredstavljivo veliko," je dejal Pahor in dodal, da bi več politične enotnosti v Evropi zagotovilo uspešnejše ukrepanje v času krize in preprečilo nevarnosti za nezaupanje v evropsko idejo in porast novih nacionalizmov.

Komentarjev 3
  • dragec 11:31 06.januar 2013.

    Škoda, da govornik ni bil Hojc

  • gornik 17:25 05.januar 2013.

    Kaj je povedal, da ga je izdal Nemcem major Mitja , ker je bil bataljon preveč usmerjen v Slovenstvo, ne čefurijo. Mitjo so potem vrgli iz ZK ,kasneje so ga rabili za pomore in so ga vzeli nazaj.

  • ljimonad 15:49 05.januar 2013.

    Ja ubogi predsednik, zdaj pa bo moral na raport k JJ, kajti kdo mu je dovolil govoriti na partizanskih proslavah, pziroma kemomoracijah. To je velika skrunitev razmišljanja desnih oziroma črnih politikov. Pa še cerkvi se je zameril, tko da ne ...prikaži več počni več tega, boš lustriran.