Slovenija
45 ogledov

Anonymous z delnimi podatki ne kažejo cele slike

Cerkev je še vedno skrivnostna, medtem pa je rok že potekel. Žurnal24 main
Finančna pomoč države je v skladu s slovensko ustavo in zakoni, nakazila so zakonita in nadzorovana, goli podatki iz evidenc pa so zavajajoči, so se v SŠK odzvali na razkrite informacije o financah Katoliške cerkve, ki so jih v sredo objavili Anonymous.

Finančna pomoč države cerkvenopravnim osebam je v skladu s slovensko ustavo, zakoni in ustavno presojo zakona o verski svobodi, odgovarja Slovenska škofovska konferenca (SŠK) na razkrite informacije o financah Katoliške cerkve, ki jih je v sredo objavila skupina Anonymous.

Skupina Anonymous, ki se bori proti sporazumu za boj proti ponarejanju, je na spletu objavila nekatere podatke o lastnini Katoliške cerkve, prispevkih posameznim duhovnikom in nakazilih Cerkvi oziroma njenim institucijam, tudi nakazila nekaterih državnih organov in občin.

Nakazila Cerkvi zakonita in nadzorovana

Vse je zakonsko urejeno in namensko porabo med drugim nadzorujeta tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče, dodajajo v SŠK. Cerkev ima kot sestavni del civilne družbe možnost in pravico kandidirati na razpisih. Država ji torej lahko finančno pomaga pri obnovi in vzdrževanju kulturnih spomenikov, ki so v veliki meri v lasti Cerkve, in na področju karitativne in socialne dejavnosti.

Sami podatki iz evidenc, brez drugih virov, so lahko zavajajoči

Navajanje podatkov iz javnih evidenc za obdobje med letoma 2003 in 2011 je zavajajoče, opozarjajo na SŠK, saj niso navedena tudi druga sredstva, prav tako pa ni jasno, kdo je denar dobil, s kakšnega naslova in za kakšen namen.

Država (so)financira tudi izobraževalne programe Cerkve

Cerkvenopravne osebe se v večjem delu financirajo s prostovoljnimi darovi vernikov in iz lastnega premoženja. Država financira 60 odstotkov prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje za verske uslužbence, še navajajo, od 85- do 100-odstotno financira tudi izvajanje programa štirih katoliških gimnazij, ene osnovne šole in približno 17 katoliških vrtcev. V višini 70 odstotkov financira izvajanje javnega programa Cerkvene arhivske dejavnosti, od leta 2006 pa financira tudi javni verski zavod Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični. Finančno pomoč prejema tudi Karitas.

Vrednost premoženja cerkvenopravnih oseb ni znana, saj premoženje ni naprodaj, da bi ga določila ponudba in povpraševanje, so še zapisali v SŠK.

Anonymous so se v sredo obregnili ob bogastvo Cerkve

"Spoštujemo vse vernike in vero ljudi, vendar ne odobravamo cerkve kot institucije, ki se  vmešava v delovanje države in posluje kot podjetje," so na spletu zapisali Anonymous in dodali: "Mercedes gospoda kardinala RODETA, AMG 63, je stal 160.000 evrov, medtem ko različne družbe, v katere so vlagali ljudje (64.399 opeharjenih delničarjev), tonejo v izgubah. Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za 800 milijonov evrov."

Komentarjev 2
  • Stolp 21:51 24.februar 2012.

    Mnja, saj to je problem, ker je v skladu z zakoni in ustavo!Sicer pa na Anonymusu niso povedali nič novega. Domala vse kar so napisali je že znano. Npr. napisali so imena cerkvenih pedofilov za katere javnost že ...prikaži več ve in/ali se jim že sodi. Glede na to, da obvladajo hekerske metode bi lahko prišli do kakih tajnih informacij in objavili še kaj kar ne vemo. Recimo, kakega javnosti neznanega pedofila, da bi starši vedeli in ne bi več pošiljali k njemu otroke. Pa še kakega drugega, ne samo cerkvenega. Kakega učitelja, trenerja, taborniškega starešino,...

  • tralala 15:52 24.februar 2012.

    Go Anonymous! Razhajkat največjo legalno mafijo odkar obstaja človeštvo. Dovolj moralnega in fizičnega posiljevanja slaboumnih ljudi!! Striktno ločiti te 'bajke inu povesti' od države, verniki naj si svoj radikalizem in nestrpnost plačujejo sami!!