Slovenija
29 ogledov

Bivšemu direktorju za koristoljubje pogojna

Ključi in denar Boštjan Tacol
Zloraba položaja in pravic. Ženi prodal stanovanje po sindikalni ceni. Prodaja potekala neobičajno.

Eno leto zapora s preizkusno dobo treh let,” je sodbo za Edmunda Germška, nekdanjega direktorja družbe Rudar Senovo, potrdilo Višje sodišče v Ljubljani. Germšek je pred odhodom v pokoj ženi Julijani po sindikalni ceni prodal stanovanje. Za 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Krškega je odštela 13 tisoč evrov. Kupnino je sicer direktor plačal sam, prav tako je sam vodil postopek prodaje. Sodišče je ugotovilo, da je šlo pri poslu za zlorabo položaja in pravic, saj je Germšek kot direktor vedel, koliko so vredna taka stanovanja. Zaradi dokazanega koristoljubja mora plačati pet tisoč evrov kazni in skoraj pet tisoč evrov stroškov postopka. Za tovrstna kazniva dejanja je sicer zagrožena kazen do pet let zapora.

Germšku pa ne bo treba doplačati 12 tisoč evrov do dejanske cene stanovanja; nekdanji direktor in Rudar Senovo sta se namreč o tej razliki pogodila. “Nadzorni svet je določil višino razlike – 12 tisoč evrov – in v postopku mediacije smo dosegli poravnavo,” je povedal direktor Rudarja Goran Udovč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.