Slovenija
27038 ogledov

Že ta mesec nižji računi za elektriko

Bojan Kumer Flickr/Vlada RS Minister Bojan Kumer na novinarski konferenci po seji vlade.
Odjemalci električne energije bodo naslednjih 14 mesecev plačevali manj. Vlada je odjemalce razdelila v tri skupine.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je predstavil uredbo vlade, ki se nanaša na cene električne energije. Gre za spremembo uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor za proizvodnjo električne energije v soproizvodnji, z visokim izkoristkom in z alternativnimi viri energije.

"Vlada je s to uredbo znižala stroške za gospodinjske odjemalce predvsem z namenom omilitve draginje. Uredba ima tudi makroekonomski vidik, saj vpliva na nižanje inflacije. To pomeni, da se bo maloprodajna cena elektrike v košarici inflacije, za indeks cen življenjskih potrebščin za leto 2023, znižala," je uvodoma dejal Kumer.

"Gre za začasen ukrep, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci, in to že od 1. novembra 2023, pa vse do 31. decembra 2024, ne bodo plačevali teh podpor. To pomeni, da se bodo računi za električno energijo znižali," je pojasnil.

Tri skupine odjemalcev

Elektrika, denar, položnice, stroški | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister je posledice sprejetega ukrepa ponazoril na treh skupinah: povprečni odjemalci (cca. 4035 kWh porabe na letnem nivoju, obračunska moč 7 kW, dvotarifno merjenje), veliki odjemalci (cca. 10000 kWh na letnem nivoju, obračunska moč 10 kW, dvotarifno merjenje) in manjši odjemalci (cca. 1500 kWh na letnem nivoju, dvotarifno merjenje). 

Za povprečne odjemalce se bo položnica znižala za več kot šest evrov, na letni ravni to pomeni prihranek 76 evrov. Za velike odjemalce, med katere spadajo tipična slovenska štiričlanska gospodinjstva, se bo mesečna položnica znižala za dobrih devet evrov. Za manjše odjemalce se bo mesečna položnica znižala za 2,71 evra. Spremembe se bodo upoštevale že za decembrske položnice.

"S tem nadaljujemo z mehkimi ukrepi za blažitev energetske draginje, breme višjih cen vlada tako prevzema nase in omejuje vplive energetske draginje na denarnice ljudi. Pomemben je tudi vidik, da smo v septembru prispevek za obnovljive vire energije iz 50 zvišali na 100 odstotkov in za ta ukrep je statistični urad izračunal, da pomeni 0,9 odstoten dvig inflacije na mesečni ravni. Z novembrom se bo ta prispevek znižal iz 100 na nič odstotkov," je dejal minister.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Plavi-mil 12:53 17.november 2023.

    Ste narobe napisali, ZVIŠANJE, ravno danes dobil VIŠJO položnico

  • Luksi 09:10 17.november 2023.

    Ptič je vrgel raji par drobtin, da ne bo šla v zrak. Glede na to, da smo tako rekoč samooskrbni bi lahko imeli elektriko na pol zastonj, ampak seveda potem določeni ne bi služili milijonov.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:41 17.november 2023.

    Zaenkrat sem dobil še po istem obračunu,bomo videli decembra!!!

Sorodne novice