Slovenija
8896 ogledov

Bojana Beović o tem, kako blizu smo ponovnemu odprtju šol

Bojana Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS Bojana Beović, Brdo pri Kranju
"Kar si že nekaj časa želimo, od decembra, ko so se razmere - sicer na visoki ravni - stabilizirale, je seveda postopno varno odpiranje šol, če bodo pogoji izpolnjeni," je povedala vodja strokovne skupine za covid-19.

Včeraj smo s PCR in hitrimi testi potrdili 293 okužb z novim koronavirusom. To je 31,5 odstotka manj, kot smo jih odkrili prejšnjo nedeljo, ko jih je bilo 428. Trend spodbudnih rezultatov se tako nadaljuje.

Kaj bo strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje dr. Bojane Beović torej v sredo predlagala vladi? "Nad tem, da se številke umirjajo, smo naravnost navdušeni, saj smo bili v velikih skrbeh, da bo val, ki ga je povzročilo dogajanje med prazniki, daljši in večji. Pričakujemo, da bodo čez nekaj dni upadle tudi potrebe po hospitalizacijah, torej da bo v manjše število ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, saj že nekaj časa, dober teden dni, upada število pozitivnih - približno teden dni traja, da bolnik potrebuje bolnišnico," je dr. Beović razložila za oddajo Svet na Kanalu A.

Kot je poudarila, je glede vladnih ukrepov pripravljen načrt, t. i. semafor, po katerem se ukrepi sproščajo glede na število pozitivnih testov in število hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Semafor | Avtor: STA STA
"Kar si že nekaj časa želimo, od decembra, ko so se razmere - sicer na visoki ravni - stabilizirale, je seveda postopno varno odpiranje šol, če bodo pogoji izpolnjeni," je povedala vodja strokovne skupine za covid-19 in dodala, da smo temu že blizu.

Po naših zadnjih izračunih lahko v vsaj sedmih regijah upajo na odpiranje šol že v ponedeljek, 25. januarja, a predpogoj je, da Slovenija kot celotna država izpolni pogoje za prehod v rdečo fazo.

učilnica Pandemija Svet Hrvaški otroci na tak način začeli s poukom

K zmanjšanju števila pozitivnih morda pripomogli tudi hitri testi

"Prav gotovo so hitri testi napredek, bistvena je enostavna dostopnost, da se lahko vsak testira v trenutku, ko posumi, da je bil denimo v tveganem stiku, ali da se kaj z njim dogaja," je pozitivne učinke hitrih testov opisala infektologinja. S pomočjo hitrega testiranja se lahko novo okuženi hitro osamijo in ne širijo več virusa. "Lahko razmišljamo v smeri, da je hitro testiranje pripomoglo k temu, da se je novoletni porast do neke mere umiril, a moramo vedeti, da je Slovenija še vedno v zelo izraženem valu epidemije," je pojasnila.

Luka Lah Covid-19 Zdravje Tako zanesljivi so v resnici hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji

Obenem je poudarila, da naj huje bolni z izraženimi bolezenskimi znaki nujno poiščejo pomoč zdravnika. 

Širše cepljenje prebivalcev še ne bo možno

Dr. Beović je povedala tudi, da izračun kaže, da bo vsem možno dati druge odmerke. "Možno pa bi bilo tudi drugi odmerek odložiti, kot so denimo storili v Veliki Britaniji, kjer bodo drugi odmerek odložili za 3 mesece. Tudi Evropska agencija za zdravila navaja, da je drugi odmerek možno odložiti za 6 tednov. Kakšen dan zamika ne bo prinesel prav nobene škode, a zelo verjetno se to ne bo zgodilo. Ne bo pa možno širše cepljenje prebivalcev, kar si pri nas želimo, da bi lahko čim prej cepili čim več ljudi," je dejala.

Po njenem mnenju pa pri odobritvi drugih cepiv ni smiselno prehitevati postopkov Evropske agencije za zdravila, k čimer pozivajo Avstrija, Grčija in Danska, temveč počakati, da temeljito preučijo vso dokumentacijo, "samo tako lahko dobimo zagotovilo, da prihaja varno in učinkovito cepivo".

Cepivo Phizer COVID-19 V SLO Zdravje Šteje vsak teden, tako malo cepiva smo prejeli danes

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • serkookaf 05:05 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • dusan72 04:09 19.januar 2021.

    Ne vem no. Po eni strani "groza in strah", po drugi pa neke delne omejitve. Če je stvar res huda, raje vidim, da se vsi za 14 dni zapremo doma in čez mesec dni normalno živimo naprej, kot pa tole ...prikaži več ( bi - ne bi) že eno leto.

  • sam1 21:53 18.januar 2021.

    Po mojem,je k izboljšanju iz črne v rdečo fazo najbolj pomagala zamenjava vladnega poročevalca,če umaknejo še kakšnega strokovnjaka tipa Beovićka ali Krek,bomo kar se da hitro na zeleni....