Slovenija
5588 ogledov

Bomo še naprej testirali vse, ki imajo znake prehlada?

Covid-19 Profimedia
Nuška Čakš Jager z NIJZ pravi, da je skok okužb ni presenetil. Ali se bo še naprej testiralo vsakega z znaki prehladov, je po njenih besedah stvar strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje. "Ko oni presodijo, da je stvar tako daleč, da ne bo šlo, se bodo odločili drugače," je dejala.

Za danes popoldne je sicer predsednik vlade Janez Janša sklical krizno skupino vlade. Včeraj je bilo namreč potrjenih največ okužb doslej. 

Na vprašanje, kakšna so navodila, kdo mora v karanteno in koga se testira, je odgovorila, da je na terenu vsaka situacija drugačna. "Navodila se lahko pripravijo, se dajejo, imamo strokovne okvire, vendar je epidemiolog ki v določeni situaciji presodil, kdaj lahko kaj odstopa, naredi kaj več ali manj. Testiranje uporabljamo, ampak to je presek v nekem času. Treba je vzeti v obzir, od kdaj je bolan, kdaj je bil v stiku, vse to vpliva na to, kako se bo epidemiolog odločil," je pojasnila in dodala, da bi test prehitro po izpostavljenosti lahko prinesel lažno varnost.

Načeloma velja 14 dni karantena, če ni znakov okužbe, kdor je okužen gre v izolacijo za 14 dni, če je brez simptomov, če pa ima bolezenske znake, pa 14 dni od zadnjega dne simptomov. Izolacija je stvar osebnega oziroma lečečega zdravnika, karantena pa epidemiologa.

Ali bi morali testirati več, da bi imeli bolj realno epidemiološko situacijo?

Potrebovala bi več analize, ne bi si drznila trditi, treba je upoštevati tudi omejitve laboratorijev.

Nuška Čakš Jager, NIJZ

Na vprašanje, ali ljudje izsiljujejo za testiranje, pa je odgovorila: "Če človek deset ur odgovarja na telefon, se najde marsikaj, se pa da v večini primerov ljudem razložiti, želje pa so takšne in drugačne."

"Rast je, pomembno je, da jo upočasnimo, kako bo naprej, pa vam težko povem. S skepso nekaterih, ki se jim zdijo ukrepi neupravičeni, lahko še zraste. Treba je čim bolj zamejevati okužbe, da ohranimo kapacitete v bolnišnicah in zaščitimo starejše, ki so najbolj ranljivi," je opozorila Nuška Čakš Jager.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar ovca
    ovca 14:04 09.september 2020.

    So že pokazali kakšne papirje imajo testerji? Kako so zanesljivi? NE! Torej?