Slovenija
410 ogledov

Čebelice se vračajo na kovance

Čebele panj Fotografija je simbolična.
Spominski kovanec, ki ga bo Slovenija izdala prihodnji teden, bo nosil podobo čebel.

Svet Banke Slovenije je danes, 8. maja 2018, sprejel odločitev, da se 14. maja 2018 v prodajo in obtok izročijo spominski kovanci za 2 evra, izdani ob Svetovnem dnevu čebel. Nakovano je milijon kovancev, od tega 2000 kosov v tehniki visokega sijaja (proof), pakiranih v plastični kapsuli. Na hrbtni strani, ki se razlikuje glede na državo izdajateljico, bo upodobljen čebelji panj, na sprednji strani pa bo kovanec nosil skupno evropsko podobo.

Spominski kovanec | Avtor: Banka Slovenije Banka Slovenije
Na kovanec se bo ukinitvi tolarjev leta 2004 tako zopet vračajo čebelice. Na kovancu za 50 stotinov je bila namreč upodobljena čebela, desno od nje je v latinščini izpisano ime "Apis mellifera".

Spominski kovanci bodo na voljo v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in Nove KBM ter pri blagajniškem okencu Banke Slovenije na Štefanovi 1, 1000 Ljubljana.

Slovenija je polnopravna članica Evropske unije od maja 2004, v evroobmočje pa je bila sprejeta 1. januarja 2007, ko je bil uveden evro. Tečaj zamenjave tolarja v evre je bil 239,64 slovenskih tolarjev za en evro.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.