Slovenija
25 ogledov

Ciljajo na naivne kupce?

Vinjeta Gregor Prebil
Oglasi. "Privabljanje kupcev s ponujanjem vinjete je neetičen marketinški prijem", pravi stroka.

Prevare. "Potrošniški kredit z brezplačno vinjeto" ali "z avtomobilskim zavarovanjem do cenejše letne vinjete". Na take in podobne ponudbe v zadnjem času pogosto naletimo. V Zavarovalnici Triglav, kjer so se tovrstne prodajne akcije lotili skupaj z Mercatorjem, pravijo, da so rezultati spodbudni. "Zagotovo je to dober marketinški prijem, če računamo na to, da obstaja določen odstotek ljudi, ki so naivni in slabo informirani," meni marketinški strokovnjak Miro Kline. Ob tem celo pravi, da gre za etično in moralno sporne oglase, ki pa niso prepovedani.

Prijazni tatovi

"Potrošnik vinjete zagotovo preplača, ko se, recimo, zavaruje," opozarja Kline. Podobno je po njegovih besedah s TV-prodajo, kjer gre za iskanje potrošnikov z nizko stopnjo pozornosti. "Osamljenemu upokojencu, ki pokliče, da bi se malo pogovarjal, je lažje kaj prodati," pravi. "Nedavno smo lahko zasledili tudi, da so ljudje sklepali kredite, pri čemer niso vedeli, da so bili obremenjeni s stoodstotnimi obrestmi. Temu se v psihologiji reče prijazni tat (friendly thief), ki kaže lep obraz, a skriva druge namene," dodaja.

Dars s tem nima nič

Na Družbi za avtoceste v RS (Dars), ki je zadolžena za vinjete, so zanikali, da bi sodelovali z omenjenimi marketinškimi akcijami. "Slogani teh akcij so naravnani tako, da imamo občutek, da je na določenih prodajnih mestih mogoč nakup vinjete po nižji ceni. Dejansko pooblaščena prodajna mesta vse vinjete prodajajo po polni ceni. Razliko v ceni, ki je obljubljena kupcu, pokrivajo nosilci akcij," so pojasnili v njihovi službi za stike z javnostmi.

 

 

Komentarjev 9
  • Oxxo 13:11 26.januar 2014.

    ScottMalo oglaševanja za JJ ne škodi ane...

  • Oxxo 13:10 26.januar 2014.

    Generali ponuja "ceneje" vinjeto. NATEG! Pri konkurenčni zavarovalnici (pri komericalistu - ne v pisarni) dobim na zavarovanje tak komericalni popust, da sem cenejši od "najcenejšega" generalijevega zavarovanja sklenjenega preko interneta.Da ne omenjam odnosa cenilcev pri Generaliju - še posebej ...prikaži več njihovega gospoda v lakastih čevljih, ljubitelja letalstva, na Verovškovi, kjer stranka ni vredna počenega groša - pa čeprav prijavlja prvo škodo v cca. 10 letih... In tudi pritožba ne zaleže... držijo skupaj... Vse na NAIVEN narod... dobi "poceni" vinjeto za 68 €.

  • Scott 00:16 26.januar 2014.

    Cena vinjet:- pod Janševo vlado 55€- pod Pahorjevo vlado 95€- pod sedanjo vlado 110€ oz. 220€, v kolikor na drugi strani vozila ne vidiš kučana