Slovenija > Črna kronika
6606 ogledov

Policija preiskuje mučenje živali

Novice: Oropal bencinski servis in grozil - Policijski trak Saša Despot Fotografija je simbolična.
Pse, ki so včeraj napadli 71-letnico v okolici Črnomlja, bodo v najkrajšem možnem času evtanazirani. Policija sicer zbira obvestila in preiskuje kaznivo dejanje mučenja živali, a tragičen dogodek ni opredeljen kot kaznivo dejanje.

Na posestvu pri Črnomlju so včeraj popoldne - po do zdaj znanih zbranih podatkih - psi napadli in do smrti pogrizli 71-letno žensko. Branko Podpečan, direktor območnega urada uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto, je pojasnil, da je bilo na kraju dogodka prisotnih 13 psov, osem odraslih in pet mladičev. Vse pse, ki so bili ob prihodu inšpektorjev krotki in mirni, so odvzeli in jih bodo predali zavetišču.

Po do zdaj zbranih podatkih so pri napadu na 71-letnico, ki je za posledicami ugrizov umrla, sodelovali trije psi. Te bodo po besedah Podpečana v najkrajšem možnem času evtanazirali, ostale bodo namestili v zavetišče in bodo o njih odločali kasneje.

Napad na 71-letnico naj bi se zgodil v prostoru, kjer so bili psi nameščeni, in jih je hranila. Na pomoč so priskočili sosedi, ki so pse pregnali in poklicali policijo.

Lastnik psov je 34-letnik iz okolice Črnomlja in zoper njega niso ukrepali, saj sam ugriz psa za zdaj ni kvalificiran kot kaznivo dejanje. Preiskujejo pa morebitne druge nepravilnosti - kaznivo dejanje mučenja živali. Če so bili prisotni elemeti kaznivih dejanj, bo policija podala prijavo, sicer pa bodo le obvestili tožilstvo. 

Slovenska zakonodaja sicer določa, da ima lahko lastnik največ pet odraslih psov in vsaj uradno jih je lastnik psov, neuradno sin pokojne, tudi imel. Lastnik petih psov je bil namreč sam, dva psa sta bila uradno v lasti njegove partnerke, en pes pa je bil v lasti tretjega občana. Zakaj je bil na posestvu prisoten tudi ta pes, odgovorni še preverjajo.
 
Vsi psi so bili pasme pitbul.
 

Ena prijava zaradi pasjih bojev, a policija nepravilnosti ni zaznala

V zadnjih petih letih policija na tem naslovu ni zabeležila nikakršnih nepravilnosti. Vodja OKC PU Novo mesto Robert Perc je sicer povedal, da so leta 2014 preverjali prijavo pasjih bojev, a niso ugotovili nepravilnosti. Takrat so bili na posestvu prisotni trije psi.

Pod drobnogled je lastnika psov le enkrat vzela tudi uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zaradi nelegalnega prometa zaradi prodaje psa. "To je indic, da je z mladiči trgoval," je na vprašanje o vzreji psov pritrdil Podpečan, ki je še dodal, da lastnik ni imel dovoljenja za vzrejo psov.

Preiskava dogodkov še ni zaključena in policija kot uprava za varno hrano bosta v nadaljevanju preiskovala, ali je šlo morda tudi za mučenje živali. Uradna veterinarka, ki je pse prva pregledala, sicer ni opazila brazgotin, ki bi jih psi lahko dobili pri pasjih bojih, a veterinarju, ki bo v zavetišču še enkrat pregledal pse, so posebej naročili, naj bo pozoren na morebitne rane oziroma znake.

Mučenje psa Vizita za živali Mučenje in spolna zloraba živali še vedno le prekršek

Okoliški prebivalci naj bi "zaradi nehumanega ravnanja" podali več prijav

Ena od prebivalk Mavrlena, ki želi ostati neimenovana, je za STA danes povedala, da so sosedje v zadnjih letih na veterinarsko postajo Črnomelj, policijo, pa tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin podali več prijav zaradi nehumanega ravnanja s psi, zato po njenem mnenju ne držijo navedbe, da na upravi o dogajanju niso bili obveščeni.

Kot rečeno, na upravi kot policiji, so povedali, da so prejeli po eno prijavo.

Inšpektorje so v okolici vikenda po besedah sogovornice novinarjev STA videli dvakrat, še takrat pa so le popisali pse, ki jim jih je ven pripeljal lastnik, nato pa odšli. Po besedah prebivalke Mavrlena se je število psov na vikendu spreminjalo, včasih jih je bilo 10, ko so imeli mladiče, tudi do 30. "Psi so bili nastanjeni na prostoru tri krat štiri metre, živeli so v lastnih iztrebkih in bili podhranjeni. Vseskozi so bili tudi zaprti," je povedala.

Pasji boji Policija poziva Slovenija Veste kaj o pasjih bojih? Sporočite!

 

Komentarjev 5
  • onyxx 13:03 14.september 2017.

    Namesto, da bi se posvetili raziskovanju smrti uboge ženske, se zdaj cela Slovenija ukvarja s t.i. mučenjem živali...sramota

  • Lavdan 18:31 13.september 2017.

    Naj mi nekdo razloži zakaj ima človek Pitbula in čemu mu služi.

  • Avatar Leon
    Leon 14:50 13.september 2017.

    Ena prijava zaradi pasjih bojev, a policija nepravilnosti ni zaznala.............kaj pomeni zaznati? Biti fizično prisoten na pasjih bojih ? V MB so policaji reagirali šele ko je pes ugriznil policaja na policijski postaji ! Bi rekli sreča v nesreči .