Slovenija > Črna kronika
2616 ogledov

Video: Tako so prekrižali načrte hrvaškemu Escobarju

hrvaški Escobar MUP
Posnetki akcije, v kateri je hrvaška policija prijela hrvaške preprodajalce drog.

Kriminalna združba je v Panami kupila za 300.000 evrov kokaina in ga preko Malte pripeljala na Reko. Za sto kilogramov prepovedane droge kokain bi na trgu dobili približno 15 milijonov evrov. V sklopu akcije je bilo zaseženih več kot 145 kilogramov marihuane in 69.929 zavitkov cigaret. Pridržali so 11 članov kriminalne združbe.

Hrvaško notranje ministrstvo je razkrilo podrobnosti akcije NANA, v kateri so prijeli člane združbe, vključno z narkošefom Stjepanom Prjatom. Policija je objavila spektakularen video posnetek prijetja v pristanišču Brajdica. 

Policisti so preiskavo začeli že lani. Hrvaška policija je od ameriških organov prejela obvestilo o sumljivi tovorni ladji, ki je iz Paname izplula proti Malti in 3. marca prispela na Reko. Kokain je bil dobro skrit v zabojniku, kjer je bilo 20 ton kovinskih odpadkov. 

Slovenska policija odigrala pomembno vlogo

Slovensko policijo so hrvaški organi obvestili, da se na območju mesta Ljubljana večkrat sestajajo 57-letni državljan Kraljevine Nizozemske ter 46- in 58-letna državljana Hrvaške, ki so organizatorji transportov prepovedane droge kokain iz Južne Amerike, pri tem pa so v organizirani kriminalni združbi sodelovali še z drugimi osumljenimi osebami z območja Hrvaške, Nizozemske, Italije in Kolumbije. Slovenski policisti so zaznali več stikov med navedenimi osumljenci na območju Ljubljane. Največkrat so se sestali prav 57-letni Nizozemec ter 46- in 58-letna Hrvata. Nizozemec je imel v Ljubljani začasno bivališče, 46-letni Hrvat pa je velikokrat bival v enem od ljubljanskih hotelov. 

Večinoma so se dogovarjali osebno, na javnih krajih ter uporabljali prirejene telefone. Slovenski policisti so ugotovili, da so osumljenci predhodno izvedli več ladijskih prevozov iz Južne Amerike v luke na Reki in v Kopru, v katerih niso tihotapili
prepovedane droge ter tako preverili, ali bo način tihotapljenja med odpadnim železom in drugimi artikli (premog, banane, ananas) uspešen in ali jim bo uspelo drogo mimo organov kontrole spraviti na območje Hrvaške. 

Slovenska policija je odkrila še nekaj drugih oseb, ki so z omenjenimi sodelovale v različnih vlogah, a se niso zadrževale na območju Slovenije. 46-letni državljan Hrvaške, eden od glavnih akterjev v kriminalni združbi, je imel v eni od bank v Ljubljani tudi odprt račun, na katerem je imel zelo veliko denarja, s katerim je sofinanciral različne aktivnosti delovanja organizirane kriminalne združbe. Uspelo jim je ugotoviti, kdaj je ladja odplula iz Južne Amerike. Tuji varnostni organi so jo lahko ves čas spremljali in počakali na končni destinaciji. Ladja se je vmes ustavila še v Kopru in v Benetkah. 

Ladja z zabojniki v reškem pristanišču Reka Slovenija Odkrili 100 kg kokaina, za vsem skupaj stoji "hrvaški Escobar"

V Ljubljani prijeli šefa

Ljubljanski kriminalisti so v usklajeni akciji v Ljubljani prijeli 46-letnega Hrvata, enega glavnih organizatorjev teh transportov, mu odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo. Zasegli so mu dva mobilna telefona, 27.410 evrov ter nekaj dokumentacije, povezane z velikimi bančnimi transakcijami. Zoper njega je bilo odrejeno 48-urno policijsko pridržanje. Hrvaška je včeraj na okrožno sodišče v Ljubljani poslala evropski nalog za prijetje in privedbo za 46-letnega Hrvata. Preiskovalna sodnica je nato po zaslišanju odredila pripor zaradi izvršitve evropskega naloga. 

57-letni Nizozemec je medtem že odpotoval na Nizozemsko in so mu tam 8. marca policisti odvzeli prostost. Tako na Nizozemskem kot v njegovem stanovanju v Sloveniji sta bili opravljeni hišni preiskavi, v Ljubljani so zasegli mobilni telefon in nekaj drugih stvari, ki bi jih lahko povezali s kaznivimi dejanji.

V mednarodni policijski operaciji "NANA" proti mreži kriminalcev, znani tudi kot Balkanski kartel, so poleg Hrvaške sodelovale še Slovenija, Nemčija, Nizozemska, Španija, Italija, Panama, Kolumbija ter ameriška Agencija za boj proti drogam DEA ter Europol.

Komentarjev 1
  • ode 07:54 11.marec 2018.

    Tudi naša ablast se pogosto hvali s podobnimi akcijami, ki se potem največkrat končajo z oprostilnimi sodbami ali do sodnih obravnav sploh ne pride zaradi pomanjkanja dokazov in napak v postopku, video posnetkov pa od nikoder. Naslajati se moramo s ...prikaži več posnetki iz tujine.